Ko su budale, a ko svinje?

imageIako u skupštinskoj Sali za vreme rasprave o izvršenju budžeta nije bio prisutan narodni poslanik Mihailo Jokić, gradonačelnik Slobodan Gvozdenović svoje završno izlaganje po ovoj tački dnevnog reda iskoristio je u najvećoj meri da pošalje poruke Jokiću. Gde je onda Gvozdenović video Jokića?

Rasprava o izvršenju budžeta je zatrajala , a na samom kraju završnu reč je imao gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović. „Dosta stvari sam čuo. Ja nemam nameru da se ovde raspravljam sa nekima koji iznose neke činjenice koje ne stoje , neću da kažem falsifikovanim činjenicama, neću da kažem. Da vam kažem da se raspravljaju intelektualno beznadežni , neću da kažem. Ovo je kvartalna obaveza da podnosimo izveštaj o izvršenju budžeta , nemojte se sekirati doći će završni račun i mi ga podnosimo. Neću da naglašavam da nema raskoraka izmedju centralne i gradske vlasti . Raskoraka , imamo samo jednog predstavnika centralne vlasti, a to je Mika Jokić. Ima raskoraka izmedju gradskog odbora u Valjevu i Mike Jokića , njegove ekipe . Taj raskorak traje godinama i to gradjani Valjeva znaju. I ja ću o tome na nekom drugom mestu. Što se tiče centralne vlasti ona je zadovoljna kako funkcioniše lokalna vlast. To smo imali priliku da čujemo kad smo razgovrali oko industrijske zone …“
Jedini odbornik koji je za vreme rasprave ukazao na raskorak bio je odbornik SNS-a dr Milan Marković koji je rekao da je u više navrata čuo da će u Valjevo doći nemački investitor i da je istog obezbedio predsednik Aleksandar Vučić. „Moram da kažem da je to tačno , po mojim saznanjima predsednik Vučić jeste to uradio. Ali kako da ga dovedemo kad nemamo industrijsku zonu? Koliko nam vremena treba da je oformimo? Nije problem u centralnoj već u lokalnoj vlasti koja ne prati centrlnu vlast i ne zna da sprovede ono što se od nje traži. Drugi primer kako lokalna vlast ne prati centralnu vlast je primer bolnice gde je država obezbedila milijardu dinara za rekonstrukciju. A lokalna vlast je trebala da obezbedi novac za projektovanje. Obezbdeila je 10 miliona dinara , što nije bilo dovoljno pa je tek nakon uplitanja Kancelarije to promenjeno na 50 miliona dinara tekućom rezervom. Pozdravljam to. Imali smo potom obaranje pa ponovno raspisivanje tendera . Imamo ljude u bolnici koji su nam rekli šta im je potrebno, ali ne , vi kažete da treba pedijatrija i neurologija , koje su već uradjene“, rekao je Marković.
U govoru na kraju tačke dnevnog reda Gvozdenović je i dalje imao reč samo za Jokića: „Ja neću dozvoliti da Srpska napredna stranka koja vodi ovaj grad bilo ko posumnja da ima raskoraka izmedju centralne i gradske vlasti. Ti koji to tvrde da nam isperu mozgove tako neće moći Neće moći jer u centralnoj vlasti je podvlačim samo Mika Jokić i niko više. Njegov govor je jako poznat ovom gradu i po pitanju bolnice, to mogu da kažu oni koji se zapošljavaju iz Lukavca i okolnih sela preko veze , nije danas tema nego da se mi vratimo na temu“.
U vatrenom govoru gradonačelnik Gvozdenović koristio je i poslovice kao metafore : „Nemam nameru da se raspravljam jer ako se raspravljate sa budalama rizikujete da budete neshvaćeni. Ako se valjate sa svinjama u blatu , svinji će biti lepo, a vi ćete se ukaljati“.
Ostalo je nejasno ko su budale? Da li je gradonačelnik mislio na odbornike koji su kritikovali budžet ili nekog drugog? Nejasno je i ko su svinje ?
Koga god je gradonačelnik video kao „budalu i svinju u blatu“, ostaće zabeleženo da je gradonačelnik Valjeva 2018. godine na sednici Skupštine održanoj 30. novembra izgovorio ovakve reči za skupštinskom govornicom. I ne treba zaboraviti da istorija Valjeva posle recimo Vojvode Mišića ili majora Ivana S. Jovanovića koji je sa balkona Valjevcima poručio „Činili smo svoju dužnost“, beleži i ovakve govore.
I jednom će kao što mi sada citiramo slavne Valjevce neko citirati i pomenuti govor?

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.