Sukob interesa i politika dele novac klubovima

U 2019. godini grad Valjevo izdvojiće za razvoj sporta 168 miliona dinara. Sportskim klubovima biće raspodeljeno 80 miliona dinara, a za sportsku infrastrukturu biće izdvojeno 21,4 miliona .

Sredstva koja je grad predvideo za razvoj sporta u 2019. godini ostala su na prošlogodišnjem nivou pa će iz budžeta biti utrošeno 168 miliona dinara. Najveći deo novca biće rasporedjen sportskim klubovima čak 80 miliona dinara.

Grad je u prošloj godini , iako postoji pravilnik o bodovanju prilikom raspodele sredstava ipak stvari rešavao po unapred odlučenom sistemu pa je komisija za dodelu sredstava praktično imala pred sobom odluku koja je i podelila članove komisije na glasanju. Ipak kadrovi SNS-aimali su presudnu ulogu u odlučivanju.

Ista komisija donela je odluku kojom je najviše novca opredeljeno KK Metalac 15 miliona dinara, FK Budućnost Krušik 12 miliona , VK Valjevo 8 miliona, Fudbalskom savezu 5 miliona, OKVA014 4,5 miliona, OK Srbijanka 3,5 miliona, ŽOK –u 2,7 miliona dinara. Svi ostali dobili su značajno manje iznose . 

Javna je tajna da je nakon toga FK Budućnost Krušik iz budžeta dodeljeno još novca pa se u javnosti spekuliše cifrom od 19 miliona dinara. Ipak zvanična potvrda ove informacije nikada nije stigla. Do razilaženja u mišljenju prilikom raspodele novca došlo je zbog činjenice da su svi klubovi bili u obavezi da dostave programe rada za ovu godinu pa i činjenice da je Metalac kome je dato najviše novca praktično dostavio samo jedan program. S druge strane ništa manje važna nije bila ni činjenica da je ovakvom raspodelom dovedena u pitanje obuka dece neplivača što je u Valjevu do sada bila višegodišnja praksa. Istovremeno kako se moglo čuti, potpuno su prenebregnute činjenice o validnom broju dece u klubovima s obzirom da je svaki klub mogao da napiše koliko god hoće. Nisu se poštovala ni pravila o rangu takmičenja i broju takmičarskih selekcija u mladjim kategorijama. 

Kako Vamedia saznaje sada postoji još jedna komisija koja bi trebalo da je završila kategorizaciju klubova na čijem je čelu odbornik Miodrag Lazić. Na osnovu te kategorizacije biće potom dodeljena sredstva. U sportskim klubovima u Valjevu ne gaje nadu da će se stvari promeniti pa izražavaju i sumnju da će i ove godine rang takmičenja biti zaobidjen . U uslovno najvišem rangu takmičenja sada su OKVA014 Bauwesen, KKMetalac i VK Valjevo. Budućnost na žalost igra u Srpskoj ligi Zapad.

Šansu da se ozbiljno razviju nemaju manji sportski klubovi bez obzira koliko dece imaju iako je taj broj kako je ranije reččeno trebalo da bude presudan, jer se na ovaj način favorizuje samo tradicija, odnosno godine postojanja bez obzira na kvalitete rada koji se ogledaju u postignutim rezultatima.

Grad Valjevo za razvoj sportske infrastrukture u ovoj godini planira da izdvoji 21,4 miliona, a za rad UFK Valis koja se i stara o svim sportskim objektima 65 miliona dinara. Za razvoj školskog sporta opredeljeno je 1,5 miliona dinara.

Klubovi u Valjevu koji i dobijaju najviše novca taj novac najčešće realno troše na plate igrača koje dovode sa raznih strana što svedoči o profesionalizmu, a po zakonu Grad ne bi smeo to i da finansira. Ipak na odokativnom metodom napisan broj mladjih kategorija pa i fingiran broj dece sredstva se ipak opredeljuju.

