Za direktore preduzeća Gorenje i Gate oportunitet

Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu je odbacilo krivičnu prijavu protiv direktora preduzeća „Gorenje“ i preduzeća „Gate“ jer su, kao osumnjičeni, pristali da uplate iznos od 50 hiljada odnosno 30 hiljada dinara u humanitarne svrhe, informacija je koju je medijima u Valjevu dostavio Vladimir Pantić, službenik Odseka za vanredne situacije i poslove odbrane u gradskoj upravi Valjevo. Pantić je svojevremeno upravo zbog ovog slučaja kao uzbunjivač ostao bez radnog mesta, ali je potom odlukom suda odluka komisije koja je odlučivala o njegovom premeštaju osporena.

“Pre godinu dana, u decembru 2017, podneo sam kao službnik krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Valjevu protiv više osoba iz preduzeća „Gorenje“ i „Gate“ i više osoba iz ovdašnje lokalne samouprave. Sve zbog sumnje da su pomenuti odgovorni za bespravnu gradnju, prikrivanje krivičnih dela, zloupotrebe ovlašćenja i trgovinu uticajem. Više tužilaštvo je stvar prosledilo Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu. Radeći u službi za građevinske dozvole od građevinske inspekcije sam dobio obaveštenje da je investitor „Gorenje“ uveliko odmakao sa radovima na dogradnji fabričke hale kod Poljoprivredne škole a da je investitor „Gate“ porušio postojeće objekte i otpočeo pripremne radove na izgradnji stambene grade u Pop Lukinoj ulici. Istog dana kada sam odbio da preduzećima „Gorenje“ i „Gate“ izdam građevinsku dozvolu premešten sam u službu za vanredne situacije. Nakon toga sam podneo krivičnu prijavu. Dograđena fabrika je završena i radi. Zgrada u Pantićevoj ulici je sazidana. Posle godinu dana rada tužilaštva i policije, ostvaren je gore opisani ishod”, navodi Pantić u saopštenju upućenom medijima.

Pantić navodi da je u pomenutom slučajevima preduzeća Gate I Gorenje, Tužilaštvo  smatralo da je prihvatljivo osumnjičene poštedeti krivičnog progona i eventualne krivične odgovornosti za krivično delo gradnje bez građevinske dozvole jer su ispunjeni zakonski uslovi i jer postoji nevelika verovatnoća da su učinili krivično delo, odnosno da ono što su učinili nije toliko društveno opasno. Tužilaštvo smatra da je takva odluka primerena načinu i okolnostima pod kojima je moguće delo izvršeno. Osnovno javno tužilaštvo je, naređujući osumnjičenima uplatu navednog iznosa, smatralo da su lične i imovinske prilike osumnjičenih takve da je toliki iznos prihvatljiv.

Ovaj državni organ smatra da su uplatom novčanog iznosa i odbacivanjem krivične prijave „namireni interesi sve tri strane“.Najpre države koja ne mora sprovoditi krivični progon i trošiti resurse. Tu je zadovoljen i interes osumnjičenjih koji ne moraju da se izlažu neprijatnostima i većim troškovima a krivični postupak i krivična odgovornost im se ne beleži. Tužilaštvo drži da je namiren interes i podnosioca krivične prijave, oštećenog, koji može kod građanskog suda tražiti naknadu štete. Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu smatra da je odlukom o odlaganju krivičnog gonjenja osumnjičenih i odbacivanjem krivične prijave ostvarena ušteda i da je omogućeno da se tužilaštvo bavi važnijim i ozbiljnijim zločinima. Po tužilaštvu, ostvarena je pravda.

Pantić podseća i da je gradnja bez građevinske dozvole je predviđena kao krivično delo u članu 219.a. Krivičnog zakonika. Odlaganje krivičnog gonjenja (oportunitet) je mogućnost ustanovljena u članu 283. Zakonika o krivičnom postupku. Bespravna gradnja, gradnja bez dozvole, divlja gradnja je veoma štetna ljudska delatnost. Opasna po okolinu i za pravnu sigurnost.

1 comment on “Za direktore preduzeća Gorenje i Gate oportunitet

  1. Pametan

    Tuga šta se radi! Valjevo, probudi se! Gradjani su kao hipnotisani, kao roboti idu ulicama, lica kao maske, bez emocija. Trgnite se ljudi, dajte da neko pucne prstima i da se probudimo iz ove kolektivne hipnoze! Stop naprednjačkom teroru!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.