Za Upravu 548 miliona, skoro polovina odlazi na plate i naknade zaposlenima

Za funkcionisanje lokalne samouprave grad je u ovoj godini budžetom predvdeo 548,4 miliona dinara. Najveći deo odlazi na plate naknade i dodatke zaposlenima čak 205,2 miliona dinara.

Više od pola milijarde biće izdvojeno u 2019. godini za funkcionisanje lokalne samouprave. Kako predvidja odluka o budžetu 205,2 miliona biće utrošeno na plate, naknade i dodatke zaposlenima i :

-socijalni doprinosi na teret poslodavca 36,7 miliona,

-naknade u naturi 388 000 dinara

-socijalna davanja zaposlenima, 5,8 miliona dinara

-naknada troškova za zaposlene 7,1 milion dinara

-stalni trokovi 37,6 miliona

-troškovi putovanja 900 000 diinara

-usluge po ugovoru 37,6 miliona dinara

-specijalizovane usluge 280 000 dinara

-tekuće popravke i održavanje 7 miliona dinara

-materijal 20 miliona dinara,

-ostale dotacije i transferi 18,8 miliona dinara

-stipendija za talaentovane učenike 25 miliona dinara

-dotacije NVO 10 miliona dinara

-poreze , obbavezne takse i penali 375 000 dinara

-zgrade i gradjevinski objekti 3,5 miliona dinara

-mašinee i oprema 15,8 miliona dinara

-nematerijalna imovina 21 milion

-nabavka zemljišta 88,7 miliona dinara.

Grad Valjevo je predvideo još upošljavanja na račun javnog sektora što je Skupština i usvojila, a više je nego vdiljivo u budžetu da se opcija Usluga po ugovoru pominje u gotovo svakom segmentu. Lokalna samouprava planira da na neke usluge potroši u 2019. godini 37,6 miliona dinara. Pitanje koje su odbornici opozicije postavljali u Skupštini o kakvim se tu ugovorima i uslugama uopšte radi , ostajalo je gotovo uvek bez odgovora iako se na sednici Skupštine činilo da oni koji treba da odgovore na pitanja  nešto zapisuju prilikom govora odbornika. Izgleda da ta pitanja o posebnim uslugama niko nije zapisao.

U javnost se iznose oprečni podaci o broju zaposlenih , a poverenik za informacije od javnog značaja nije dostavio Vamediji odgovor na pitanje u kom broju  i koja lica je grad angažovao po osnovu ugovora u 2018. godini.  Uprava s vremena na vreme govori o tome da nedostaju kadrovi. Ovakva situacija navodi na pomisao da partijska uhlebljenja ne poznaju znanje i umeće, ali  i dalje traju, a ako se u obzir uzme činjenica da je naredna godina izborna , očito tek će ih biti .

Zanimljivo je takodje da pojedini zaposleni pred penzijom u upravi , tvrde da se nekada radilo u značajno težim uslovima i sa daleko manjim brojim zaposlenih . Statistika o broju stanovnika na žalost ne prati zapošljavanje jer grad ima sve manje stanovnika , a sve više zaposlenih u Upravi  koji sada imaju računare, mobilnu telefoniju , štampače, sve što nekada nije postojalo. Pa kako su to onda generacije  naših očeva funkcionisale ? Nije zabeleženo da je grad bio paralisan, ikada.

Šta je onda administraciju učinilo sporom i teškom? Zakonske procedure? Postojale su i ranije. Da li je patijsko burazerska politika počela da uzima danak i to nam transparentno pokazala kroz budžet, odnosno  džep svih gradjana?

S.V.

3 comments on “Za Upravu 548 miliona, skoro polovina odlazi na plate i naknade zaposlenima

 1. ваљевац

  Град Ваљево је добио класификацију према броју становника, раније Општина.
  Чињеница је да постоје уговорци, млади људи који немају правну могућност сталног радног односа, заснивању породица, а на младима свет остаје.
  Одласком у пензију старог кадра поставља се питање како и на који начин да млад човек добије неко знање од старијег колеге ако исти оде у пензију. Предпоставка би била да исти старији колега постаје уговорац док не обучи млађег колегу.
  Ти млади уговорци су снага и младост овог града и треба им пружити шансу у животу.
  За „који клуб играју“ није битно то су деца овог града.

  Reply
  1. Valjevac

   Veoma je bitno na koji način su došli do posla. Ako je najvažniji kriterijum za njihov iizbor bila stranačka pripadnost, onda bi trebalo da budemo zabrinuti na kome to svet (gradska administracija) ostaje. To smo mogli da vidimo i juče kada su zbog stranačke manifestacije naprednjaka u Beogradu šalteri na kojima rade baš „ugovorci“ bili zatvoreni već u 12 časova.

   Reply
 2. valjevac

  Ljudi šta li je sa Androm Savčićem dal su za njega planirana sredstva u vudžetu?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.