Naš mural u knjizi “Mural masters”

Valjevo krasi nekoliko murala, a mural koji je kompanija Bosis poklonila Valjevu na Desankinom trgu sada se našao u knjizi “Mural masters”, prenosi Ekapija.

Kompanija Bosis poklonila je našem gradu povodom 35 godina poslovanja mural koji je nazvan “Budućnost je u tvojim rukama”. Mural je rad Andreja Žikića Arteza iz Beograda.

“Kreiranjem optičke iluzije uklapanja u postojeći ambijent, stvorena je konekcija između grada i prirode, tj. između valjevskih planina koje se vide u pozadini i izgrađene strukture prisutne u samom prostoru. Žena prikazana na muralu treba da asocira posmatrača na majku ili majku prirodu, koja na svojim leđima nosi budućnost grada, dok je sudbina grada u sadašnjem trenutku u njenim rukama (žena u rukama drži nekoliko objekata prisutnih u samom gradu). Dete reprezentuje budućnost i poziva nas da se vratimo prirodi kroz vraćanje prirodnih elemenata u urbani prostor. Sadašnjost je u našim rukama, a budućnost u rukama naše dece”, rekao je Žikić.

Knjiga o zidnoj umetnosti “Mural masters”  sada je dopunjena upravo radom Žikića, odnoso muralom koji je oslikao u našem gradu. Pomenuta knjiga inače sadrži najeminenentnije umetnike iz ove oblasti.

1 comment on “Naš mural u knjizi “Mural masters”

  1. muralista

    Valjevo bi moglo da uđe i u knjigu,ako je neko objavi ,kako se uništavaju murali,iz vremena kada je murale imao malo koji grad.Pulika je tada uradio tri izuzetna murala,od kojih je u celosti samo jedan sačuvan.Dokle je ludost grada išla,bilo je i to, da su stavljali čeličnu konstrukciju preko murala,da bi zategli reklamu od cerade.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.