„Brauerei group“ novi vlasnik Valjevske pivare

„Brauerei Group” Doo Beograd –Stari grad , proglašena je za kupca Valjevske pivare . Ovo je ujedno I jedina firma koja je dostavila ponudu za kupovinu Pivare.

Valjevska pivara ima novog vlasnika to je kompanija “Brauerei Group” čija je ponuda za kupovinu bila  za par stotina evra viša odpočetne cene od 3 523 630 evra. Kako se može videti na sajtu Agencije za privatizaciju , osnivači ove kompanije su : Živojin Jovanović I Miloje Blizanjac iz Trlića I Zoran Kostić iz Brzeća.  Jovanović je javnosti poznat kroz trgovinu I preradu mesa “Trlić”, Blizanjac je ubski privrednik dok je Kostić direktor firme “Brzmin”.

Država je na prodaju ponudila paket od million akcija RS , a depozit u postupku iznosio je 704 000 evra dok je početna prodajna cena bila 3,523 miliona evra. Pivara je sada kupljena po drugom objavljenom pozivu jer se na prvi poziv, kada je cena bila duplo veća, niko nije javio.

U proteklim  godinama  Valjevska pivara svake godine beležila je rast u svakom segmentu poslovanja . Sigurno, značajan pomak u poslovanju napravljen je izlaskom na tržište Amerike . Od 2012. godine Pivara je u UPPR-u , a rezultati rada pokazuju da Pivara nije samo povećala stepen prodaje već i proizvodnje .

Osnivač pivare u Valjevu bio je valjevski trgovac Dimitrije Mitrović. Posle II svetskog rata, 26.04.1947. godine preduzeće je nacionalizovano, postaje državno preduzeće i posluje pod firmom Parna pivara “Jedinstvo” U periodu 1982 – 1989. godine preduzeće je bilo udruženo u SOUR AIK “Valjevo” Valjevo, a poslovalo je pod firmom AIK “Valjevo”. Radna organizacija za proizvodnju piva i bezalkoholnih pića “Jedinstvo” Valjevo sa p.o .Od 19.09.2000. godine preduzeće posluje pod novom firmom: DP „Valjevska Pivara“ Valjevo.31 januara 2011. usvajanjem Plana reorganizacije pivara je postala vlasništvo države.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.