Finale uz velike radove

Iako je 2019. godina poprojektu godina završnice svih radova na hidroakumulaciji Stubo-Rovni, direktor JP Kolubara Zoran Mitrović kaže da pre dobijanja upotrebne dozvole predstoji još radova koji moraju biti završeni.

Država Srbija je u proteklih pet godina u izgradnju brane uložila 983 miliona dinara i shodno tada predstavljenom i usvojenom projektu završnice u 2019. godini treba da usledi dobijanje upotrebne dozvole. „Tako je predvidjeno planom i programom da u 2019.godini usledi sama završnica. Moje mišljenje je da u proteklih pet godina deo sredstava mogao i drugačije da se iskoristi jer ulazimo u 2019. godinu , a neke pozicije brane još uvek nisu završene. Treba da udjemo u proces dobijanja upotrebne dozvole nakon što komisija za tehnički prijem završi rad na proveri objekta  i delova sistema, koji obuhvataju izlaznu zatvaračnicu, regulacioni blok, prekidnu komoru, komandnu zgradu, sanitarnu zaštitu oko nje i sistem za uzbunjivanje“, kaže Mitrović.

U 2018, godini započeti su gradjevinski radovi u vrednosti od 80 miliona dinara na izgradnji objekta mikrosita. „Ovo postrojenje za tretman sirove vode ima značajan udeo u otklanjanju algi , ukoliko se one pojave u jezeru i sprečavanju da one dospeju do fabrike vode na Pećini. Saobraćajnica je završena, sva hidromašinska oprema i elektro oprema ugradjena , proverena i u funkciji je. Do sada su se svi mogli uveriti u ulogu brane u odbrani od poplava“, objašnjava Mitrović.

Ipak , prava uloga brane još uvek nije realizovana, a to je dopremanje pijaće vode do krajnjih korisnika, a Mitrović navodi da će upravo u 2019. godini seoski vodovodi Divci-Veselinovac i Klanica-Valjevska Loznica biti uradjeni. „Izabran je izvodjač radova to je preduzeće „Energoprojekt“, grad je obezbedio 138 miliona dinara , a JP Kolubara pet. Ti radovi treba da budu završeni do juna sledeće godine. Što se tiče ostalih seoskih vodovoda , vodovod Stubo ima gradjevinsku dozvolu , ali se projekta mora izmeniti i jedan deo trase biće promenjen. Vodovod Rovni čeka gradjevinsku dozvolu i problem je rezervoar čija se lokacija po svemu sudeći mora menjati. Buduća trasa vodovoda ka Balinoviću i Jovanji nije predvidjena u planskoj dokumentaciji grada pa i tu mora uslediti izmena“, navodi Mitrović.

Iz gradskog budžeta izdvojeno je 11,5 miliona dinara za projektovanje cevovoda od rezervoara Gajina preko Dračića do Bačevaca, izabran je projektant „Iva konsalting“, a dat je izadatak da se ovim projektom obuhvati i seoski vodovod Prskavac.

Nadležno ministarstvo opredelilo je i 11,4 miliona dinara za projektovanje novog postrojenja za preradu vode zapiće „Pećina 2“ i ugovor sa izvodjačem je potpisan ,a  očekuje se da u roku od šest meseci i ovaj projekat bude završen. Najavljena je i mogućnost da ministarstvo finansira i izgradnju nove fabrike vode za koju treba izdvojiti oko 6 miliona evra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.