Tako se godinama valjevski sport nalazi u „kandžama“ politike i odluka koje donosi vladajuća partija ma ko ona bila. Ostali se mogu nadati da će se neešto promeniti, donositi strategije i pisati bodove , realnog pomaka teško da će biti. Na pitanje koje je Vamedia svojevremeno postavila u Gradskoj upravi , a koje je glasilo : „Kako mislite da favorizacijom klubova omasovite sport?“, dobijeni odgovor bio je : „Niko to nikad nije ni delio po nekom pravilniku“.

Odbornik Miodrag Lazić angažovan je oko Streljačkog kluba , ujedno je bio predsednik komisije za kategorizaciju i predsednik je komisije koja dodeljuje sredstva. Odbornik Milan Gajić je bio član komisije za kategorizaciju , isti ne krije svoj angažman u FK Budućnost Krušik i ŽRK Metalac. Na koji način će lica koja imaju angažman u sportskim klubovima onda uraditi kategorizaciju? Ako pogledamo dalje sastav komisije koja na kraju odlučuje o tome ko koliko dobija novca možemo zaključiti da je najveći broj njih zapravo na čelu nekog kluba ili ima svoj angažman na drugi način u sportu. Pa gde se tu onda uklapaju pravilnici , startegije, kategorizacija?

21 comments on “Sukob interesa i politika dele novac klubovima

 1. Marko

  Bravo za Latica i Gajica,a nepisete o Bondu i Simbetu koji su clanovi isto komisija a angažovani su i imaju svoje klubove u odbojci i kosarci.

  Reply
 2. Goran Markovic

  Koliko dobija muask aekipa u Rukometu a koliko zenska i koliko je novca ikada leglo na racune i jednog i drgog kluba i da li nije samovolja pojedinaca velika u zenskom rukometu i ;Sta kaze statistika oko opreme ko vise ,,cepa,, patika ili dresova zenska ili musaka ekipa i koliko sada dobijaju jedni lili drugi po sezoni ?Ko finansira zenski rukometni klub , da li grad Valjevo ima odluke koje su donete{ ili nisu} u zakonskom okviru za zenski rukometni klub, da li su podneli ikada izvestaj oradu u klubu i kako to da bas bude angazovan Gajic Milan i bas jos jedan clan porodice ?Pitanja je puno. a odgovora malo ili nikako? P.S Da li se vrse pritisci na pojedine firme da moraju uplacivati novac za zenski rukometni klub i ko to vrsi , da li nije politicki pritisak ?Sve ovo bi trebalo da bude intereseantno za neke Drzavne organe jer gde god se pojavi prica i umesanost Gajic Milana po mojim sumnjama sve je sumnivo !!

  Reply
  1. Hleb iz Trgoteke

   Sumnjivo je jedino to sto se u sve razumes,Markovicu.Gajic je Ronaldo za tebe.

   Reply
 3. Marko

  ZrK Metalac je od Grada dobio 950000 a Muski 2 150 0000,00 .ZRK Metalac je medju 8 u Srbiji toliko koliko ko zna a igraju Valjevske igracice.Toliko za sad….

