Krušik u godini jubileja krupnim koracima napred

Tačno 80 godina je prošlo od početka rada tadašnjeg Vistada, a današnje HK „Krušik“. Tim povodom u Centru za kulturu održana je Svečana akademija sa koje je poručeno da nema stabilnog sistema odbrane bez stabilnog privrednog društva u tom sistemu.

Prisutne goste, zaposlene i predstavnike ministarstva odbrane i Vojske Srbije najpre je pozdravio direktor HK „Krušik“ Vladan Lukić koji je  čestitao značajan jubilej svim zaposlenima bivšim i sadašnjim radnicima naglasivši da je za njega velika odgovornost biti na čelu kolektiva koji obeležava osam decenija postojanja.

„Krušik je kroz osam decenija svog rada prilagodjavao i unapredjivao svoj program , a okosnica rada bio je minobacački program. Šezdesetih godina prošlog veka počinje razvoj vodjenog naoružanja čime je fabrika podignuta na jedan viši nivo. Već devedeste su bile mnogo teške godine, morali smo da nadjemo alternativne programe , ali velikih rezulatata nije bilo. Verovali smo u izlazak iz krize. Ta vera se nije ugasila ni nakon totalnih razaranja tokom NATO bombardovanja kad aje uništeno oko 92% proizvodnih objekata, magacina , a sa njima i infrastrukture. Deo opreme je izvučen iz pogona i sve je to vrlo brzo stavljeno u funkciju na novim lokacijama. Pokrenuli smo proizvodnju i odgovorili potrebama države i u tim teškim vremenima“, podsetio je Lukić na deo bogate istorije ove kompanije.

On je rekao da predaha nije bilo ni nakon tih godina pa i da je proizvodnja opstala zahvaljujući pre svega požrtvovanju radnika i njihovoj spremnosti da rade u izmenjenim uslovima. „Ni najveći optimisti nisu mogli ni naslutiti da će ova fabrika 2017.godine i 2018. ostvariti najveći izvoz . Sredinom 2014. godine počinje prava obnova fabrike . U periodu od 2014-2018 godine uloženo je preko 35 miliona evra sopstvenih sredstava. Prvo je izgradjen objekat za proizvodnju nevodjenih raketa i nabavljena oprema. Nakon toga počela je izgradnja objekta za proizvodnju bokser kapisli koji je opremljen najsavremenijom linijom za proizvodnju ove vrste kapsili. U toku su završni radovi na obejktima za sintezu eksploziva i pripremu smeša. Očekuje se uskoro i početak serijeske proizvodnje“, rekao je Lukić.

Direktor je napomenuo da je obnovljeno dosta starih objekata za proizvodnju, ali i boravak radnika, osvojeni su novi programi, rakete, raketni upaljači. „Pod okrilje Krušika vratili smo dve ranije privatizovane fabrike koje su proizvodile akumulatore i lovačku municiju. Krušik krupnim koracima korača napred. Povećali smo broj radnika na 3223 , primamo mlade ljude koji treba da budu budućnost fabrike. Možemo se ponositi fabrikom u kojoj su u proteklih 80 godina radile desetine hiljada ljudi koji su stvarali fabriku i ostavili je budućim generacijama“, rekao je Lukić.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i Aleksandar Živković, državni sekretar ministarstva odbrane koji  je prisutnima čestitao jubilej i podsetio da stabilnog sistema odbrane nema bez stabilnog privrednog društva u tom sistemu.

„Prikazani rezulatati rada potvrdjuju da smo jedno od najznačajnijih privrednih društava. Kroz teške godine razaranja , uništenja ste opstali , a onda postali još jači, istrajniji, a to zahvaljujući pre svega našim radnicima, rukovodstvu i njihovom samopregornom radu, ali i velikoj podršci koju pruža Republika Srbija. Ne može biti stabilnog razvoja bez jakog privrdnog društva u sistemu odbrane, stoga Vam još jednom čestitam“ rekao je Živković.

*Nastajanje današnjeg „Krušika“ vezuje se za 1937. godinu kada je preduzimljivi inženjer Nikola Stanković odlučio da, pored fabrike naoružanja i vojne municije u Višegradu, izgradi fabriku iste namene u Valjevu. Svoje prvo ime fabrika, tadašnji „Vistad“, duguje matici iz Višegrada. 22. februara 1939. godine Ministarstvo trgovine i industrije izdaje dozvolu (pov. III br. 17) da firma „Višegradska industrija Stanković“ AD u radnji „Vistad“ u Valjevu „može obavljati industrijsku radnju za izradu kapisli“. Od tog trenutka ova firma preuzima monopol nad proizvodnjom kapisli No 8. Ubrzo u „Vistad“-u započinje proizvodnja ručne ofanzivne bombe, pešadijske puščane municije, i priprema se fabrikacija avio bombe malog kalibra (12 kg). „Vistad“ je za vreme rata praktično imao odlučujuću ulogu u snabdevanju fronta ratno-materijalnim sredstvima. Prelaskom u nadležnost Ministarstva narodne odbrane, 10. juna 1945. godine fabrika dobija naziv „Vojnotehnički zavod Valjevo“, a pod današnjim imenom „Krušik“ preduzeće je registrovano 23. januara 1948. godine.

3 comments on “Krušik u godini jubileja krupnim koracima napred

  1. PRIPRAVNIK

    Dobro je šro su se setili starih radnika.Krušik je trenutno najveća zemljoradnička zadruga u Srbiji

    Reply
  2. Ljuba

    Ubljani mogu da proizvode papriku i paradajz, a naoružanje teško. Zaposlite valjevsku omladinu da nasledne roditelje, u
    Krušiku. Ako mislite da nastavite uspešan rad.

    Reply
  3. мр Предраг М.Вулетић

    Све честитке Крушику уз жељу да постепено тежи ка циљу од 10,000 запослених, колико је имао 80-тих година и да производи Крушика и даље буду појам за достојансво и квалитет на светској пијаци.Надам се да ће држава донети одлуку да будућа фабрике литијум јонских акумулатора за електрична возила и друге намене буде у Крушику,јер је то најоптималније решење.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.