„Da Valjevo prodiše“: „Nije normalno da smo zagadjeniji od Pekinga“

Andrija Petrović u ime inicijative „Da Valjevo prodiše“, gostujući na TV N1 najavio akciju sadnje drveća u Valjevu. Petrović kaže da će vrlo brzo biti organizovana i izložba fotografija.

screenshot gostovanja Andrije Petrovića

Gost emisije Novi dan na TV N1 bio je naš sugradjanin Andrija Petrović , čovek koji j epokrenuo inicijativu „Da Valjevo prodiše“ za koju kaže da je ideja potekla prvenstveno od njegove dece koja su postavljala pitanja : „Zašto je dim u gradu?“

„Nisam znao šta da im odgovorim izuzev da postoje tete i čike koje se time bave , ali realno moralo je nešto da se preduzme pa smo moja porodica i ja kupili maske u apoteci i jedne večeri smo ih postavili na spomenike koji su nekada bili smedji i braon , a sada su crni. Naši sugradjani su prihvatili ovu akciju , zaista smo naišli na dobar odziv pa su se sugradjani priključili i počei i sami da ih postavljaju po gradu kako bismo skrenuli pažnju na ovaj problem aerozagadjenja“, rekao je Petrović.

Po njegovim rečima ostaje činjenica da kakvu god kritku da uputite lokalna vlast misli da je u pitanju politička kritika. „Ali verujte nije normalno da Valjevo bude zagadjenije od Pekinga,niti imamo tu industrju i privredu niti tako veliki broj stanovnika. To su porazni podaci. Potom smo organizovali jednu seriju plakata koje smo lepili u Valjevu , slike ljudi sa maskama u dimu i ta akcija je dobro prihvaćena i vrlo zapažena. Iapk sve to nije bilo dovoljno pa smo zajedno sa Lokalnim frontom organizovali akciju prikupljanja potpisa za javnu raspsravu. Vrlo brzo smo prikupili preko 1500 potpisa i predali ih. Nakon toga dobili smo javnu raspravu koja za temu nije imala pitanja koja smo mi tražili da budu tema na javnoj raspravi već je to bila generalna riča o aerozagadjenju“, rekao je Petrović.

ON je naveo da je  problem u Valjevu visoka cena priključka na gradsku Toplanu zbog čega u Valjevu postoji najvećći broj individualnih ložišta , a kao dobar pomak naveo je slučaj Opšte bolnice koja se tek od ove sezone priključila na daljinski sistem grejanja.

„U pripremi je nova izložba, I ja bih zamolio sugradjane da nam pošalju svoje slike , selfije, sa maskama . Te slike će potom biti obradjene I priredićemo izložbu. Slike nam mogu dostaviti putem naše fejsbuk stranice.Sledeći korak je da odemo u gradsko komunalno preduzeće, da tražimo od njih gde možemo da sadimo drveće, na kojoj parceli, koje drveće, sve neka nam kažu, a mi ćemo da finansiramo. Već smo razgovrali sa vlasnicima nekih preduzeća I izneli im ideju da umesto proslave godišnjice firme sredstva ulože u sadnju stabala I mogu vam reći da je ideja za sada odlično prihvaćena“, rekao je Petrović.

On je gostujući u emisiji na pomenutoj televiziji u više navrata ponovio da aerozagadjenje nije politička tema u Valjevu već problem svih gradjana .

N1 televizija, najavila je medijsku podršku pomenutim akcijama.

1 comment on “„Da Valjevo prodiše“: „Nije normalno da smo zagadjeniji od Pekinga“

  1. Милош Марјановић

    Садња дрвећа је одлична замисао али нема вајде зими. Док дрво порасте прође време. Само субвенције за прелазак на горива која не обухватају угаљ

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.