Deseti protest- Mi smo slobodni gradjani Srbije

Gradjani Valjeva večeras sa protesta „1 od 5 miliona-Valjevo bez straha“ poslali poruku da protesti neće stati sve do izmene izbornih uslova i mogućnosti građana da slobodno izađu na izbore. „Pokušaji da nas kao građane podele i uvuku u gradjanski rat im neće uspeti. Mi smo slobodni, a ne nasilni gradjani Srbije“, poručili su Valjevci.

Građanima Valjeva na večerašnjem protestu obratilo se nekoliko govornika, a među prvima govorila je Aida Ćorović, borac za ljudska prava, koja je istakla da treba govoriti o budućnosti  Srbije,  a ne o Vučiću jer je o njemu sve poznato i rečeno. „Prošlost nam mora biti naučena lekcija. Zato je važno da pogled usmerimo ka budućnosti svesni prošlosti da više nikad ne dozvolimo ovakvu vlast. I zato svako od građana Srbije treba da kaže, ja sam vlast i ja sam slobodno biće i želim da povratim svoje vlasništvo. Srbija je vlasništvo građana i nema druge istine”, rekla je Ćorović.

Aida Ćorović

Radomir Lazović iz Udruženja „Ne davimo Beograd“ podsetio je prisutne Valjevce na činjenicu da aktuelna vlast pokušava na sve načine da obmanjuje i zbunjuje javnost. “Mi smo došli u situaciju da će aktuelna vlast štrajkovati protiv opozicije, štrajkovaće gladju. Nosilac cele te priče je ministar vojni koji će se protiv navodnog opozicionog nasilja boriti štrajkujući gladju. Zamislite ministar vojske čije je posao da se bori protiv bilo čega oružanom silom će da sedi i štrajkuje gladju. Zašto ga plaćamo? Da ne radi svoj posao? On ionako još ne uspeva da objasni kako je došao do onih 200.000 evra i ta tetka koliko je puta dolazila u Srbiju da mu donese pare?”, rekao je Lazović.

Radomir Lazović

Govornici su istakli da je aktuelna vlast ta koja deli narod i koja priželjkuje građanski rat. Večerašnji govornici podsetili su i  na stanove čiji je vlasnik Siniša Mali, na rušenje Savamale, na pljačku i bogaćenje funkcionera SNS-a, a sa druge strane siromašenje građana. “Mi smo šampioni u Evropi po nejednakosti, nama je srednja klasa nestala pod naletom kapitalizma koji zdušno sprovodi Vučićeva vlast, imaju privatne notare, privatne izvršitelje. Mi nemamo drugi način da o tome porazgovaramo osim da izadjemo na protest”, rekao je Lazović.

Gradjane Valjeva na sutrašnji protest u Beogradu pozvala je i Marija Simić Lazarević iz udruženja „Jasno i glasno“, Požarevac . “Spaja nas loša nekompetentna rasipna državna vlast i iste takve lokalne vlasti. Vaša lokalna vlast je ukinula jednu od najstarijih škola u Srbiji da bi vaš gradonačelnik mogao da se reklamira o trošku lokalnog budžeta. Isto to uradili su u Požarevcu ukinuvši čak osam lokalnih škola. Zato nam je potrebna solidarnost i zajedništvo da postanemo pobunjeni gradovi u pravom smilsu te reči. Ograničavaju nam naša prava i zato zajedno možemo da smenimo političke i privredne elite. Zato na kraju vam kažem, ni Erdogan ni Orban, ni Vučić ni Dinkić ni Kurta ni Murta”, rekla je Simić.

Marija Simić

Narodni poslanik Balša Božović u svom obraćanju Valjevcima osvrnuo se na sinoćni skup u Novom Sadu. “Hvali se kako je bilo mnogo ljudi , to su naši sugradjani, maltretirani, ucenjeni, prećeno im je, naterani da budu tamo. I zbog njih se borimo. Hteo je da pokaže kako ima veliku podršku, ali nemaš podršku Aleksandre Vučiću, nemaš, Srbija te više neće. Zato želimo slobodne i fer izbore. Upali su večeras u preko 150 lokalnih skupština jer kažu da žele da od nas sačuvaju lokalne parlamente, insitucije, ali ne , oni žele da sačuvaju svoje privilegije. Uplašili su se jer znaju da je kraj!” rekao je Božović.

Balša Božović

O kaže da predsedniku više niko ne veruje i da aktuelna vlast sada želi da štrajkuje gladju jer ima se ne svidja opozicija . “I znate šta se dogodilo? Nisu ni krenuli , a već su odustali. Zato jedna velika podrška od nas večeras njima, nemojte da odustajete junaci, štrajkujte gladju, hajde da vas vidimo. Budite sigurni Aleksandar Vučić nikada ništa  nije uradio za ovu zemlju. Tamo devedesetih je huškao na rat, a ni metak nije ispalio, pobegao. Te devedesetdevete godine huškao je bombardovanje, a onda se usalio u stan od 150 kvadrata. Poznati reditelj Srdjan Dragojević je izjavio da će besplatno da snimi film o junacima sa Košara, a prva scena će biti kako Vučić ulazi u stan dok ga useljava momak koji dobija poziv za Kosovo i više nikad se sa Kosova ne vraća. E to su patriote u Srbiji”, rekao je Božović pozvavši gradjane Valjeva na veliki protest sutra u Beogradu od 15 sati.

S.V.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.