Posle šest meseci u mraku stigla rešenja za iseljenje

imageČetiri od pet porodica koje žive u barakama iza hotela Jablanica dobilo je sudska rešenja o iseljenju. Oni već šest meseci žive u barakama bez struje, a obećana pomoć grada nikada nije realizovana.

U junu ove godine valjevska javnost prvi put je upoznata sa problemom pet porodica koje žive u barakama iza hotela Jablanica . Naime, oni su barake svojevremeno dobili od preduzeća Jablanica kao privremeni smeštaj do izgradnje stanova koje su trebali da dobiju. Neke od porodica u barakama se nalaze od 1989. godine. Jablanica je, već je poznato, nakon privatizacije prestala da postoji a samački hotel Jablanica prodat je valjevskom biznismenu Vidoju Vujiću. Kako su još u junu stanari ovih baraka naveli oni su obaveze za struju i druge komunalije uredno izmirivali, a novi vlasnik nije ih iselio iako je na to imao zakonsko pravo.
Kako je hotel Jablanica zbog dugova preduzeća Vujić pripao Direkciji za imovinu, ista je samački hotel dala na raspolaganje ministarstvu prosvete. I u jednom i u drugom slučaju vlasnik je država ne samo hotela već i pripadajućih baraka s obzirrom da se nalaze na istom zemljištu. Zbog dugova hotela prema EPS-u struja im je isečena i pet porodica obratilo se valjevskoj javnosti u junu saopštavajući svoje probleme.
U izjavi datoj novinarima u junu 2018. godine stanari ovih baraka su opisujući svoje situacije naveli da su zatražili pomoć od Opštine, odnosno Grada pa i da će ukoliko im se problemi ne reše morati sa sobom da ponesu jastuke i ćebad i spavaju ispred zgrade Uprave. Spavanje pred upravom izostalo je jer je u jednom trenutku bilo saopšteno da će grad pomoći ovim porodicama. „Rekli su nam da ovo nije u nadležnosti grada već države koja je vlasnik objekta. Ne vidimo izlaz nikakav , obećanja su bila , a od toga nema ništa . Nikakav izlaz ne vidimo“, kažu stari baraka.
Oni dodaju da ih je grad uputio u Centar za socijalni rad , ali da su tamo dobili informaciju da nisu socijalni slučajevi i da ne ispunjavaju uslove za dodelu stana i ponovo ih uputili na grad. „Tako su nas šetali od grada do centra i opet nazad. Ništa od toga nema“, objašnjavaju ovi gradjani.
U medjuvremenu pored činjenice da žive u mraku na njihove adrese su stigla rešenja suda o iseljenju. Rok za iseljenje istekao je prvog novembra , a oni su svesni da su taj rok prekršili ipak kako kažu nemaju kuda. „Videćemo šta će biti, mi nemamo gde , rokovi su istekli, tako je kako je“, pričaju stanari.
Kako je u Valjevu najavio ministar prosvete Mladen Šarčević hotel Jablanica trebalo bi da postane učenički dom.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.