Ministar za tranparentnost, Gvozdenović protiv

Gradonačelnik Valjeva na konferenciju za novinare povodom dolaska ministra za upravu i lokalnu samoupravu pozvao samo njemu podobne medije. Ovo nije prvi put da gradonačelnik  Gvozdenović bira medije .

Ministar za upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić boravio je u Valjevu povodom opredeljivanja 14 miliona dinara za izgradnju cevovoda pijaće vode prema Brankovini. Praksa unazad više od 20 godina bez obzira ko je bio gradonačlenik ili predsednik Opštine uvek je bila da se na takve dogadjaje pozivaju svi lokalni i nacionalni mediji. Ukoliko su ministarstva bila suorganizatori na adrese medija stizali su dvostruki pozivi i od ministarstva i od lokalne uprave.

Prvi put se u Valjevu  od uvodjenja višestranačja u poslednje tri godine, dešava da novinari budu diskriminisani na podobne i nepodobne. Takav manir uveo je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović verujući da će na ovaj način potceniti one koji ne pišu ili ponavljaju isključivo ono što on govori.

U nekoliko navrata do sada novinari Vamedie, Kolubarske.rs ili TV Marsh nisu pozivani na dogadjaje i konferencije kada u grad dolazi neko u ime Vlade Srbije. Već je ustaljena praksa da se na redovne dogadjaje isti takodje ne pozivaju.

U takvoj praksi koju je uveo gradonačelnik redakcije za današnji dogadjaj dolaska ministra Ružića su posebno izabrane, a novinari pojedinačno pozivani kako se ne bi dogodilo da informacija bude prosledjena nekom nepoželjnom novinaru.

Kako Vamedia nije bila pozvana na konferenciju, u razgovoru sa ministrom Ružićem dobila je informaciju da ministar nije bio uključen u organizovanje konferencije pa i da se nije on lično time bavio.

Sam Ružić je i u toku konferencije odgovarajući na pitanje koleginice Darije Ranković koja se uprkos nepozivanju na konferenciju našla u Sali praktično rekao isto: „Što se tiče transparentnosti , mogu da govorim samo u ime svog ministarstva jer mi mnogo radimo na tome i u neku ruku smo primer dobre prakse za ostala ministarstva. Što se tiče pozivanja , ja ne mogu tu da ulazim u to ko je pozvan ko nije.“

Bez sumnje ministar Ružić i ministarstvo nisu bili uključeni u organizovanje konferencije.

S obzirom da su mogli da prisustvuju samo odabrani mediji osnovno je pitanje šta je to bilo toliko tajno i u toj meri poverljivo da nisu bili pozvani ni dopisnici nacionalnih medija?

Zapravo ništa. Ministar Ružić u Valjevo je došao zbog opredeljenih 14 miliona dinara za vodovod Brankovina. On je naveo da mu je zadovoljstvo da je mogao da opredeli novac jer zna koliko je Brankovina bitna kao turistička destinacija koju godišnje poseti oko 30 000 turista, ali pre svega zbog svih domaćinstava koja će biti priključena na pomenuti cevovod. Ružić je rekao i da se razgovaralo o e-parlamentu odnosno potrebi da Grad Valjevo aplicira za ovaj projekat kako bi se lokalni parrlament digitalizovao. Novina je da će od 1. januara biti ukinuta zabrana zapošljavanja. „Od 1, januara biće ukinuta zabrana zapošljavanja u postojećem obliku , ali će nova pravila zahtevati kadrovski plan nakon izvršene sistematizacije. Postojeća odluka je dala dobre rezultate, ali ne smemo dozvoliti da ponovo udjemo u problem u kakvom smo bili“, rekao je Ružić.

On je takodje naveo da niko ne može zabraniti gradjaninu da bude član neke partije, ali da članska karta partije ne može biti presudna za zapošljavanje.

Očigledno da ministar ne zna da su u Valjevu u proteklim godinama sa rešenjima na neodredjeno zaposleni samo kadrovi Srpske napredne stranke pa i da je jedina preporuka bila članska karta SNS-a, o čemu svedoči sam sistem zapošljavanja pri čemu su lica dobijala najpre rešenja za jedno radno mesto , a potom u roku od par dana premeštana na drugo.

Dakle, ministar Ružić nije rekao ništa što valjevska javnost ne bi smela da zna i što ne bi smeli da znaju valjevski novinari, a u razgovoru sa novinarom Vamedie nakon zvanične konferencije miistar Ružić je bio  vrlo otvoren za profesionalnu saradnju. Ako nije problem u informacijama i ministru, gde je onda problem?

Možda u navici uprave da se informacije kriju? Ako su valjane zašto bi se krile? Ili ipak nisu dobre?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.