Odricanje od odgovornosti?

      1 коментар на Odricanje od odgovornosti?

Prilikom usvajanja budžeta na sednici Skupštine moglo se čuti da grad prvi put ima odgovorna lica za izvršenje svake programske aktivnosti. Po zakonu , a i realno u praksi načelnici odeljenja nisu odgovorna lica već je to načelnik Uprave i gradonačelnik.

“Budžet je dobro uravnotežen  i prvi put imamo za svaku programsku aktivnost odgovorno lice”, rekao je šef odbornike grupe SNS-a Radjica Rstić. Tragom ove informacije koja je izneta na sednici Skupštine Vamedia je zatražila odgovore u Gradskoj upravi. Sagovornici Vamedie navode da je za realizaciju neke od predvidjenih aktivnosti neophodno da načelnik uprave donese odluku o raspisivanju javne nabavke, a potom istu i potpiše. “Mogu načelnici da nešto žele da realizuju, ali ne donose oni odluke kada će se i šta realizovati. Oni uglavnom i ne učestvuju mnogo u donošenju samog budžeta, koliko je poznato oni svako za svoje odeljenje iznesu neke potrebe, ali ne donose odluke o tome. Nejasno je kako će oni biti odgovorni. Kako će recimo načelnica društvenih delatnosti nešto da realizuje ako prethodno to ne bude naloženo. Zna se ko donosi odluke”, kaže sagovornik Vamedie.

Za svaku javnu nabavku odluku koju potpisuje donosi načelnica Gradske uprave Jelica Panjković. Iz iste kancelarije dolaze i potpisani nalozi za plaćanje.

Kako Vamedia saznaje budžet za 2019. godinu u najvećoj meri kreirali su gradonačelnik Slobodna Gvozdenović, predsednik Skupštine Milorad Ilić i načelnik budžeta Željko Tabašević. “Nejasno je kako načelnici mogu biti recio odgovorni ili neko drugo lice. Programski je budžet i neke pozicije se nalaze kod više načelnika ,a opet pojedini načelnici imaju više aktivnosti kroz različita odeljenja. Oni mogu da postupaju tek kada im se to kaže. Ovo je gotovo nesprovodivo što su rekli”, navodi izvor Vamedie.

Ceo slučaj praktično izgleda kao odricanje od odgovornosti, što pred zakonom nije moguće. Na sednici Skupštine izostao je izveštaj gradonačelnika o radu u 2018. godini iako je to ranije bilo najavljeno, a istovremeno i mogućnost da se govori o odgovornosti niskog izvršenja budžeta.   

U Srbiji se odgovorna lica teško pozivaju na odgovornost za učinjeno, a odgovornost za neučinjeno tek do sada nije vidjena. U trenutnku potpisivanja nekog dokumenta , nabavke, odluke, plaćanja , završnu reč daje samo jedno lice potpisom. Društvena odgovornost na tom papiru ne postoji.

Grad Valjevo ima Odeljenje za ljudske resurse, načelnici bi trebalo da rade evaluaciju rada svojih zaposlenih , ali se to ne radi pa u Upravi godinama imate lica koja slabo rade i ona koja nose najveći deo posla. Niti su sankcionisani oni koji ne rade niti su nagradjeni oni koji rade. Jedino što se agilno sprovodi jeste potpisivanje prekovremenih sati kako bi se na kraju meseca zarada uvećala.

Bez obzira šta je rečeno na Skupštini, u Valjevu se kao i u svakoj drugoj lokalnoj samoupravi tačno zna ko je za šta odgovoran. Sakrivanje iza kolektivne odgovornosti teško da će proći.

S.V.

1 comment on “Odricanje od odgovornosti?

  1. Goran Markovic

    Setite se , setit se ..2017 ,, zasto mene privodite znate ko sam ja .. ma ulazi nemoj lisice da ti stavimo iii brboc ,brboc ali nije bilo pelena! Tako rade oni koji su kukavice , koji hoce druge da smeste u zatvor { i ne samo u ovoj prici} koji su hrabri samo pred kameram i kada s emalo , malo zalije ili jos nesto zesce gde se trenutno ne zna za strah!Da bitni su prekovremeni ista prica i tamo kod savetnice u Domu zdravlja , sve prepisano iiii! Zasto ovi Nacelnici ne daju ostavke , zasto nisu hrabri i po cenu da ostanu bez posla izadju i kazu ko ih i zasto prisiljava da potpisuju ili su i oni mozda neki saucesnici .Al kada smo ovde st abese sa Puricem , da li on nesto potpisiva i sta , gde, ko!Zato sve nas koji pisemo , ,znamo iznosimo saznanja treba udaljiti na sve nacine { tako se hvali jedan mali puplja}pa cak i fizicki ! E to nije niko do sasda radio al radi najgori gradonacelnik !

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.