Sjaj osvetlio bedu

      3 коментара на Sjaj osvetlio bedu

Nova godina u Valjevo ulazi bez prevelike euforije. Za razliku od ranijih godina izostaje velika kupovina, a veliki broj radnji zatvorio je svoja vrata.

Mračni i neosvetljeni izlozi novogodišnja su slika Zone unapredjenog poslovanja u kojoj je nekada pred preznike sve vrvelo od gradjana koji su kupovali na veliko uglavnom novo godišnje poklone za svoje ukućane, ali i prijatelje.

U proteklih par meseci gotovo svakodnevno moglo se videti kako jedna po jedna trgovina zatvraju svoja vrata. U Bid zoni trenutno najviše ima trgovina sportske opreme dok su butici, prodavnice obuće u velikoj meri zatvoreni. Dojučerašnji zakupci tvrde da su kirije vrlo visoke pa i da se takav rad en isplati. Drugi su pak potražili lokal u nekim drugim delovima grada u najvećoj meri u Karadjordjevoj ulici.

U ovoj zoni sve je manje i kafića, a primat je kažu prvenstveno po broju kafića i dalje u Tešnjaru dok su u gradu zaživeli i objekti i kafići u samom centru grada. Visokim cenama zakupa treba dodati i slabu kupovnu moć Valjevaca što i ne čudi ako se zna da je po zvaničnim podacima prosečna zarada u Valjevu oko 40 000 dinara što je za 6 000 manje od republičkog proseka. Više nije ni tajna da prosek zarada zapravo nosi javni sektor dok je po podacima koje prenosi portal Cekos in pozivajući se na Službeni glasnik RS  br.103/18 od 26.12.2018 godine neto zarada preduzetnika i zaposlenih kod njih iznosila  27 461 dinar neto.

Sa ovakvom zaradom teško da može biti novogodišnje kupovine. Nešto bolje prolaze trenutno megamarketi u kojima je roba široke potrošnje. A mnogi se odlučuju da nešto više novca potroše ipak za Božić koji ubrzo dolazi . S druge strane cene novogodišnjeg dočeka u Valjevu se kreću od 1000 do 3200 dinara u zavisnosti šta se želi i šta je uključeno u doček. Samo doček nije najskuplja stavka jer ne treba zaboraviti da je za novogodišnju toaletu potrebno izdvojiti znatno više novca. Roditelji se tako odlučuju da doček Nove godine omoguće svojoj deci pa će najveći broj Valjevaca tu najludju noć provesti u svojim domovima u krugu porodice ili par prijatelja bez prevelike pompe.

Nekada davno za Novu godinu nije bilo velikih novogodišnjih ukrasa, u izlozima se na stiroporu nalazila napisana čestitka, a ponegde je vidjena i po koja crvena girlanda. Ipak u tim vremenima Nova godina značila je vreme za veliko trošenje i velike kupovine pa se na ulici nije moglo proći. U Valjevu sada imamo rasvetu za koju smo za poslednje dve godine izdvojili 12 miliona dinara . I ta rasveta osvetlila je zapravo pravo stanje stvari , zatvorene trgovine i mračne izloge, gradjane koji na temperaturi oko nule sa rukama u džepovima, pognutih glava , žurno prolaze ulicama.

Srećno!

S.V.

3 comments on “Sjaj osvetlio bedu

  1. Goran Markovic

    Pogledajte kako sablasno , bedno , jadno , mucno izgleda nase Valjevo koje je do pre par godina sijalo , nisu bile urusene , fasade , zgrade u koje zbog svega navedenog ne funkcionisu i sada gradonacelnik gvozdenovic kaze kako Valjevo napreduje i treba vise verovati njemu nego nasim ocima , nego narodu !Pogubno vodejnje Valjeva gde su bile afere , namestanja , raznoraznih spletki od privatnih , politickih i zadovoljstva za svoj dzep Valjevo izgleda sablasno odgovor nije mogao dati nikada sem ucena , pretnji , bahatosti ,vredjanje zena , saradnika , novinara , kolega , sluzeci se lazima isluzeci se najvulgarnijim izrazima , e to je gvozdenovic ginekolig za koga Glisic Darko kaze da dobro radi .Kada dobro radi zasto to ne pokusa u predstonici ili negde van ? Nema nigde guljenja naroda uzimanje iz usta porodicama hleb i mnogo drugih poteza malog ginekologa .Mozda je dobar za nekog i za nesto covek koji se plasi svoje senke i covek koji je prolio mnogo suza , a o finansijama tamo negde nije problem narod placa .Zato nikada se vise ne ponovila ova godina pod sapama ginekologa , savetnice , basketasa i onih koji narodski receno muzu kao koze .STOP!!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.