Biković na premijeri filma „Balkanska medja“ u Valjevu

Premijeri filma „Ballkanska medja“ u Valjevu , prisustvovala je i glumačka ekipa. Bila je ovo prilika da razgovaramo sa mladim srpskim glumcem  Milošem Bikovićem koji za Vamediu kaže da ga za Valjevo vezuje detinjstvo i da se u Valjevo rado vraća. 

„Оvo je film koji je prvenstveno bio zamišljen kao ruski film , ali je postao srpsko-ruski film našim posredništvom, mene su zvali da igram i  osnovali smo producentsku  kuću ušli u koprodukciju potom i uradili ovaj film. Film je jedan vizuleni spektakl, ratna drama“, kaže Biković.

Sa istorijskim dešavanjima ima itekako povezanosti, navodi Biković i dodaje: „Jedna činjenica je istinita da su oni izvršili desant , iskorišćena je umetnička sloboda i ovo je sudbina naših junaka, ali postoje mnogi fragmenti iz tog istorijskog momenta sublimisanih u jednu filmsku priču kako bi emotivni doživljaj bio istinit“.

Nakon više godina rada u Rusiji i upoznavanja sa ruskom kinematografijom za Vamediu Biković kaže da postoje i sličnosti , ali i velike razlike.

„Ruski film je u poslednjih 5 godina doživeo jedan veliki uspon, kada je kinematografija postala deo njihove nacionalne strategije i u tom smislu njihova kinematografija ima sve veće i veće domete i polako se po kvalitetu približava Holivudu. Sličnosti su bile velike pre desetak godina kada je u pitanju sam proces proizvodnje filmova , ali njihovo tržište je veće i razlike su ogromne recimo oni snime 200 filmova godišnje, a mi snimimo manje od 10. Jedan njihov film je skuplji nego cela naša kinematografija i tu nismo za poredjenje. Ali senzibilitet, imamo isti kulturni kod i naši fillmovi dobro prolaze tamo kao i njihovi ovde“, navodi Biković.

U Srbiji je Miloš već poznat i slavan, kako se može pročitati u ruskim medijima vrlo brzo je postao tražen i popularan glumac i u Rusiji.

„Jako su me dobro prihvatili. To ima veze sa našim mentalitetom. Prvo smo vrlo slični, a potom dovoljno različiti da budemo zanimljivi . Te razlike su kao kada vidite nekog ko Vam je blizak , a opet vam je zanimljiv. To je ono što jeste neki ključ , ne samo za mene već i za kolege koje će ostvariti uspeh na ruskom tržištu. Sledeći projekat je nastavak filma Južni vetar i snimamo još jedan film u rusko-srpskoj koprodukciji. U pitanju je romantična komedija. Radim ovde i tamo , nikada nisam sasvim otišao, dosta vremena provodim tamo, ali i ovde . Naporno je , ali nikada nisam sasvim otišao, evo sada ćemo raditi Južni vetar“, priča Biković.

Miloš Biković prisustvovao je premijeri filma u Valjevu, ali u Valjevu nije prvi put, već naprotiv za ovaj grad ga vezuje detinjstvo i brojne uspomene.

„Ja Valjevo poznajem još od detinjstva ovde su moji tetka i teča i moja dva brata. Svake godine sam kao dete dolazio u Valjevo i ja sam vezan za ovaj grad. Vezuju me lepe uspomene pa i republičko takmičenje u recitovanju recimo na koje sam dolazio u Valjevo. Zaista rado se vraćam u ovaj grad. Doći ću opet sigurno“, obećava srpski glumac.

S.V.

1 comment on “Biković na premijeri filma „Balkanska medja“ u Valjevu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.