Zbog prošlogodišnjih turističkih prevara, polise osiguranja poskupele 800 posto!

Blic/Čak 800 posto su poskupile polise osiguranja za turističke agencije, kao posledica prošlogodišnjih prevara putnika, što će, upozoravaju predstavnici malih i srednjih turističkih agencija, mnoge od njih, naročito one koje dovode strane turiste u Srbiju, ni krive ni dužne oterati u propast.

Naime, osiguravajuće kuće su domaćin turističkim agencijama poslale novi cenovnik polisa

za garancije putovanja, koje nisu jeftinije od 3.500 evra za ovu godinu. Reč je o polisama kojima osiguravajuća kuća garantuje da će za tu agenciju obezbediti do 300.000 evra odštete za putnike, u slučaju insolventnosti ili lošeg izvršenja aranžmana. 

– Ovakvo uvećanje za neke agencije znači i poskupljenje od 800 posto, jer su prethodnih godina osiguravajućim kućama na ime tih polisa plaćali 500 evra, dok sada za istu polisu treba izdvojiti minimum 3.500 evra i to za period od osam meseci. Jasno nam je da je do izenadnog i drastičnog povećanja cena došlo zbog prošlogodišnjih prevara pojedinih agencija, jer su i same osiguravajuće kuće zbog toga pretrpele štetu. Problem je, međutim, što se ovo povećanje odnosi na sve agencije, a najviše će pogoditi nas, koji se bavimo dovođenjem stranih turista u Srbiju, a promet nam je najčešće ispod 100.000 evra godišnje – pričaju za “Blic” Ivanja Tasić iz novosadske agencije “Panasonk Zemlja čuda” i Ivan Nastić iz beogradske “Wild Serbia”.

Kako objašnjavaju, velike turističke agencije koje se bave organizovanjem aranžmana za inostranstvo, mogu imati godišnji promet i do sto miliona evra, a njihove polise za garanciju putovanja uglavnom ne prelaze 10.000 evra.

– To znači da male agencije, poput nas, polisa osiguranja u praksi košta oko deset evra po čoveku, a velike oko jedan evro po putniku. Sve ovo ostavlja i prostor za ponovne zloupotrebe i prevare putnika, jer je odštetna suma samo 300.000 evra, što je daleko manje nego promet koji prave velike agencije – kažu naši sagovornici, dodajući da je povodom novog cenovnika održano nekoliko sastanaka sa predstavnicima osiguravajućih kuća, Ministarstva trgovine i turizma i Privrednom komorom Srbije, ali da problem nije rešen.

Naime, iako je Ministarstvo trgovine i turizma pripremilo novi zakon kojim je ovu oblast trebalo drugačije urediti, on još nije usvojen, tako da je stari pravilnik i dalje na snazi, bez obzira da li je reč o velikim ili malim agencijama, odnosno o onima koje razvijaju domaći ili turizam na stranim destinacijama.

– Osiguravajuće kuće koriste tu situaciju i ističu da su im rizici povećani zbog prošlogodišnjih prevara. Vlasnici problematičnih agencija koji su oštetili putnike, zbog kojih su i skočile cene polisa, s druge strane, još uvek nisu procesuirani. Jedino rešenje jeste hitna promena pravilnika o garancijama putovanja – upozoravaju Ivanka Tasić i Ivan Nastić.

Direktor YUTA (Nacionalna socijacija turističkih agencija) Aleksandar Seničić kaže da je jasno da se ovo područje definitivno mora zakonski regulisati.

– Možda će način da se osiguranje plaća po ostvarenom prometu biti na dobrobit malih agencija, ali zato ćemo verovatno imati reakciju velikh, koje će u tom slučaju plaćati značajno više, tako da je rešenje uvek negde između. Posvetili smo tome ozbiljnu pažnju kod razgovora oko novog pravilnika koji reguliše ovu oblast, ali na žalost još nije usvojen Zakon pa samim tim ni pravilnik nije mogao da bude predmet rada – kaže Seničić.

Direktor YUTA ističe da je kod nas apsolutno najveći problem što se ljudi koji naprave najveću štetu ne kažnjavaju, ili se procesi protiv njih vode godinama.

– Zato bi najbolja bila preventiva – odgovorna i brza reakcija države i javno saopštenje o rezulatatima istrage, sa naravno objavljenom kaznom, kakva god ona bila. Ovako, imamo situaciju da su uglavnom povratnici oni koji su već slične stvari pravili – zaključuje Seničić.

 P. VUJANAC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.