Šest kladionica na 100 metara

Na potezu od raskrsnice Ulica Kneza Mihaila I Sindjelićeve prema ulasku u Tešnjar  rasporedjeno je čak 5 kockarnica. Iako poredjane jedna do druge sve rade uspešno. U samom gradu ih ima mnogo više, a kako Vamedia saznaje u potrazi za brzom zaradom igra se sve od automata, sportske prognoze do blackjeka.

Deo grada ili bar ulicu, sada Knez Mihailovu, nekada su uglavnom zauzimale male porodične zanatske radnje. Na potezu od nekadašnje Sunca kafane bili su obućari, bojadžije, vunovlačari i slično. Značajno mesto godinama je upravo sa desne strane ulice godinama zauzimala čuvena kafana Šumadija. Bio je to deo grada u kome se moglo pronaći gotovo sve, a ponajviše zastati i porazgovarati. Sada se situacija promenila. Na samo nekih 100 metara kladionice „niču kao pečurke posle kiše“. Shodno zakonu njihovi izlozi su zatamnjeni, ali sa veselim i privlačnim slikama. Zakon jasno defiiše pravila poslovanja, a čak Član 6 navodi obavezu  svakog priređivača da unutar objekta u kome priređuje igre na sreću u neposrednoj blizini ulaznih vrata istakne poster veličine 100 x 80 santimetara, na kojem se nalazi odgovarajući tekst o prevenciji bolesti zavisnosti, kao i kontakt podaci ustanove koju je ministarstvo nadležno za poslove zdravlja sertifikovalo za lečenje bolesti zavisnosti od igara na sreću. Kada se igre na sreću priređuju u kioscima, poster veličine 50 x 40 santimetara ističe se na spoljnoj strani kioska.Ovakvi posteri uglavnom nisu postavljeni.

Zakon navodi i da je maloletnim licima ulaz najstrože zabranjen, a kako Vamedia saznaje postoje objekti koji dozvoljavaju njihov ulazak, većina se pak pridržava slova zakona.

U ovim objektima moguće je okušati sreću na mnogo načina i kroz mnogo različitih igara. Od jednog od zaposlenih u ovakvom objektu saznajemo da su igrači u većoj ili manjoj meri poznati. Neki igraju u velike sume novca, a neki pak igraju kako kaže „na sitno“. Zanimljiva je konstatacija da igrača ima najviše kada se isplaćuje socijalna pomoć, pa čak i dečiji dodaci. Penzioneri nisu previše zainteresovani.

Gledajući po godinama naš sagovornik kaže da ima svih, a medju njima i žena čiji broj nije zanemarljiv.

Inspekcije su im kaže česte i uglavnom se radi o ljudima koji se ponašaju kao igrači sve do trenutka dok im ne saopšte da su uočili nepravilnost , ako su je uočili i ne izvade blok da sastave zapisnik. Nije ih kažu lako prepoznati.

Sagovornik Vamedie navodi da se iza zatamnjenog stakla svašta dešava od porodičnih svadja nakon što se pojavi supruga koja je posumnjala da joj je muž unutra do onih koji bes zbog izgubljenog novca iskaljuju na aparatima. S druge strane oni koje sreća  označi kao dobitnike umeju da ostave bakšiš, ali to nije previše. „Dešava se da čovek ostavi 100 dinara jer je dobio recimo 2500 dinara, a potom sutradan izgubi sve i dodje da mu vratim tih 100 dinara časti ili bakšiša, kako hoćete“, priča sagovornik Vamedie.

Točenja alkohola uglavnom nema jer kaže nije dobro imati pijanog gosta ni u kafani , a kamoli u kladionici.

„Postoje i tužne priče, nekada hoće da im budemo prijatelji i da ih saslušamo i to je jedino što tada i možemo,ne dajemo pozajmice na taj način. Pričaju o svemu ,ali mi nismo psiholozi“,kaže sagovornik Vamedie.

Igrači su različiti od onih koji se mogu smatrati gotovo profesionalnim do onih koji su tu samo da bi okušali sreću i igraju u male sume novca. Ipak nije se teško „navući“, tako da oni koji se dvaput nadju u objektu dolaze obavezno ponovo.

Na pitanje da li se organizuju velike pokeraške partije za zelenim stolom u velike pare sagovornik Vamedie kaže da to ne zna i da je moguće da ako se organizuju to nije u prostorijama i vidljivo.

Kockanje je oblik zavisnosti, ali i često dobra zabava. Psiholozi tvrde da je vrlo tanka linija izmedju ove dve činjenice. Nekada sve i počne kao dobra zabava, a preraste u nešto mnogo ozbiljnije. Nažalost u Valjevu kockarnica ima sve više, a razlog tome nisu pak velike zarade, kako bi neko mogao pomisliti.

 Razlog ovoj pojavi koja uzima maha je dokaz stanja u društvu koje očito nije najbolje. Stara izreka kaže “Tamo gde počinje kockanje, prestaje razum”.

1 comment on “Šest kladionica na 100 metara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.