Šta je bilo sa sanacijom deponije?

imageU javnosti je izostala infromacija kako je grad rešio problem deponije i najavljene blokade postojeće. Meštani koji su živvot pored deponije objasnili kao nemoguć i dalje gledaju kako se smeće dovozi na deponiju svakodnevno.

Blokada deponije nije nepoznata tema u Valjevu, a nakon nedavnog požara izgledalo je da se za trenutak priča uozbiljila te i da su gradske vlasti rešene da problem deponije jednom zauvek stave ad acta. Meštani koji žive u blizini deponije kažuda je život gotovo postao nemoguć. Pominjala se ponovo blokada, a informacije iz Gradske uprave svedočile su da grad razatra mogućnost odvoženja smeća za Obrenovac.
Sve ovo bilo je aktuelno pre mesec dana, ali informacije šta je grad zaista preduzeo po ovom pitanju nema još uvek. Kako Vamedia saznaje smeće se i dalje deponuje na poznatu lokaciju.
Ako se vratimo desetak godina unazad kada se ozbiljno razmatrao Kalenić kao rešenje i u javnosti govorilo o tome da deponija može da primi smeće još najviše godinu do dve godine dana , najpre možemo da konstatujemo da očito to nije bilo tačno, deponija prima smeće i dan danas. Potom tih dana moglo se čuti i racionalno razmišljanje tadašnjeg gradskog rukovodstva da odvoženje smeća zapravo podiže cenu prema gradjanima jer bilo da se radi o Obrenovcu, Sremskoj Mitrovici ili pak Kaleniću potrošnja goriva je veća, amortizacija kamiona je veća, pa je grad rešio da troškove i cenu smanji inoviranjem reciklažnog centra kako bi se broj odlazaka kamiona smanjio.
Uradjen je i reciklažni centar koji ni dan danas ne radi u svom punom kapacitetu. Vidrak je već podigao cene na početku ove godine pa bi eventualno novo povećanje ipak bilo zakonski preporučljivo u narednoj godini s obzirom da je neophodno da se donese niz odluka na nivou samog preduzeća, a potom da Skupština te iste odluke i potvrdi.
Na sednici Skupštine pojedini odbornici postavili su pitanja vezana i za projekat sanacije postojeće deponije koji je grad svojevremeno dobio od Francuza. Ovo pitanje ostalo je bez odgovora jer za govornicu nije izašla aktuelna vd direktora Vidraka niti bilo ko od gradskih otaca kako bi objasnio i odgovorio šta je sa postojećim projektom , kada će konačno pristupiti sanaciji deponije.
Gradjani u blizini deponije sada ćute. Zanimljivo je da su sve predjašnje blokade deponije završavale tako što bi se u okolnim ulicama asfaltiralo, postavljala rasveta, radili trotoari. Nijedan od tih radova nije rešavao problem deponije, a kako stvari stoje, možda je opet infrastruktura u pitanju?
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.