2018.god-Sve samo ne kapitalna godina

Po svemu sudeći doći će do izmene plana kapitalnih investicija. Ako pogledamo godinu koja je ostala iza nas na polju ovih nvesticija nije uradjeno mnogo.

Same kapitalne investicije država je definisala kao dugoročni plan i grad Valjevo je taj plan predstavio sa rokovima u 2020 godini za pojedine projekte. Za svaku godinu jasno je predvidjeno i definisano šta je to što treba uraditi kako bi se realizacija postigla. Ipak nije biko tako.

-Gradska vlast predvidela je na poziciji industrijske zone u 2018. godini za studiju opravdanosti 1,5 miliona dinara što je i realizovano. Kako Vamedia saznaje, ugovorena je i projektno tehnička dokumentacija .Izostala je izgradnja saobraćajnice u izosu od 91 miliona, eksproprijacija 30 miliona dinara.

-Za industrijsku zonu Stefil bilo je predvidjeno 50 miliona dinara za izgradnju , ali ova investicija nije realizovana. Kanalizacija uz saobraćajnicu 20 miliona dinara, nije realizovano.

-Nije poznato da li je završena studija o urbanizaciji naselja Kolubara .

-Ulica od Ulice Mirka Obradovića bilo je predvidjeno 140 miliona za izgradnju i eksproprijaciju , ulica nije uradjena.

-JKP Vodovod realizovalo je plan u iznosu od 20,3 miliona dinara za smanjenje gubitaka u gradskoj vodovodnoj mreži.

-Za razvoj Divčibara bilo je predvidjeno u 2018. godini 128 miliona dinara. Na ovoj poziciji započeta je realizacija , ali nije završena.

-Za rekonstrukciju Centra za kulturu i Abraševića bilo je predvidjeno 11,5 miliona dinara. Koliko je poznato zamenjena je stolarija.

-Za navodnjavanje sela , akumulacija Stubo Rovni bilo je predvidjeno 20 miliona dinara. Koliko je poznato uradjena je studija i ugovorena projektno tehnička dokumentacija.

Ukupno planom kapitalnih investicija grad je trebao da uloži u 2018. godini čak 564,8 miliona dinara.

Plan kapitalnih investicija jasno definiše aktivnosti u svakoj godini, ali su one u 2017. godini najpre izostale pod izgovorom da nije bilo javnih nabavki onako kako je to trebalo zbog hapšenja u Gradskoj upravi, a za 2018. godinu niko nije dao smislen odgovor niti se bavio obrazlaganjem zašto nešto nije učinjeno, a bilo je predvidjeno.

Grad je ponovo predvideo neke radove u 2019. godini , ali će prvobitni plan morati da pretrpi izmene jer se u medjuvremenu od nekih projekata i odustalo.

Iako je za poslednju sednicu Skupštine bilo najavljeno podnošenje izveštaja gradonačenika o radu u 2018. godini to se nije dogodilo. Tako su izostala i objašnjenja zašto sada kada nije bilo hapšenja plan nije realizovan kako je najavljeno.

Skupština logično ne postavlja pitanja u kojoj meri je ono što je usvojeno i uradjeno. A i zašto bi ? Njihovo je da podignu ruku jer će tako biti plaćeni 10 000 dinara po sednici. Ta pozicija u budžetu izvršena je 100%.

S.V.

4 comments on “2018.god-Sve samo ne kapitalna godina

 1. Valjevac

  2018. godina je bila veoma kapitalna. U toj godini naš gradonačelnik je izrekao niz kapitalnih gluposti.

  Reply
  1. Imenjak

   Naravno da je se radilo po pitanju investicija ali samo onoliko koliko je grad u mogucnosti da ispostuje kapitalne investicije po pitanju i kolicini novca.

   Reply
 2. Ana

  Gradi se , pravi ,radi i zalaze se da sve funkcionise kako treba,zastupljena je gradnja i rad po fazama i prioritetima gradjana

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.