Zapošljavanje po nekoj logici ?

imageZabrana zapošljavanja ostaje na snazi do kraja 2019. godine. Ipak u proteklom periodu u Gradskoj upravi zaposleno je nekoliko lica. Uglavnom kadrova SNS-a, sa ponekim izuzecima.

Kako se navodi u odgovoru poverenika za informacije od javnog značaja u periodu od 2016. godine do 29. avgusta 2018. godine zaposleno je 5 lica na nedodredjeno radno vreme.
Na osnovu dobijene saglasnosti za zapošljavanje tri lica grad je raspisao najpre konkurs za radno mesto na neodredjeno vreme za poslove IT administratora u Odeljenju za utvrdjivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda. Rešenjem komisije na ovo radno mesto izabran je Zoran Trifunović , diplomirani mašinski inženjer kome je utvrdjeno zvanje stručni saradnik.
Potom otvoren je i oglas za radno mesto na neodredjeno vreme za poslove kontrole i rashoda i upravljanja dugom u Odeljenju za finansije . Komisija je rešenje za ovo radno mesto uručila Borku Aleksiću profesoru fizičkog vaspitanja sa odredjenim zvanjem stručni saradnik.
Treće lice koje je u kratkom vremenskom roku zaposleno bio je Aleksandar Purić koji je u Upravu ušao nakon objavljivanja oglasa za radno mesto inspektora za sport u Odeljenju za insekcijske poslove. Purić je po zanimanju diplomirani pravnik.
Grad Valjevo je u julu ove godine objavio i konkurs za radno mesto šefa Odseka za skupštinske i normativne poslove . Komisija je po oknčanju oglasa rešenje uručila Biljani Kovačević diplomiranom pravniku.
U istom mesecu Grad je raspisao i konkurs za izvršilačko radno mesto na poslovima utvrdjivanja prava za roditeljski dodatak . Na ovo radno mesto primljena je Jelena Pavlović , diplomirani ekonomista.
Novom dozvolom ministarstva Gradu je omogućen prijem za još dva lica , a Centru za kulturu 1 radno mesto i to mesto strunog saradnika za marketing.
U dostavljenoj dokumentaciji iz gradske uprave nema dokumenata niti rešenja o tome koja su lica zaposlena po ovoj dozvoli i da li su uopšte već zaposlena. Ostaje nejasno i zašto se u odgvoru navodi da je u pitanju zapošljavanje pet lica , da li to onda znači da za jedno radno mesto još uvek nije bilo konkursa.
Ali, rešenja su jedno i to na početku. Nijedno od lica koja su najpre zaposlena nije obavljalo posao po rešenju. Naime Zoran Trifunović je potom imenovan za načelnika Odeljenja za infrastrukturu, Alekasandar Purić za načelnika gradske uprave , a potom za načelnika urbanizma dok je Borko Aleksić dugo vremena bio angažovan u kabinetu gradonačelnika . Koji posao sada radi Aleksić, Vamediji nije poznato. Iz ovih izmena pa i samog prijema jasno je da su konkursi zapravo bili nameštaljka. Naime Mašinski inženjer primljen je za psolovve IT administratora, a profesor fizičkog za poslove kontrole prihoda i rashoda za upravljanje dugom u odeljenju za finansije. Jedino se validnim može smatrati Purićev angažman koji je po struci dilomirani pravnik za mesto inspektora za sport.
Ako su gradu bila potrebna lica na pomenutim radnim mestima zašto ta radna mesta nisu i zadržali ?
Bravure oko zaposlenja vidjene su u nekoliko navrata do sada , ali na žalost uprava nije dostavila sve tražene podatke. U jednom delu odgovora se jedino navodi : „U kabinetu gradonačelnika grada Valjeva na odredjeno vreme zapsolena su tri službenika i njihov radni odnos traje dok traje mandat gradonačelnika. Zbog povećanog obima posla na odredjeno vreme zapsoleno je 7 službenika. Radi zamene privremeno odsutnih zaposlenih , na odredjeno vreme je primljeno 7 službenika. Po ugovorima o obavljanju privremenih i povremenih poslova angažovano je 46 lica“.
Ovaj navod se najpre mora posmatrati sa rezervom jer je odgovor na zahtev Vamedie kasnio više od dva meseca, a potom u dostavljenoj dokumentaciji nema imena lica angažovanih po osnovu ugovora iako je Vamedia to zahtevom tražila s obzirom da sva lica primaju platu iz gradskog budžeta.
Nepotpun i sa zakašnjenjem dat odgovor navodi na pomisao da postoji nešto što javnost ne treba da sazna. Ili bar neko smatra da javnost ne treba da zna . Ako pak nije tako, zašto traženo nije transparentno i dostavljeno? Opet partijsko zapošljavanje? Pa to nikom ne bi u Srbiji bilo iznenadjenje , a kamoli u Valjevu.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.