Tešnjar, buka, radno vreme i tužba II deo

Prva odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata u Valjevu doneta je 1993. godine. Odluka se tada primenjivala selektivno, odnosno pred svake izbore neposredno odluka se nije poštovala uopšte dok je u medjuvremenu za pisanje kazni bila zadužena komunalna inspekcija.

Nakon niza ekscesa u noćinim satima 15 godina kasnije u gradu je zaživela iznova priča o random vremenu ugostiteljskih objekata, a grad je pompezno najavio i nove oblike registrovanja kafića I klubova u skladu sa postojećim zakonom. Valjevo je dobilo ubrzo prve noćne klubove koji su do tada mogli postojati samo pri i u sklopu hotela.

Kako je tada objašnjeno odluka nije doneta samo kako bi se uredilo poslovanje ugostiteljskih objekata već I kako bi se smanjilo nasilje na ulicama, izbegle tuče u kafanama, narkomanija, alkoholizam naročito kod mladje populacije. Efektima ovih odluka niko se nije bavio.

Kada se u oktobru 2016. godine dogodilo ubistvo, grad je ekspresno već u novembru iste godine, 2016. Doneo odluku o skraćenju radnog vremena  I to radnim danima do 23 , a vikendom do 24 sata, odnosno do ponoći. Negodovali su ugostitelji, negodovala je valjevska javnost. I dalje nije bilo saopštavanja rezultata odluke o skraćenju radnog vremena .

Nova izmena odluke donosi se već u februaru 2017. godine I praktično se odnosila najviše na pekare kojima je rad dozvoljen sada od 00 do 24h. Kafići i restorani vikendom do 01h iza ponoći. Grad je otišao korak dalje oformivši komisiju koja je Veću I Skuptšini dostavila novi predlog koji je i usvojen , a koji je  glasio:

-ugostiteljski objekti noćni barovi i diskoteke mogu da rade od 21 do 24 sata , četvrtkom i nedeljom od 21 do 02 h , a petkom i subotom od 21 do 03 sata,
-svi ugostiteljski objekti koji se nalaze u stambenim zgradama i stambeno poslovnim zgradama mogu da rade od 7 do 23h, a petkom i subotom od 7 do 24h 
-ugostiteljski objekti, kafane , kafe-barovi, restorani, mogu da rade od 06 do 24h, a vikendom (petkom i subotom) do 01 sata. 

Tešnjarci nakon toga pišu peticiju koju potpisuje 150 gradjana I stiže  nova odluka 10.03. 2017. godine.    Ovom novom odlukom predvidja se radno vreme radnim danima do ponoći , a vikendom odnosno petkom i subotom do jedan sat iza ponoći i ova odluka je važeća i obavezujuća i za noćne klubove i noćne barove u Tešnjaru.

Nova konferencija za novinare Tešnjaraca javnosti je približila temu uriniranja u Tešnjaru I nesnosne buke. Ali nema novih reakcija.

U novmebru prošle godine u nameri da se zaštite od buke Tešnjarci I jedan deo gradjana u Knez Miloševoj ulici gradu upućuju opomenu pred tužbu.

Sada grad ponovo ima radno telo koje se bavi radnim vremenom. Ali radno vreme ne umanjuje buku. Efekti svih ranijih odluka I dalje su nepoznati. Odnosno , da li je smanjena narkomanija, alkoholizam, da li je zaštićena privatna I gradska imovina I u kojoj meri? Da efekti nisu baš sjajni svedoči nekoliko činjenica,a  to je da u Urgentnom centru I Hitnoj službi I dalje u toku noći imaju veliki broj inetervencija naročito kada su mladi u pitanju u slučajevima predoziranja alkoholom ili drogom. Sam grad u više navrata je apelovao na čuvanje imovine, instaliraju se kamere, a izlozi, drveće, žardinjere I djubrijere I dalje sun a meti huligana. Ipak odluka je imala jedan efekat, mladi su se nakon zatvaranja kafića preselili u parkove. Na društvenim mrežama povela se polemika o tome da li policija može da ih otera sa javnih mesta na šta je iz policije stigao odgvor da je to nemoguće po zakonu izuzev u slučajevima kada se radi o nedoličnom ponašanju ili uništavanju imovine.

Ali, šta je sa bukom?

Grad je još 2010. godine doneo odluku kojom se upravo u Tešnjaru uredjuje muzički program . U toj odluci stajalo je da elektronska muzika nije dozvoljena, da zvučnici ne mogu biti okrenuti ka ulici niti biti izloženi napolju. Gradjani mogu prijaviti buku , ali shodno ovoj odluci s obzirom da komunalna inspekcija , a ni policija nije opremljena za merenje buke ista može samo obavestiti najčešće Agenciju iz Šapca koja potom dolazi I meri buku. Ipak ona dolazi dva ili tri dana kasnije. Ukoliko se dogodi , shodno odluci, da buke u treenutku merenja nema, njihov izlazak plaća lice koje je buku prijavilo.

Ova odluka je još uvek na snazi….

Nastaviće se 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.