  Reply
 4. Goran Markovic

  Prvo i prvo , ja se bavim sportom od svoje devete godine sto cinim i dalje ,znaci bez prestanka jedan deo bavljenja sportom je bio i profesionalan { mogu da dokumentujem} sto neki od vas nikada nece doziveti pa da se rode i sutra.Drugo podrzavm svako ulaganje u sport , ali da se zna gde , sta i kako .Cifre govore sta ? Jel vi to stvarno mislite da ako se do sada cutalo da niko to ne prati pa malo i ja ?Voleo bih da vidim kojim sportom se bavio pomenuti lik , sem pljuvanjem ….. u dalj!O uspesima moze se pricati., Gde vam je zena koja vas je dovela u klub i zasto nju gurate u drugi plan koliko sam obavesten { ispravite me ako gresim} a to je izuzetan sportisa Vinka i da li neko od vas pokusava da pomeri Vinku u stranu i zasto kada znamo koliko je dala sportu , gradu i sta je sve zrtvovala.Da li da pisem jos i nemoj da mislite da nisam upoznat sa desavanjima u KLUBU ? Poznavajuci dugo godina GajicMilana iz SNS iz nekih drugih prica znam da je uvek bilo problema ovde ima posla za Drzavne organe pa me mrzite koliko hocete jer su to moje izrazene sumnje!Narvno u klubu postoje deca , devojke koje su pre svega sjajne osobe a posle izuetne sportiskinje i naravno podrzavam da tu igraju nasa deca .Poenta je u necem drugom .A da vas pitam jel muska i zenskaekipa imaju isto prevozno sredstvo , pre svega udobno sigurno ili je to drugacije za jedne bolje za druge losije .Gresim li !I da podsetim taj rukomet igarm amaterski na Radnickim Sportskim Igrama gde su Zdravstveni radnici Valjeva doneli dosta pehara od PRVOG ,DRUGOG , TRECEG mesta i sammi tim predstavili Va;jevo u najboljem svetlu , tako da se i tu malo razumem{ pored drugih sportova} .Zelim vam uspeh i da sve bude transparento .

  Reply
  1. Boca kiseonika

   Radnicke sportske igre!?Pa ti si car!Lupaj samo i dalje,zanimljiv si organima.Zdravstvenim!

   Reply
   1. Анонимни

    Odgovoricu vam ,,Boca,pa nemate pojma u cemu je poenta mog pisanja .Posto vidim da ste upoznati sa RSI igrama da vas podsetim a medju vama ima onih koji to znaju da su na tim igrama rukomet i druge sportove igrali clanovi drugoligaskih ekipa i to kakvi sportisti.Volim da otvorim ovu temu koju dosta Valjevaca interesuje pa vi mozete da piste do sutra i opet sumnjam da je sve radjeneo po zakon gde se pojavi Gajic Milan!Ali pratimo dalja zbivanja , tako bar kazu upuceni koji su i medju vama!

    Reply
    1. 8 potvrdjenih presuda

     Pogresan nick si napisao,Gogiliiii!Uzmi,lepoto,radi nesto,nemoj ko neki lelem.d vijati po netu…I plati kazne da se ne sramotis.I manje ruleta i zajma.Al zajam tek kad vratis dug. . .

     Reply
 5. Marko

  E Gorane Gorane,jedino od sporta sto si trenirao je bezanje od policije i ljudi kojima dugujes preko ograde

  Reply
  1. Goran Markovic

   Zasto ste se uzbudili budite opusteni , kradete na sve starne i mislite sada cete nekog da spustite ili ponizite misucici ja mirno spavam , a vi?Ja sam pisao tekst gde se nije pojavilo moje pravo ime a ne Anonimus .tako da se ja ne krijem .Rukomet , pa polako ima vremena , ima ali ima jos .Volim kada to pratite sta pisem i tesko da cete ovakvim vasim uzbudjenjem nesto postici i kod mene i kod svih mojih poznavalaca .Nego sta radite sa lovom jel kradte od naroda ili .. ?Eheheh bavite se mojim zivotom pa i preko grane ,pomozite vi to imate kradte svaki dan pa jbg red bi bilo da ,,ne kradem,, budite malo humani.Zapamtite mene necete moci da diskreditujete to vam je jasno misici.Vratite se sportu i tu ste lape , lape i na svim mestima derikoze naroda ,,, No polako mraz steze i veoma ste uzbudjeni , zasto li je to tako ? Naravno registrovanih osoba medju vama od opijate ima to se da primetiti i greska nije 8 nego 15 nisu vas dobro obavestili misici! I Ja sam sam obican gradjanin a vi ste mali misici koji onaj vas ,,mali ,, nos gurate svuda zato je unikat !VOLIM JA VAS ..Kucamo se i dalje al nemoj da trcite u MUP da trazite da me uhapse jer vas gradonacelnik ne moze da vodi grad zbog mene iiii ,,Marko,,, potrazicemo to bezanje od policije na nacin kako to treba i znate da nema sanse da se sakrijete.Pisite ,Cekam vase uzbudjene odgovore i pisanija ,,, smirite se nemoj da se toliko sekirtate za mene nego za vas .Aha kako ide projekat NE VIDLJIVA DECA JEL SVE OK ?

