Valjevo najzagadjeniji grad u svetu

Valjevo je najzagadjeniji grad na svetu, objavio je list Blic podatke sa sajta waqi.info (World Air Quality Index).

Blic piše da se podaci o zagađenosti vazduha mogu naći i na sajtu waqi.info (World Air Quality Index), i prema njima prednjači Valjevo, čiji indeks kvaliteta vazduha iznosi čak 382, i na skali od šest nivoa, odnosno boja, ovaj grad je u poslednjoj, najgoroj! Poređenja radi, u Pekingu je ovaj broj danas između 156 i 160 (zavisnosti od mernog mesta), dakle Valjevo je više nego duplo zagađenji danas od ovog kineskog grada.

Na istom sajtu se može naći i legenda koja objašnjava šta ovi indeksi znače. Tako kategorija “opasno”, kojoj pripada Valjevo podrazumeva indeks kvaliteta koji se kreće od 300 do 500, i uz njega se izdaje i zdravstveno upozorenje da svako može doživeti ozbiljnije zdravstvene efekte. Građanima se preporučuje da izbegavaju sve napore na otvorenom.

Grad Valjevo posredstvom Zavoda za javno zdravlje meri zagadjenost vazduha na tri merna mesta, ali pritom nema zvaničnih objavljenih podataka lako dostupnih samim gradjanima. Shodno važećem zajonu gradjani u Srbiji pa I u Valjevu imaju pravo da budu informisani o stanju životne srediine pa I upozoreni na odredjene pojave koje ugrožavaju njihovo zdravlje. U Valjevu to nije slučaj.

Predlog da se u centru grada I na mestima na kojima se vrši merenje postave table obaveštenja I svetlosna signalizacija koja bi gradjane kao u slučaju dnašnjeg dana upozoravala na alarmantno zagadjenje, nije nikada realizovana.

Lampe bi se svakako u Valjevu često palile. Gradska vlast čak nije zatražila od Zavoda merenje prisustva PM 10 čestica, a situaciju sa aerozagadjenjem umesto da rešava naziva decenijskim problemom . Javnost u Valjevu obaveštena je da će grad u ovoj godini izdvojiti sredstva za Toplanu , ali za samo rešavanje aerozagadjenja nema čak ni konkretnih akcionih planova ni većeg novca. Zanimljivo je da je I javna rasprava na ovu temu  praktično završena bez zaključaka.

Valjevci u ovom trenutku ne znaju ni ko su najveći zagadjivači, niti su upozoreni na alarmantne situacije što jesu zakonska prava. Valjevo zdravstveno upozorenje nije izdalo, ali ga je zato izdao svet.

10 comments on “Valjevo najzagadjeniji grad u svetu

 1. Mira

  A da malo pogledate taj sajt,pre nego so objavite gluposti?Zagadjen jeste,ali bar pratite indexe.Ah,da,partijski vam je to zadatak,tako da moze. . .

  Reply
  1. Баљшој

   А, твој задатак је “непартијски”…..важи..

   Reply
   1. Borko

    Valjevo ce naci resenje za zagadjenost, samo ne treba praviti dramu od toga i koristiti za jeftine politicke poene.

    Reply
    1. Rasa

     Naravno da ova vladajuća koalicija neće naći rešenje za zagadjenost jer nema nikoga sposobnog da tako nesto učini!
     Valjevo je zagadjeno kao da imamo teške fabrike a zapravo naše fabrike najmanje zagađuju!

     Da nam nije brane bilo bi bolje, da je odradjena toplifikacija celog grada bilo bi jos bolje!

     Reply
  2. Bačje

   Sad je bilo i na RTS, slepice. Da možda i RTS nije pod Poćutinom kontrolom botuljo?

   Reply
 2. Strelac

  Sve čestitke svetskim prvacima! Tri godine nerada i štednja u borbi protiv aerozagadjenja već daju rezultate!

  Reply
  1. peki

   Dakle ako ne pisemo o radijaciji Cernobila on postaje lagodan za zivot,pozdrav za vasu logiku.

   Reply
 3. Aca

  Ovo je problem odavno kao sto mnogi znaju, samo niko do sada nije pokretao to pitanje..
  A i oni sto su pokrenuli, opozicija, nemaju konkretno resenje…

  Reply
 4. Aleksandra

  Glupo vam je to na sta skupljate poene… to jeste odavno problem i nije vam ova vlast kriva sto je Valjevo zagadjeno. Krivi smo svi mi, ne trazite u drugima krivce! Sto gradjani Valjeva ne uvedu drugi nacin grejanja? Skupo im, a vamo vlast kriva sto je zagadjen grad. Ajte molim vas…

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.