Koalicioni sporazum izmedju SNS i SPS postoji i potpisan je

Na sednici Skupštine grada predsednik Skupštine Milorad Ilić za govornicom izjavio da liste SPS-a i SNS-a nemaju koalicioni sporazum već da rade zajedno na osnovu ličnog poverenja. Ova informacija tvrde pojedini odbornici SPS-a nije tačna. Koalicioni sporazum svojevremeno su potpisali sadašnji gradonačelnik Slobodan Gvozdenović i njegov raniji zamenik Dragan Jeremić.

Komentarišući podnete amandmane na Statut grada Valjeva predsednik Skupštine je vezano za amandman broj 6. koji se odnosi na koalicione sporazume i njihovu implememtaciju skupštinske odluke rekao da je nemoguće da  koalicioni sporazum bude deo neke skupštinske odluke. Zakoni Srbije poznaju koalicione sporazume do izbora, a posle izbora u zakonu ne postoji koalicioni dogovor.

Ilić je potom na veliko iznenadjenje većeg dela odbornika SPS-a rekao: „ Liste SPS-a i SNS-a nemaju koalicioni dogovor i radimo ovaj posao na osnovu ličnog poverenja. I to je zakonom dozvoljeno“.

Ilić koji nije učestvovao u predizbornoj  kampanji njegove partije i čije je pojavljivanje u prostorijama SPS-a u izbornoj noći bilo iznenadjenje za  veći deo prisutnih pa i za pet valjevskih novinara koji su u tom trenutku bili u prostorijama te partije, očito ne zna da je koalicioni sporazum potpisan. Veći deo odbornika SPS-a tvrdi da je o sporazumu u nekoliko navrata bilo reči na sastanku odborničke grupe, ali isključivo dok je tim sastancima prisustvovao i nosilac liste SPS-a Dragan Jeremić. 

Zakon ne poznaje koalicione sporazume , ali se oni širom Srbije donose i zaključuju kako bi bili osnov političke saradnje dve ili više partija . Koalicioni sporazumi potpisuju se i pre izbora ako se njima definišu zajednički nastupi na izborima. Koalicioni sporazumi potpisuju se i nakon izbora , bez obzira na zakon, ali kao potvrda zajedničkog opredeljenja dve ili više partija.

Takvo postupanje postoji od trenutka uvodjenja višestranačja u Srbiji , a očekivati da partija koja od 91. godine na ovamo samo jedno kratko vreme bila van vlasti , SPS , nije potpisala koalicioni sporazum sa najpre svojim koalicionim partnerima, a potom i SNS-om , zvuči potpuno nerazumno. Odbornici tvrde da sporazum postoji i da je potpisan.

Nakon ove informacije Vamedia je ostvarila uvid u potpisani koalicioni sporazum izmedju SPS i SNS. U njemu su definisani zajednički ciljevi i pravci razvoja grada pa se u tom sporazumu koji su potpisali nosi oci llista ove dve partije Gvozdenović i Jeremić nalaze izmedju ostalog prioriteti:  

M4 – deonica Valjevo (Iverak ) Nepričava 16,6 km

Završetak Brane Stubo Rovni

Regionalni cevovod

Toplifikacija-  zamena energenta

Gasifikacija

Tehnički inovacioni centar

Dogradnja Valjevske gimnazije

Rekonstrukcija zgrade Valjevske bolnice

Dom zdravlja rekonstrukcija

Kanalizacija Divčibare  

Rekonstrukcija gradske vodovodne mreže i smanjenje gubitaka na mreži

Adaptacija Doma JNA u biblioteku

Dom za stare

Regionalna deponija Kalenić

Hala sportova

Završetak nove zgrade Šeste škole.

Tešnjar

Otkup Konaka Kneza Jovice ( u Tešnjaru)

Zgrada Radio Valjeva

FVR Partizan

Svi ovi projekti nalaze se inače i u predizbornom programu SPS-a, ali očito predsednik Skupštine to nije čitao.

Zanimljivo je da je u koalicionom sporazumu koji su potpisali Gvozdenović i Jeremić i podela javnih preduzeća i ustanova odnosno pripadajuće partijske kvote pa se u sporazumu navodi:

 Koaliciji oko SPS-a  je pripalo:

1.Zamenik gradonačelnika,

2. Predsednik Skupštine,

3. Pomoćnik gradonačelnika,

4. Načelnik gradske uprave ,

5. Pet članova gradskog veća ( jedan stalno zaposlen),

6. Pet načelnika odeljenja,

7. Sekretar Skupštine,

8. direktori u Vodovodu, Toplani, Valisu, Domu kulture, Biblioteke, Galeriji, Agrorazvoju, Zavodu za zaštitu spomenika,

9. 40% svih zaposlenih po bilo kojoj vrsti ugovora.

Poštovanje koalicionog sporazuma, realizacija projekata i pomenute kvote, savim su druga tema, ali očito daleko od toga da se ikada radilo o ličnom poverenju. „U ovom slučaju moguće je da je Ilić govorio o svom ličnom poverenju i svojim vezama prijateljskim sa gradonačelnikom, ali sporazum je potpisan i o tome je čak bilo reči kada je i potvrdjen na Izvršnom odboru Gradskog odbora SPS-a. Tako je bilo , a sad može da se priča šta ko hoće“, kaže sagovornik Vamedie iz redova odbornika SPS-a.

8 comments on “Koalicioni sporazum izmedju SNS i SPS postoji i potpisan je

 1. Valjevac

  40% svih zaposlenih??? Na sta lici ovo??? Sram vas bilo. Vreme je za Savez za Srbiju.

  Reply
 2. Gdesmo sada!!!

  Gdese sada nalaze socijalisti u ovom sporazumu.Nemaih nigde,osim što dremaju za vreme skupštine i čuvaju svoja mesta..Toje politika od jake stranke,dovestije do beznačajnog uticaja..

  Reply
 3. odgovornost

  Pa ovo prioriteta je mnogo i za Ameriku.Neko ovde laže,a ko laže taj i krade

  Reply
 4. Istina

  Брука.
  Треба забранити бављење политиком свим људима преко 60 година, а поготову онима који су у пензији.
  Док то не уредимо законом, нама ће управљати бивше крвопије, беспосличари, дунђери и излапели старци…
  Зато омладино, док не узмете ствар у своје руке овде нема напретка, или одлазите из ове проклете авлије…

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.