Saradnja lokalnih pokreta

Valjevski Lokalni front prisustvovao je tribini u Bečeju uz još jedanaest gradova Srbije  kako bi razgovarale o međusobnoj saradnji i razmenile iskustva u borbi protiv korupcije u javnim preduzećima. Povodom ovog stastanka organizacija “Ne davimo Beograd “ izdala je sledeće saopštenje:

“Učesnici tribine su pokazali spremnost za čvršću saradnju u okviru Građanskog fronta i zajednički nastup na nacionalnom nivou stvaranjem političke snage zasnovane na slobodi, jednakosti, solidarnosti, socijalnoj sigurnosti i interkulturalnosti. 

U nedostatku institucija koje će na pravi način štititi interese građana, lokalno organizovanje i udruživanje predstavlja najbolju branu samovolji vlasti, otuđenju javnih dobara, korupciji i instrumentalizaciji javne uprave za potrebe stranačkog potkusurivanja.  Zbog toga je neophodna međusobna podrška, razmena iskustava i zajedničko iznalaženje rešenja za veoma slične lokalne probleme.

Diskusija je potvrdila da su problemi u većini gradova Srbije slični. Osnovno funkcionisanje komunalnih delatnosti, poput vodosnabdevanja i grejanja, ugroženo je i na ivici je opstanka usled nesagledivih razmera korupcije kojoj su izložena javna preduzeća. Umesto zadovoljavanja potreba građana, ona služe za finansiranje vladajućih struktura, što je mnoge dovelo na ivicu urušavanja.

Gorući problemi tiču se snabdevanja ispravnom vodom za piće, problematičnim poslovanjem toplana, tretmanom otpada, lokalnog i međugradskog saobraćaja, ali i finansijkim rizicima povezivanja različitih javnih preduzeća jemstvima i drugim nepovoljnim aranžmanima, gde propast jednog već nefunkcionalnog preduzeća povlači za sobom i još nekoliko drugih. Odlika svih javnih preduzeća u Srbiji jeste partijsko zapošljavanje, uz podobnost umesto sposobnosti kao kriterijuma. Prepoznat je i novi trend uvođenja javno-privatnih partnerstava u komunalne usluge koji preti komercijalizacijom prirodnih resursa, poput vode.

Ukoliko se zaista želi promena koja će se pozitivno odraziti na celo društvo i sve naše građane, potrebno je definisati politiku koja će dovesti ne samo do promene ljudi na vlasti, već i do konkretnog poboljšanja uslova u kojima se živi.

Na tribini u Bečeju učestvovale su organizacije: „Lokalni front“ Valjevo, „Iskorak“ Požarevac, „Kritična masa“ Kula, „Slobodno Pančevo“,  „Bez straha Apatin“, „Lokalni front“ Kraljevo, „Lokalna alternativa“ Vrbas, „Ne davimo Beograd“, „Udruženi pokret slobodnih stanara“ Niš, „Naš grad – naša stvar“ Zrenjanin, „Samo jako“ Mladenovac  i „Samo lokalno“ Bečej.”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.