Pola veka pokreta mladih istraživača

Valjevo ove, 2019. godine, obeležava jedan veliki jubilej – 50 godina od osnivanja pokreta Mladih istraživača, i prvog Kluba mladih istraživača. Ovo je još jedna posebnost po kojoj je Valjevo prepoznatljivo u naučnim, obrazovnim, ali i širim krugovima. Iz pokreta Mladih istraživača nastala je u svetu poznata Istraživačka stanica Petnica, koja danas radi sa mladim talentima zainteresovanim za nauku iz celog sveta.

Današnje Društvo istraživača „Vladimir Mandić – Manda“ osnovano je 16. februara 1969. godine, nakon nekoliko godina neformalnog organizovanja grupe mladih zaljubljenika u prirodu. Iste godine organizuje se i velika istraživačka akcija na Durmitoru.

Godina velikog Jubileja, u kojoj se obeležava pola veka trajanja jedne iskrene i orginalne ideje koja je generacije mladih ljudi naučila da vole i brinu o prirodi i da se bave naučno-istraživačkim radom. Od 1969. godine do danas u okviru Istraživača stasao je veliki broj uspešnih pojedinaca koji su naučili mnogo toga i o životu i stekli znanja i veštine koje su im omogućili da kasnije postanu uspešni profesionalci.

“Prva aktivnost u godini Jubileja jeste Svečana akademija koja će biti održana u Muzičkoj školi u Valjevu na dan osnivanja Društva istraživača 16. februara u podne. To će biti prilika za podsećanje na sve rezultate tokom ovih pet decenija rada, upoznavanje sa aktuelnim dešavanjima u Društvu, ali i za međusobno povezivanje različitih generacija Istraživača. Istog dana u 15:00 u Holu Centra za kulturu biće otvorena izložba Istorijskog arhiva Valjeva posvećena prvim godinama našeg Društva.” – kaže aktuelni predsednik Društva istraživača “Vladimir Mandić – Manda” Bogdan Radić, student Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Društvo istraživača “Vladimir Mandić – Manda” prepoznatljivo je po okupljanju mladih u tematske grupe prema njihovim interesovanjima, poput speleološke, astronomske, geografske, biološke, arheološke, ekološke, grupe za ishranu u prirodi, etnološke, geološke, istorijske,… Sa članovima grupa rade stručni saradnici sa fakulteta i instituta, kao i studenti, takođe članovi Društva.

“Pored svečarskog karaktera ovaj veliki Jubilej ne samo za Društvo istraživača, već i za ceo grad Valjevo, treba da iskoristimo da što je više istorijske građe iz svih perioda razvoja naše organizacije prikupimo, kako bismo osvetleli posebnost ovog pokreta. Želimo da se setimo svih važnih događaja u razvoju Istraživača, i da okupimo sve one koji su činili ovu organizaciju I kojima su Istraživači promenili život. Istovremeno cilj nam je da gledamo I u budućnost i da pružimo podršku novim generacijama, i da damo podsticaj za razvijanje pokreta Istraživača u narednim decenijama.” – kaže Nikola Božić, predsednik Organizacionog odbora proslave.

Ova omladinska organizacija primer je koji pokazuje da je ideja u vremenu nastanka bila dobra, da je preživela transformacije društva i da i danas okuplja mlade iz celog Kolubarskog okruga, koji sa svojim starijim drugarima uz nadzor studenata, profesora i naučnika koračaju kroz prirodu, brinu o njoj, razvijaju ljubav prema nauci. Društvo istraživača je danas prepoznatljivo po tome što njegovo rukovodstvo čine veoma mladi ljudi, među kojima neki još nisu punoletni.

Tokom cele 2019. godine biće organizovane aktivnosti sa ciljem obeležavanja Jubileja 50 godina Društva istraživača. Prvi predsednik Društva istraživača Dušan Mihajlović privodi kraju pisanje knjige o nastanku i prvim godinama pokreta Mladih istraživača za koje danas kaže da su nešto najvažnije što je postigao u životu. Za kraj ove godine predviđen je i stručni skup u Beogradu posvećen pokretu Mladih istraživača i njegovom značaju za razvoj mnogih generacija mladih u našoj zemlji.

Obeležavanje 50 godina postojanja Društva istraživača “Vladimir Mandić – Manda” podržale su mnoge stručne organizacije, fakulteti, institute, pojedinci iz svih delova Srbije.

5 comments on “Pola veka pokreta mladih istraživača

  1. Valjevac

    Malo je organizacija koje toliko aktivno traju. Bravo i sve čestitke na tako velikom jubileju.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.