   Reply
 6. Srećko srećković

  Po gradu se priča da će gajić biti proglašen za sportskog radnika grada za prošlu godinu.predložila ga uprava ženskog rukometnog kluba na čijem čelu je gajićeva venčana žena.a novka savić i ostale utemeljivačice žrkluba iz revolta napustile klub.A gajić će ove godine publici na utakmicama žrkluba deliti sendviče.sito to gladno.

  Reply
 7. Čeda

  A šta je sa rvackim klubom Mladost najtrofejnijim klubom u zadnjim godinama , gde su i prvaci države , stoke bezrepe sram vas bilo . Cenzurisano Gajic da kroji sudbinu naše dece . Jooooj Srbijo

  Reply
 8. Marko

  Cedi,Gorane,Srecko,vi ste bre nesrećnici koji nista ne radite sedite i pisete Lazi,ne smete na ulicu jer dugujete narodu pare i neznate stacete od sramote ,i onda vam smeta Lazic,Gajic,Marko, sta bi sa FK Radnickim koliko dugujete ,gde vam je predsednik ko vodi to ,da li i ovde opet nije kriv Gajic,Lazic,sta je sa odbojkom tolike date pare a ispada se iz lige,a koliko vidim Lazicevi strelci su uspešni,ZrK Metalac isto…

  Reply
 9. Goran Markovic

  Otvara vam se pandorina kutija za sve jel tako , na ulicu svaki dan , noc , vece jutro ,,zasto jel to neka pretnja ,Gajicu neka tvoj brat falsifikator diplome vrati novac koji je ojadio Drzavu i Dom zdravlja i jel ti i tvoja savetnioca gorica to podrzavate i i vas ,,Boba,,?Kakva je seituacija u Ribolovackim drustvu , imali tamo nekih zanimljivih desavanja ili ? Pricati o Gajicu , gorici Bozic{ BEMAKO} to je mucno i bljak , ali dobro da se vidi kako ,,uspevaju,, vazelini .Znate i sami da se sve zna , mene ponavljam ne dotice to pisanje ja sam samo obican gradjanin nisam ukrao , opljacka , , VI! Ovde pominjete neke klubove pa moroni svi klubovi su Valjeva pa i taj FK Radnicki pa i taj odbojkaski klub , pa i Bokserski tim ,pa i mali neki fudbalski klub i jel treba davati Ljubisi bosancu Studio M njegovoj prici koji oguli Valjevo ili nekome ko i po hladnom i po viskom tempereturama trenira i igra u uslovima koje ne zasluzuju mladi sportisti!Zato sto ste bolesni vi delite ljude , klubove vasa paranoa je dostigla vrh ,.Zar vas nije sramota napalcujete deci petlicima kotizaciju za Novogodisnji turnir , OTIMATE od roditelja i dece a tamo talenata koliko hoceteda ne dovodite u FK Buducnost sa strane i placate sve te dazbine oko njih .Ja licno volim da se Valjevo kotira ako ne na ovoj politickoj bedi koju ste vi krivi , bar poznaje i prica o sportu , uspesima , a d li cete vi reci ko gde sme , da seta gradom to ste pokusali i , ali cekam i cekmo i to ,,samo nastavite sa pretnjama i opet ste registrovani!SPORT -SPORTISTIMA , a svi muljatori u sivu zgradu kao sto vas ima na tone!

  Reply
 10. Marko

  Kakve veze ima Gorica,Ljubisa, Gajicev brat,njih i nzm,za Gajica mogu da kažem da je uspešan ,a to sto ti dugujes,varas i lazes stize za naplatu.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.