Potrošačke nade

      Нема коментара на Potrošačke nade

Svi ljudi širom Planete i ove godine će obeležiti 15. mart kao Svetski dan zaštite potrošača, koji je pre 36 godina ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

Zaštitom prava i interesa građana kao potrošača proizvoda i usluga koje im služe za ličnu i/ili porodičnu upotrebu, suzbija se nepoštena poslovna praksa trgovaca koji su tome skloni. Istovremano, građanima se omogućava da za novac kojim raspolažu mogu slobodno – bez bilo čijeg i bilo kakvog uslovljavanja, izvrše izbor i nabave ispravan i pouzdan proizvod ili ugovore neku uslugu.

Raskorak između težnje trgovaca da što pre ostvare što veću dobit ne birajući sredstva, i interesa građana da što korisnije upotrebe svoj novac, neminovno dovodi do potrošačkih sporova koji se rešavaju vansudskim postupkom uz posredovanje udruženja potrošača ili podnošenjem tužbe sa zahtevom za ekonomsko obeštećenje.

Prevarna i obmanjujuća poslovna praksa, agresivne metode reklamiranja robe, nepravične ugovorne odredbe na štetu potrošača/korisnika usluga i niz drugih nečasnih radnji na malo- prodajnom tržištu, kažnjivi su do te mere da u krajnjem slučaju mogu dovesti do zabrane rada njihovih počinilaca.

Sektor za zaštitu potrošača pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija evidentirao je prošle godine 26000 potrošačkih prigovora od kojih se 80% odnosilo na kupljenu robu, a ostatak na loš kvalitet pruženih usluga. Posredovanjem udruženja potrošača, tržišne inspekcije i drugih nosilaca obaveze zaštite potrošača, uključujući i sudske organe, najveći broj prigovora rešen je u korist oštećenih potrošača. Očekuje se da će tako biti i u buduće.

Udruženje valjevskih potrošača – VAPOT  je u toku 4-godišnjeg rada evidentiralo 60 prijava potrošačkih sporova koji su se odnosili na obuću, tehničke uređaje, usluge mobilne telefonije, ali i probleme građana sa uslugama javnih preduzeća. Najveći broj tih prigovora bio je opravdan i uz učešće udruženja rešen je u korist potrošača. To im je podstaklo nadu u budući bilji i korektniji odnos trgovaca prema njima kao partnerima, a ne žrtvama nepoštene poslovne prakse.

Obeležavanje Svetskog dana zaštite potrošača treba da potseti sve aktere u toj oblasti, od udruženja do organa lokalne i državne vlasti,  na obaveze koje su im propisane zakonom, među kojima je najznačajnije jačanje poverenja građana u sistem zaštie njihovih prava koji, i pored toga što nije savršen, teži pravičnom rešavanju sporova sa trgovcima, odnosno pružaocima usluga.

To su realne potrošačke nade.

Dragan D. Popović

Udruženje VAPOT

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.