U Valjevu će se suditi bandi zbog ubistva na Siciliji

Valjevska policija nije ni slutila da se medju uhapšenima za kradju, nalaze lica koja su pre 14 godina izvršila ubistvo u Italiji.

Pred kraj prošle godine valjevska policja uhapsila je članove pljačkaške bande koji su operisali na području Valjeva, Lajkovca I Uba . Ovi pljačkaši provaljivali su u kuće I krali vrednosti, ali kako se ispostavilo petorica medju njima svojevremeno su punili naslovne strane  italijanske štampe. Naime u pitanju su članovi kriminalne bande koja je odgovorna za ubistvo Pankracia Muskolinija (44), vlasnika lanca zlatara “Sigma”, koje se dogodilo u noći između 12. i 13. septembra 20015. godine u Taormini, ekluzivnom mondenskom letovalištu na Siciliji.

 Zločin se dogodio kada je u toku noći  grupa od osam Srba, smeštena u nomadskom kampu u gradu Agrigento na Siciliji, nakon nekoliko sedmica planiranja razbojništva, preskočila zid vile sicilijanskog mafijaša i počela pljačku. Probuđen sirenom alarma, Pankracio ih je zatekao u kući, nakon čega mu je jedan od razbojnika uperio pištolj u glavu i zahtevao da otvori sef, u kome se nalazila veća količina dijamanata, novca i zlatnog nakita. Muskolini je otvorio sef, ali se tada na vratima pojavio njegov sin Gateano (18), posle čega su pljačkaši zapucali i ubili Pancracia, a njegovog sina teško ranili. Policija, karabinjeri i Obalna straža na Siciliji odmah su blokirali sve puteve i luke, pa su uspeli da uhvate trojicu razbojnika, dok je petorka uspela da pobegne.

Upravo je to petorka koju je uhapsila valjevska policija : Željko, Slavoljub, Slaviša i Milovan Dimitrijević, kao i Žarko Fetovski, koji su se nakon počinjenog dela vratili u Srbiju, promenili identitet i na izgled “mirno” živeli na području Lajkovca i Uba.

Policija je uhapšene  predala Višem tužilaštvu koje će povesti process zbog zločina koji su počinili u Italiji.

“Proces u Italiji, koji je vođen na više nivoa, od suda u gradu Mesina na Siciliji, pa do Apelacionog suda u Rimu i na kraju Vrhovnog suda Italije, završen je tako što je šest pripadnika bande osuđeno na doživotne kazne zatvora. Presuda Vrhovnog suda Italije ima 73 strane i u njoj se navodi da je to jedna od presuda sa najvećim brojem izrečenih doživotnih kazni. Sud nije našao olakšavajuće okolnosti, a imao je u vidu izuzetnu okrutnost, izuzetnu krivičnu sposobnost okrivljenih, apsolutni prezir za ljudski život, i građanski poredak Italije. Petorici uhapšenih pred kraj godine u Lajkovcu, suđeno je u odsustvu” objasnio je za Vamediu  advokat Miroljub Živković, branilac okrivljenih.

Po njegovim rečima, Ministarstvo pravde Italije poslalo je srpskom Ministarstvu pravde pravosnažne preusude protiv njih, sa iscrpljenim svim pravnim sredstvima i lekovima, radi priznanja presuda i upućivanje na izdržavanje kazne. Kako u Srbiji, međutim, ne postoji doživotna kazna zatvora, a suđeno im je u inostranstvu u odsustvu, petorka ubica je iskoristila pravo da traži novi postupak u svojoj zemlji.

“Više tužilaštvo u Valjevu počelo je proces protiv njih, u toku je prevođenje obimene sudske dokumentacije sa italijanskog jezika, a u procesu će biti saslušani svi svedoci iz Italije, čalnovi porodice ubijenog Pankracia, ranjeni sin Gaetano, izvršen uvid u sve video i foto dokaze, DNK veštačenja i drugo”, pojasnio je Živković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.