Rezervni kotao rešava problem grejanja ili ne rešava, pitanje je sad?

imageGrad je zaključio ugovor o kupovini i ugradnji još jednog kotla za novi objekat Šeste škole po ceni od 3.851.600,00 dinara bez PDV-a sa preduzećem “Tipo Kotlogradnja“ d.o.o, iz Beograda. Pokušaji da se u školi obezbedi funkcionalno grejanje traju duže od godinu dana , ali novi kotao , kako Vamedia saznaje ne rešava taj problem.

 

Grad je iznenada doneo odluku da kupi još jedan kotao za grejanje Šeste škole I raspisao tender. Ovaj kotao kako se moglo čuti praktično je rezerva u slučaju da postojeći ne bude radio kako treba. Postojeći kotao inače duže od godinu dana stavljan je u funkciju, a u javnosti je još 2016. godine obelodanjeno da u samoj zgradi postoje greške u instalacijama , odnosno da pojedine prostorije I nisu povezane cevima. Tražilo se rešenje za postojeće probleme pa je za probe kotla I grejanja utrošeno čak 20 tona mazuta. Postojeći kotao I dalje nije davao dobre I željene rezultate. U Upravi je oformljena posebna grupa koja se bavila ovim problemom. Predlozi koji su se razmatrali odnosili su se I na to da se iznova angažuje stručni kadar koji bi otklonio greške . Ovo ipak nije realizovano jer angažovanje stručnjaka zahteva izdvajanje sredstava iz budžeta.
Kako Vamedia saznaje, novi kotao ne rešava stare probleme. Ipak o ovome niko ne želi da govori javno, a pojedini članovi ove grupe izbegavaju svaki susret sa novinarima. Dok su valjevski mediji tvrdili da se djaci ne preseljavaju ne zbog nepokošenog dvorišta, koje je potom I pokošeno već zbog problema sa grejanjem, koordinator za izvodjenje završnih radova na ovom objektu Mihailo Milutinović tvrdio je da “Obavljene su topla i hladna proba, obavljena je primopredaja kotlarnice i instalacija, i inženjeri Modulora i Grada rekli su da to odgovara“.
Logično bi bilo da se ovih dana škola uveliko greje jer je Milutinović najavio preseljenje djaka za predstojeći mini raspust.
Dobra vest ipak je stigla za sve škole u Valjevu , a to je da grad praktikuje po dva kotla za grejanje u školskim kotlarnicama, što ostale nemaju, pa je za očekivati da već u nardnoj godini I ostale škole podnesu zahteve za nove dodatne kotlove. Istini za volju njihovi kotlovi već dugo rade I novi bi im dobro došli. Koliko je radio postojeći kotao u novom objektu Šeste škole? Taman koliko su trajale probe.
Da će tako biti svedoči nabavka novog rezervnog kotla. Rok za isporuku i ugradnju novog kotla je 35 kalendarskih dana. U tenderu se tražilo izmedju ostalog: “Nabavka, isporuka i montaža toplovodnog kotla minimalne snage 530 kW, Tw 80/60ºC, radnog pritiska 4 bara, komplet sa mogućnošću postavljanja gorionika za mazut sa svom pripadajućom mernom regulacionom armaturom. Nabavka materijala i izrada dimnjače od lima debljine 3 mm, za kotao u dužini od 3 metra, prečnika 350 mm (dimnjaču raditi tek nakon nabavke kotla i definisati tačne dimezija na licu mesta). U dimnjaku napraviti mesto za priključenje dimnjače i priključiti je. Dovesti instalaciju vode u kotlarnicu i postaviti umivaonik za potrebe radnika na održavanju kotlarnice, u sklopu radova postaviti kanalizacioni odvod.U okviru montažnih radova su obuhvaćeni prateći građevinski radovi na montaži opreme, kao što je eventualno oštećenje zidova I njihovo dovođenje u prvobitno stanje.”
Nabavljen je kotao na mazut. Iako država I Vlada Srbije sugerišu prelazak na biomasu, očito informacije o tome ne dolaze u Valjevo.
Sada kada je verovatno problem koji postoji sa grejanjem rešen I čak rezervni kotao nabavljen, nadamo se da radovi u kotlarnici neće ometati nastavu djacima koji od 12 novembra kako je Milutinović najavio, treba da sednu u nove školske klupe.
S.V.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.