Standardizacija laparoskopskog pristupa kolorektalnoj hirurgiji

imagePovodom sprovođenja projekta „LAPSERB“, koji je Ministarstvo zdravlja, pokrenulo početkom godine, u Opštoj bolnici Valjevo, održana je instruktorska radionica, sa idejom razvoja laparoskopskog pristupa kolorektalonoj hirurgiji i standardizaciji tih procedura u našoj ustanovi.

Projekat „LAPSERB“ se odnosi na edukaciju specijalista hirurgije za oblast laparoskopske kolorektalne hirurgije, dakle minimalno invazivne hirurgije debelog creva. Projekat je startovao u aprilu ove godine kada su Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar i profesor Amdžad Parvajz, potpisali sporazum o saradnji.
Ovom prilikom timu valjevskih hirurga u gostima su bili instruktori, dr Miljan Ćeranić, hirurg, I hirurške klinike KCS, dr Mladen Janjić, hirurg iz Opšte bolnice Pančevo i dr Blagoje Đukanović, hirurg iz KBC „Bežanijska kosa“. Kod tri različita pacijenta su rađene laparoskopske operacije i to tumor rektuma, zatim tumor transferzalnog kolona(desni kolon) i tumor sigmoidnog kolona (levi kolon). Razvojem i standardizacijom laparoskopske hirurgije, Opšta bolnica Valjevo bi postala sedmi instruktorski centar u zemlji, a kruna svega je poseta profesora Amdžada Pervajza, glavnog instruktora za Srbiju, koja je planirana za februar mesec.
– Ideja je da profesor Parvajz koordinira i da u šest trening centara, KBC Srbije, Opšta bolnica Pančevo, KBC „Bežanijska kosa“, KBC „ Zvezdara“, VMA i KC „Vojvodina“, jednom mesečno dolazi i tamo radi sa nama instruktorima, a mi dalje idemo po Srbiji pokušavajući da standardizujemo ovu vrstu hirurgije. U nekim centrima se ova vrsta hirurgije radi već dugo, a u nekima je tek u začetku. Različito je naše angažovanje, ali se trudimo da standardizujemo operacije i da se izvode sve na isti način bilo gde – rekao je dr Ćeranić, napominjući da je Valjevo jedan od centara koji je među prvima u Srbiji počeo da radi ovu vrstu hirurgije, nastavljajući tu tradiciju i danas se neke stvari dosta uspešno rade. Prema njegovim rečima, instruktori, su tu da se još poboljša pristup iako se vrlo kvalitetno radi prema njegovoj oceni. Što se tiče opreme to nije slučaj samo sa Valjevom, ali dr Ćeranić ocenjuje da je na neki način došllo vreme za to da se nabavlja nova oprema jer ovakva vrsta hirurgije ne može da se radi na lošim laparoskopskim stubovima.
– Laparoskopski stub u Valjevu je star više od deceniju ipo i mislim da će Ministarstvo zdravlja da pomogne da se nabavi adekvatan stub, pošto ljudi već znaju da rade i nadams e da će se to pozitivno rešiti – zaključio je dr Miljan Ćeranić.

