Zgrada Radio Valjeva-Muzej fantastike

Zgrada Radio Valjeva koja već par godina gotovo propada na Desankinom trgu, sudeći po dosadašnjim najavama trebalo bi da postane Muzej fantastike . Direktor Moderne galerije Vojislav Jovanović kaže da je prvenstveno na gradskoj Skupštini da o tome donese odluku.

Davnašnja želja slikara Ljube Popovića da u Valjevu bude otvoren Muzej fantastike mogla bi vrlo brzo da bude ostvarena . Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović nije precizirao o čemu se tačno radi:

„MI smo na putu da bivšu zgardu Radio Valjeva pretvorimo u jedan kulturni kutak i gde smo u dogovoru sa direktorm Moderne galerije Vojislavom Jovanoćem napravili jedan plan gde bi i taj prostor bio pretvoren u ustanovu kulture i to ćemo već na sledećem Veću i Skupštini doneti takvu odluku. Očekujem da ministarstvo kulture pomogne u rekonstrukciji zgrade za onu namenu za koju gospodin Jovanović smtra da je najbolja“ .

Direktor galerije Vojislav Jovanović potvrdjuje da se radi o Muzeju fatastike, ali i napominje da odluku donosi Skupština. „Nakon te odluke moći ćemo mnogo više da kažemo, ali zaista to je jedna dobra ideja i mi smo do sada mnogo toga učinili da sama Ljubina ideja bude prepoznata i van Valjeva i dobili smo podršku kojoj smo se nadali. Kako će odnosi detaljno biti uredjeni , ipak možemo više govoriti kada se Skupština održi“, kaže Jovanović.

U javnosti je do sada Jovanović u više navrata govorio o Muzeju fantastike I jedno vreme čak se spekulisalo kada je prostor u pitanju sa zgradom stare Železničke stanice. Ipak, prva predvidjanja nakon što je grad tu zgradu kupio da će ulaganja u nju biti daleko veća su se obistinila pa se konstatovalo da grad očito I nema novca za uredjenje.

Predsednik Skupštine MiIorad Ilić najavio je svojevremeno da će zgradu Radio Valjeva grad prodati , ali je sada jasnije da se to neće dogoditi.

Moderna galerija je u medjuvremenu od ministarstva kulture kroz projekat “Gradovi u fokusu” dobila 7 miliona dinara pa su kupljene slike  Ljube Popovića, Branka Miljuša, Miloša Šobajića i Olje Ivanjicki, a u planu je nabavka još četiri vredna dela akademika Svete Samurovića i Radomira Reljića.

Ove slike koje se inače ubrajaju  u nacionalno umetničko blago trebalo bi da budu upravo izložene u sklopu Muzeja fantastike. Jedna od kupljenih slika je slika Ljube Popovića koju su  posetioci Galerije imali priliku da najpre vide upravo u Modernoj galeriji, grandiozni triptih „U čast Džona Frejzera“ dimenzija 8,1 sa 2,6 metara.

Sudeći po najavama grad će od ministarstva kulture zatražiti pomoć najpre u rekonstrukciji objekta, a potom bi grad trebalo da finansira rad Muzeja. 

Ono što je nekada izgledalo teško ostvarivo ovoga puta čini se biće realizovano pa će Valjevo I Ljuba Popović dobiti svoj Muzej fantastike.

S.V.

12 comments on “Zgrada Radio Valjeva-Muzej fantastike

 1. Valjevac

  Najbolje da muzej fantastike bude u prostorijama štamparije Valjevac da voja bude direktor i da se vrati svom biznisu a da ne isplaćuje plate.

  Reply
 2. Štamparija Valjevac

  Srpskom seljaku je neophodan muzej fantastike, posebno sa ovakvim opskrbnim likovima koji znaju da ga vode i preporučuju se.

  Reply
 3. Valjevac

  Drago mi je da se odustalo od ideje da se zgrada proda. Istini za volju, teško da bi ko i bio zainteresovan da kupi jedan takav objekat, jer je, kao i Domu vojske, i njemu teško pronaći neku komercijalnu namenu. Muzej fantastike nije loša ideja. Ono što se, nažalost, ne menja jeste pristup Grada promociji onoga što imamo. Turistčka organizacija Valjevo ne ume da promoviše Valjevo i sve ono što u njemu i njegovoj okolini postoji. Bez toga možemo u Valjevu da otvorimo i napravimo toliko toga, ali se za to izvan valjevskih okvira neće znati.

  Reply
 4. Žana

  Bravo za ideju!!Pravo mesto za Kiju Kockar, kada joj gradonačelnik bude uručivao neko važno priznanje.U skladu sa njegovim umetničkim ukusom, koji je dokazao: Šaban Šaulić, DJ, trubači, Kija Kockar, Bojan Marović na -15, sve što zaslužuje poštovanje.

