Ove godine više i do 120 djaka prvaka

Iako cifre još uvek nisu zvanične podaci govore da će prvi put u školske klupe u području koje obuhvata ŠU Valjevo sesti više djaka prvaka nego prošle godine. U Kolubarskom okrugu bi trebalo da bude i 120 djaka prvaka više nego prošle godine.

„Prošle godine ih je bilo manje za celo jedno odeljenje , ali je ove godine drugačije . I to je orijentaciono oko 200 učenika za Kolubarski okrug i Mačvanski okrug. Ova cifra je ravnomerna uglavnom po 120 učenika više po okrugu. Ove godine se upisuju deca rodjena  od 1 marta 2012. do kraja februara 2013. godine“, rekla je na konferenciji za novinare načelnica ŠU Valjevo Zorica Jocić.

U Valjevu je prošle godine bilo 728 prvaka, a ove godine očekuje se 836  djaka prvaka. „ To je 108 prvaka više po podacima koje smo dobili iz lokalne samouprave i kada smo taj broj uporedili sa podacima škola o očekivanom broju učenika. I sa ostalim opštinama je slična situacija u smislu povećanja. Opština Ub može taj trend rasta očekivati i u narednim godinama jer zvanični državni statistički  podaci pokazuju da je Ub jedina opština u koju se više ljudi doseljava nego što odlazi tako da će oni i narednih godina beležiti povećanje broja dece. Jedina opština koja ima nešto manje prvaka je MIonica“, kaže Jocić.

Tčni podaci biće dobijeni prvog septembra kada svi podaci i zvanično budu uneti , ali za sada ohrabruje informacija da će prvaka biti više. Kako se moglo čuti obaveza je lokalne samouprave da obavesti roditelje o upisu , a škole na osnovu tih podataka takodje upućuju poziv roditeljima. Takodje škole su u obavezi da najkasnije do 15. avgusta da obavesti lokalnu samoupravu ukoliko se neko dete nije upisalo. I dalje roditelj može svoje dete upisati u školu koju žei ali je potrebno da za to podnese zahtev.

„Ako dete nije sa upisnog područja po mestu stanovanja roditelj mora podneti zahtev izabranoj školi najkasnije do prvog februara. Tako da je rok za to što se tiče naredne školske godine istekao. To ne znači po automatizmu da će se dete odmah upisati . To zavisi od resursa škole i škola je dužna da do prvog aprila odgovori na zahtev. Pedagog i školski psiholog vršiće ispitivanje dece . Dete uzrasta od 6 do šest i po godina može da se upiše, ali tek nakon provere spremnosti. Ukoliko roditelj ili staratelj nije zadovoljan odgovorom da se odloži upis deteta u školu, oni mogu podneti još jedan zahtev da se još jednom izvrši provera spremnosti  deteta za školu“, obajsnila je načelnica Jocić.

Kako se moglo čuti deca starija od sedam i po godina i koja se iz nekog razloga nisu upisala u školu na vreme mogu se upisati u prvi razred ili odgovorajući razred i to nakon provere spremnosti.  Za upis deteta potrebna je dokumentacija koja je tražena i ranijih godina.

„Ministarstvo trenutno radi softver koji će biti završen do kraja februara pa će zajendo sa ministarstvom za lokalnu samoupravu i državnu upravu olakšati procedure roditeljima u smislu da roditelj ne mora da donosi u papirnoj formi izvod iz matične knjige rodjenih ili potvrdu o prebivalištu nego može podneti zahtev školi koja će u njihovo ime pribaviti ta potrebna dokumenta. Naravno oni koji to žele, dokumenta mogu dostaviti i u papirnom obliku“, najavila je Zorica Jocić.

S.V.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.