image Kolorektalni hirurg dr Blagoje Đukanović iz KBC „Bežanijska kosa“, izrazio je veliko zadovoljstvo što je član ovog hirurškog tima.
– Urađena je operacija kod pacijenta sa tumorom završnog dela debelog creva, sa karcinomom rektuma i napravljena je prednja niska resekcija rektuma. Uz pomoć dr Ćeranića, tim hirurga iz Valjeva je radio i oni su to zaista kompetentno i na najvišem nivou uradili. Sledeća intervencija je kod pacijentkinje koja ima tumor srednjeg dela poprečnog debelog creva i nju će raditi drugi tim hirurga. Ja sam prijatno iznenađen da u valjevskoj bolnici tako dobro ide – naglasio je dr Đukanović, koji je rekao da su se u KBC „Bežanijska kosa“ ovom hirurgijom započeli baviti pre nešto više od dve godine i upravo uz pomoć hirurga iz Valjeva, dr Jordana Lazarevića koji trenutno ne radi u OB Valjevo.
Dr Mladen Janjić kolorektalni hirurg iz Opšte bolnice iz Pančeva, član je tima „LAPSERB“.
– Cilj ovog trening programa je da se laparoskopska hirurgija raka debelog creva u Srbiji uvede ne smo u velike centre već i u sve regionalne bolnice kakve su pančevačka i valjevska. Valjevo ima dugu tradiciju u laparoskopskoj hirurgiji kolorektuma, mislim da su još 2004. urađene prve operacije u Valjevu. Naš cilj jeste da se uvede standardizacija u svim regionalnim bolnicama u Srbiji. Mi smo imali priliku da u drugim gradovima radimo ovakve hirurške radionice i već imamo dobra saznanja o nivou ove hirurgije u različitim bolnicama u Srbiji, a Valjevo sigurno spada u vrh što se tiče uvežbanosti u ovoj hirurgiji. nama je danas bilo zadovoljstvo da gledamo tim valjesvkih hirurga kako rade. Ono što je važno da kažemo jeste da ogromno znanje profesora Amdžada Parvajza primenimo u Srbiji i to je veliki entuzijazam prisutan kod hirurga širom zemlje, zato što energija i entuzijazam profesora se preneo i na sve nas. Kada je nešto vrhunski i kada je neko vrhunski umetnik svog posla kao što je profesor i neverovatno je voljan da to podeli i prenese i upravo zbog svega toga se šitom Srbije taj nivo laparoskopske hirurgije podiže. Mislim da smo pre početka projekta imali statistiku da se 3-4% hirurgije raka radilo laparoskopski, a ja sam veliki optimista i ndam seda će se do kraja sledeće godien 30-40% ove hirurgije raditi upravo laparoskopski. Mislim da će to vrlo brzo u Valjevu da se dostigne i danas sam se u to uverio. Verujem da će preko 50% raka debelog creva u Valjevu za vrlo kratko vreme, čim se dobije nova oprema, uz ovaj tim biti rađeno lapaoskopski. Taj procenat je iznad proseka država u regionu i ovim načinom rada uz novu opremu možemo postići evropski prosek – rekao je dr Janjić. On je ukratko podsetio na prednosti laparoskopske hirurgije u odnosu na standardni orvoreni radikalni pristup.
– – Standardizacija je jako važna jer ona omogućava sigurnost. Sigurnost je najvažnija. To znači da procenat komplikacija i smrtnih ishoda mora da bude minimalan kao da je intevenciju radio vrhunski evropski instruktor. Ono što nama profesor Amdžad stalno govori da rezultati našeg operisanja moraju biti kao njegovi, a on ima najbolje rezultate na svetu – rekao je dr Janjić, naglašavajući da imaju nevervatnu privilegiju da hirurge obučava čovek koji je jedan od najboljih instruktora sveta. Laparoskopija je pokazala svoj značaj tokom decenija i u stručnoj hirurškoj javnosti se ne postavlja pitanje benefita laparoskopskih intervencija jer je oporavak pacijenta mnogo brži.
Dr Nebojša Stojaković se zahvalio kolegama instruktorima koji su se nesebično odazvali pozivu u napredovanju u laparoskopskoj hirurgiji.
– Mi moramo biti svakoga dana sve bolji i bolji kako bismo postigli standard koji je bar blizak profesoru Amdžadu Pervajzu. Valjevo se u ovom trenutku nalazi blizu nacionalnom programu instruktora i zaista imamo podršku svih kolega instruktora. Ovo je uvertira za dolazak profesora Amdžada koga očekujemo u februaru sledeće godine. Mi moramo da upoznamo kolege sa čime raspolažemo. Naš stub je uradio preko 11 hiljada operacija. Danas smo imali sreću da smo imali demo prikaz novog stuba od prijatelja iz farmaceutske kuće, a nadamo se da ćemo uskoro imati i naš novi uređaj. U laparoskopiji kao modernoj hirurgiji je jednako bitna moderna i nova oprema. Moramo se ovom prilikom zahvaliti ispred službe Hirurgije, našem direktoru koji je prepoznao značaj čitave priče za razvoj laparoskopske hirurgije. Ovu današnju radionicu je podržao i Grad sa našim kolegom dr Slobodanom Gvozdenovićem i mi im se svima zahvaljujemo – zaključio je dr Stojaković, hirurg, šef operacionog bloka.
V.d. direktora Opšte bolnice Valjevo, dr Zoran Đurić, zahvalio se gostima instruktorima koji su preneli svoja iskustva službi Hirurgije OB Valjevo. Takođe zahvalio se i Gradu Valjevu što je podržao ovu instruktorsku radionicu.
– Što se tiče opreme, to je već aplicirano kod Ministarstva zdravlja i aplikacija za tu novu opremu će se ponoviti, tako da se nadamo da bi do kraja ove ili početkom sledeće godine mogli da dobijemo novi laparoskopski stub koji bi mnogo olakšao rad u ovoj oblasti. Opšta bolnica Valjevo se trudi da u svim segmentima koliko je u mogućnosti prihvati nove tehnologije, nove metode lečenja, nove operativne procedure i zahvate i da na taj način pruži bolju i kvalitetniju uslugu građanima i pacijetima – zaključio je dr Zoran Đurić, v.d. direktora OB Valjevo.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.