Žene u muškom društvu: Kvotama se fingira rodna ravnopravnost

imageUključivanju u politiku često prethodi gradjanski aktivizam pojedinca što je slučaj i sa ženama. Po pitanju žena u valjevskoj politici razgovrali smo sa Aleksandrom Milijaševićem, pravnikom, 19 godina građanskim aktivistom, predsednikom udruženja Dijalog iz Valjeva, glavnim i odgovornim urednikom internet portala Dijalog Net.

Vamedia: Mišljenje uopšteno o ženama u politici u Valjevu?
Milijašević:Žene na valjevskoj političkoj sceni su duboko u senci muškaraca. To je rezultat još uvek uvreženog mišljenja da je politika – muški posao. Žene su svedene na nivo ispunjavanja čuvenih zakonskih kvota i tako se fingira rodna ravnopravnost. Stiče se utisak da političke organizacije u gradu svesno anesteziraju svaki pokušaj da neka od političarki izbije u „prvi plan“. Siguran sam da u političkim organizacijama postoje žene koje mogu da preuzmu rukovođenje, ne samo političke organizacije, već i rukovođenje neke od gradskih institucija.
Nažalost, premnogo je primera kako se valjevski političari odnose prema svojim koleginicama. Čak iako su članovi iste političke organizacije. Dovoljno je pogledati snimke sednica gradskog parlamenta. Nevaspitanje, nekultura, neuvažavanje i podsmeh od strane odbornika često prati obraćanje odbornica. Iako su neki odbornici visoko obrazovani ljudi, evidentno je da im u velikoj meri nedostaje kućnog vaspitanja. Ali i da njihov ego ne može da prihvati činjenicu da su i žene ravnopravne učesnice političkog života.
Postoje i oni političari koji su, zahvaljujući članstvu u političkoj organizaciji, došli u poziciju da upravljaju javnim preduzećima odnosno javnim novcem, a sebe smatraju „vrhunskim menadžerima“. Za takve ne znamo da li su sposobni da vode bilo koji posao, a da nije u javnom sektoru.
Takvi, najčešće, svoju nesposobnost za bilo šta, van javnog sektora, sakrivaju nipodaštavanjem svake žene koja pokaže bar malo znanja i ambicije.
Mislim da ne postoji dovoljna doza solidarnosti među ženama u valjeskoj politici. I to solidarnosti među pripadnicama različitih političkih organizacija. Smatram da bi to bio dobar znak i dobar signal celoj zajednici.
Vamedia: Šta su po tvom mišljenju razlozi njihove slebe uključenosti?
Milijašević:U prethodnom odgovoru dao sam deo razloga. Pored toga, imam utisak da žene u valjevskoj politici svesno pristaju da budu samo dekor i mašina za glasanje. Generalno, postali smo društvo podanika i podanica.
Vamedia: Da li su zakonske norme (kvote) jedino što žene može uvući u politiku?
Milijašević:Žena ne treba da se uvlači u politiku. Treba dignute glave, sa jasnm stavom i odlukom, da pristupi političkoj organizaciji sa kojom može da doprinese promenama u društvu kom pripada. Treba da bude građanka koja je aktivna u politici, a ne podanica koja je samo glasačka mašina. Žene same treba da odluče da li su građanke ili podanice.
Vamedia: Da li bi glasao za ženu na mestu gradonačelnika? Zašto?
Milijašević:S obzirom da u poslednje vreme, kao Grad Valjevo, nemamo puno sreće i uspeha sa gradonačelnicima, možda bismo mogli pokušati i sa gradonačelnicom. Mnogo je faktora koji odlučuju kome bih dao glas. Svakako da pol nije odlučujući, ali svakako da me, između ostalog, interesuju stavovi i politika koju bi potencijalni kandidat i/ili kandidatkinja zastupao i po pitanju rodne ravnopravnosti.
Vamedia: Šta bi trebalo uraditi?
Milijašević:Aktivni građani i građanke čine demokratsko društvo. Poštujući princip vladavine prava građani i građanke, zajedno, grade i čuvaju pravnu državu. Građani i građanke, a ne podanici i podanice.

Projekat "Žene u muškom društvu" Vamedia realizuje u saradnji sa Gradom Valjevom

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.