  Reply
 5. Arsenik

  Optuživati sadašnjeg direktora Moderne Galerije da je nedostojan njome upravljati i nadalje rukovoditi isto je kao i govoriti za popa stojadina da je pokrao crkvu i vernike, s tim što to stojadin jeste uradio i iznova čini ali sada kao leva i desna ruka patrijarha a V.Jovanović i njegovi prethodnici (Gile i D. Jovanović), nisu, naprotiv, sve u okvirima galerije od samog početka, dakle od ideje i realizacije Dušana Mihailovića, bilo je tada, i danas je, najuticajniji primer dobre odluke i veoma promišljne strategije davanja gradu, u opštim okvirima, epiteta centra kulture. No, recimo, laicima je oduran lopovluk crkava i vernika od strane sveštenstva ali odgovor je da su to samo ljudi a da vera, crkva i bog nemaju veze s tim, čak i da jeste slučaj, pa i približan, (a nije), da se neki od direktora ovajdio o Modernu Galeriju, kakve to ima veze sa istorijom umetnosti, umetnošću, Modernom Galerijom i Muzejom Fantastike u Valjevu. Kao i crkva, umetnost je nezamisliva egzistencijalna oblast ljudske duhovnosti, ona neće i ne može prestati radi neodgovornih ljudi. Naravno, i dalje ne smatram niti u jednom segmentu, krivcem, ili krivcima, prethodne aktere Moderne Galerije jer se održala njihovom posvećenošću i lucidnošću što i dovodi do, nadam se, realizacije davne Ljubine ideje, da Valjevo bude mesto Muzeja Fantastike. Kao što je nekome važna javna kuća, rešavanje nagomilanih problema zemljoradnika i opravdano traženje istog, tako je za opštu multikulturalnost grada i društva od neprocenjive važnosti ulaganje u kulturu, možda ne za akcentovanje u jednim od najtežih perioda Srpske stvarnosti vladavinom najneobrazovanije i najdestruktivnije vlasti ikada, ali, upravo da nam se to ne bi ponavljalo, naša deca treba da se probude u nekom boljem vremenu. Usput i predlog, da Moderna Galerija u svrhu Muzeja Fantastike osmisli neki projekat donacija za nju. One bi, recimo, u dugoročnom smislu mogle da se vrate kroz besplatne kataloge, ulaznice, seljenje postavke Muzeja Fantastike u druge gradove i sl. u tu svrhu bih, dakle, prvi uplatio. I, naravno, slažem se da se više nikada ne sme ni ponoviti ovo što se sada dešava u Modernoj Galeriji, da je vlast zloupotrebljava svojim kvaziprojektima na čelu sa nekakvim samozvanim gradskim ministrom kulture bogojevićom.

  Reply
  1. Arhitekta

   Lupas lupas i lupetas, jos samo da si predlozio i podrzao da se formira muzej bombardovanja 1999 i stradanja privrede, ili si pod tim fantastiko to podrazumevao. Sta ti smatras umetnoscu je strasno …. netreba ti davati znacaj idi namega blega faks tamo ti je mesto.

   Reply
   1. Arsenik

    Arhitekta je termin, zaista, širokog pojma. U današnjim okvirima, čak, u manjoj dozi vezan za arhitekturu, u većoj za opštu kulturu i vizionarsku statiku. Ako i vi, poput nadmenog predsednika Srbije, na artikulsan i optimističan komentar jednog od 5 miliona građana kažete da – “lupa lupaš i lupetaš”, jer podržava duhovnu civilizacijsku tekovinu i, jer smatra umetnost fantastike nečim bitnim za čovečanstvo, budućnost građana Srbije i Valjeva, onda, takođe, poput navedenog s kojim vas poredim ali i iz očigledne prakse, ne pripadate ovoj civilizaciji već onoj devedesetih iz koje ste, nekako, i neprirodno, pretekli. Vaš komentar to i potvrđuje. Pretpostavljam, iz izloženog, da patite za vremenom bombardovanja i stradanjem privrede, s radošću vas obaveštavam da je zemlja od 2012te već pretrpela veću štetu i od tadašnjeg bombardovanja i u privredi, jer su najveći državni resursi i bombardovanje preživeli ali ne i vučića, jer sve ode “arapima” Srpskog porekla, iliti, sličnim “arhitektama” naše sadašnjosti i budućnosti. I… eto, da bi nam deca bila obrazovanija, potrebni su nam muzeji umetnosti i vizionari kulture a ne arhitekte logora u kojima sada živimo. No, za zvaničnog” arhitektu” imam malo pitanje, ako Gaudijevi projekti ne pripadaju arhitekturi fantastike, kojoj pripadaju?

    Reply
 6. сељак са планине

  ЉУДИ ЧИНЕ ЧУДА, СВОЈАТАКУ ТУЂУ ИМОВИНУ КОЈА ЈЕ ОДУЗЕТА СТАРИМ ВЛАСНИЦИМА КОЈИ СУ ОЗИДАЛИ ТУ ЗГРАДУ.
  ЗГРАДА ЈЕ ПОД РЕСТИТУЦИЈОМ, ПА ЈЕ САДА ЈОШ ЈЕДНА ИГРА ДА СЕ ПРОГЛАСИ КУЛТУРНИМ ДОБРОМ КОЈА СЕ НЕ ВРАЋАЈУ У РЕСТИТУЦИЈИ.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.