DS: Sledeća godina je godina za obećanja

imageDemokrate demantovale da su svojim predlogom za tačku dnevnog reda u vezi aerozagadjenja imale nameru da bilo koga sabotiraju. Oni navode da je budžet za ovu godinu bio nerealan, ali i da postoji bojazan da će i naredni biti takav jer je u pitanju izborna godina. „Tek će biti nerealan“, kažu Demokrate.

Vlast je na Skupštini pokušala da zameni teze. „ Ne radi se o deficitu već o izvršenju budžeta. Deficit nije bio poslednjih 30 godina. Onda se pojavila prodaja imovine , oni su je iistakli za prodaju. Čuli smo dva mišljenja da je budžet politički, a drugo da je knjigovodstveni. Pa nije ni jedno ni drugo. To je akt na osnovu kog se razvija jedan grad. Na osnovu njega se sve planira. Iz ovog budžeta s evidi da je budžet bio nerealan i prepun lažnih obećanja. Pravi se sledeći budžet i postoji opasnost da će se priča ponoviti. Naša je procena da će izvršenje budžeta doći do 75% do kraja godine , a moda i manje“, rekao je Pavlović.
Demokrate tvrde da je shodno ovom budžetu i činjenici da je naredne godine predizborna godina, logično očekivati predizborna nerealna obećanja pa će u skladu sa tim pozicije biti još veće kako bi sve izgledalo moguće, a realno nije. Pavlović je istako da se porez na zarade povećava svake godine bez obzira ko je na vlasti. „Oni su to koristili kao ključni element rasta budžeta. Na žalost ljudi koji su zaposleni nisu zaposleni u privatne firme niti kod novog investitora već u firme koje već rade. To su pre svega državne institucije, lokalna javna preduzeća. Pa je i taj rast nerealna i pitanje je do kada će trajati. Sve to stvara lažnu sliku“, rekao je Pavlović.
Duško Rakić odbornik u Skupštini grada na konferenciji za novinare je posebno ukazao na funkcionisanje same Skupštine. „Bilo je nekih i diskusija . Predstavnici vlasti ali i gradonačelnik koriste priliku za omalovažavanje protivnika i etiketiranje ljudi. A stvarnost je drugo. Ovako slabo izvršenje budžeta je rezulatat jednog slabog rada vlasti. Jedna vlast koja za dve godine promeni sistem funkcionisanja, menja kadrove svaki put i svaki put su to nestručna rešenja, sve to dovodi do ovakvog stanja budžeta. Nema strateškog plana niti odgovornosti za odredjivanje prioriteta. Pare se troše za pozicije proslava, kićenja, to je predstavljeno tako da nismo sigurni da su neophodne . S druge strane proširenje i izgradnja industrijske zone, fond za ekologiju, komunalni sistem sve je katastrofalnog izvršenja. Vidimo da su najveći deo radova izvršili u novembru“, rekao je Rakić.
On kaže da su ostale brojne ulice nezavršene i izneo primer Ulice Vuka Karadžića. Nema rešenja i ideja , tvrde demokrate. „Njima o nije primarno i posledica su jezivi problemi koje imamo. Tako se izrodio i problem aerozagadjenja. Imamo situaciju da grad ništa ne čini po tom pitanju. Rrazumemo da ne može odmah da se reši , ali bar planiranje i traženje rešenja može da se uradi. Videli smo da su se gradjani organizovali sami i naša inicijativa je urodila plodom da imamo tu javnu raspravu. Oni su to trebali sami da urade. Ali nisu. Ovo nije veliki korak, ali je bar početak. Imaćemo sada javnu raspravu i sednicu Skupštine sa tim pitanjem. Mi ćemo se ozbiljno pripremiti za to“, rekao je Rakić izražavajući nadu da neće biti sabotiranja dogovorenog.
Demokrate su demantovale informacije koje su se pojavile na forumima i na društvenim mrežama o tome da je inicijativa u vezi sednice Skupštine o aerozagadjenju zapravo sabotaža. „To nije tačno. Odluka da DS udje u priču o ovoj temi doneta je pre desetak dana , održali smo odbornički klub početkom ove nedelje i ja sam u skladu sa tim podneo zahtev za tačku dnevnog reda u Skupštini. Tek posle dva dana kada su ta udruženja držala konferenciju mi smo saznali da će biti održana ta akcija sakupljanja potpisa koju smo podržali i takodje smo i potpisali. Ali mi smo već ranije podneli taj zahtev za tačku dnevnog reda. U samoj Skupštini odbornik koji predstavlja Lokalni front sa nama ima odličnu saradnju i zajedno smo definisali kako treba da izgleda ta tačka i zajedno sa ostalim odbornicima opozicije podržali smo tu tačku“, rekao je Rakić .
Pavlović je istovremeno podsetio da je upravo za vreme DS-a u Valjevu izgradjena toplana i najveći deo vrelovodne mreže. „Ostalo je bilo da se uradi pravac ka Novom naselju, Petoj školi, ali sve je to 2012. godine zaustavljeno i sredstva su otišla ka Beogradu. Zato to nismo ispoštovali taj projekat moralo se kasnije pristupiti kupovini kotla na sečku. A da je ispoštovan projekat do toga ne bi ni došlo. Osnovna stvar koju treba uraditi je priključiti državne institucije. Kapaciteti Toplane su mnogo veći nego što sada ona radi i pokriva mrežom“, rekao je Pavlović.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.