Usvojen izveštaj o izvršenju budžeta uz obavezne uvrede

imageOdbornici opozicije žestoko su kritikovali izvršenje budžeta, ali je kritike uputio i član SNS Milan Marković rekavši da se vlast u Valjevu bavi sama sobom i funkcioniše kao kočnica i u suprotnosti sa radom Vlade Srbije. Vlast tvrdi da budžet nikada nije bio stabilniji i bolji .

U raspravu o izvršenju budžeta najpre se uključila Demokratska stranka pri čemu je odbornik Duško Rakić ukazao na netačnu informaciju koja je data Skuptini da su preneta sredstva u iznosu od 300 miliona , a potom se ispostavilo da je iznos bio 156 miliona. Po njegovom mišljenju sama metodologija izrade budžeta je bila loša . Njemu je replicirao odbornik SNS Miloš Kovačević koji je rekao da ne tgreba zameriti Rakiću jer je on istoričar pa ne zna ništa o budžetu. „Ja bih Vama čestitao jer danas je tri godine kako vam je račun stranke u blokadi . VI ste došli u ćošak , u ćošku ste ove Skupštine ,, a mi ćemo se potruditi da vas ni tu više ne bude“, rekao je Kovačević.
Naćelnik budžeta Željko Tabašević je rekao da je problem nastao kada su zbog neažurnosti predsednika MZ zbog neplaćenog računa za struju blokirana transferna sredstva od 160 miliona sa nivoa Republike. Po njegovim rečima sve je odblokirano 11 . juna praktično 11 dana nakon završetka izveštaja. Na ovu informaciju reagovao je pitanjem odbornik Rafailo Mitrović tražeći objašnjenje za takvu mogućnost i prava predsednika MZ.
Odbornik Ljubomir Radović je rekao da je predvidjen fiktivan prihod od prodaje imovine jer ne postoji popis imovine , a sam izveštaj kasni dva meseca. „Zašto je to nekom bilo potrebno? Da pokaže stvari boljim nego to jesu? Tekuća budžetska rezerva ? Zakon kaže da je to 4% od tekućih prihoda i prodaje imovine? To je prostom računicom 20 miliona , a vidimo da je potrošeno mnogo više. U čijem interesu vi radite“, upisao je Radović. Odbornik DS-a Slobodan Pavlović jenaveo da oko 27% budžeta neće biti realizovano. „ Ovo je trebalo uraditi realno , ovako ćemo ući u minus“, rekao je Pavlović.
Odbornik SNS-a Milan Marković postavio je najpre pitanje –Kakvi su ciljevi budžeta bili i kako su ciljevi rešavani? „Ako je izvršenje budžeta loše, loš je i život gradjana ovog grada. Izvveštaj kasni dva meseca. Vi se pozivate na rad Vlade , a ne pratite taj rad. Poništavate sve uspehe ove Vlade. Ovo meni govori da se ponašate kao da Valjevo nije u Srbiji. Ja sam više puta ovde rekao da je predsednik Vučić svojim radom pokazao da se ponaša kao lokomotiva, a vi kao vagoni sa kočnicama. 31,7% izvršenja , tto nije samo ove godine , tako je bilo i prošle. Imaćete suficit? Pa suficit je direktna posledica toga što niste znali kako da utrošite sredstva u kapitalne investicije. Ovo je blago rečeno katastrofalno . Vlast se bavi sama sobom , vidimo da je izvršenje tekuće budžetske rezerve 70%, aproprijacije da ne govorimo, a tamo gde ste sami postavili ciljeve , katastrofa. Ovo govorim kao član SNS-a jer imam potrebu da realno i otvoreno govorimo . Opozicija govori kako govori , ali i opozicija je kriva jer je ona nnapravila te principe koje je ova vlast samo preuzela“, rekao je Marković.
Milka Erić odbornica DS-a navela je za govornicom da je izveštaj pokazao neodgovorno i neozbiljno planiranje buudžeta . „Troši se nemilice, dočeci Nove godine, filmovi. Koja je dobit grada od svega ovoga. Ovo izgleda kao bacanje magle jer se očekuje da će narod zaboraviti obećano.“
Odbornik SNS-a Aleksandar Ranković je konstatovao da se iznosi neosnovana argumentacija . „ Ja se pitam koji vi izveštaj čitate? Da vama neko nije poturio nešto drugo? Izvršenje je prolazno vreme, a cilj je bitan kako se prodje kroz cilj. Koliko u maju kad budemo govorili o završnom računu videćemo da je sve bilo i bolje od očekivanog. Ovo je za Vas misaona imenica, visoko je podignuta lestvica“, rekao je Ranković.
U odbranu budžeta govorio je zamenik predsednka Skuptšine mIhailo Milutinović rekavši da je budžet stabilan, obaveze se izmiruju , zaduženost rekordno niska. „Ovo je jedan od najstabillnijih budžeta i treba da imamo poverenja u ovu vlast. Jer niko se ovde ne osvrće na 25 miliona evra koje smo dobili kroz projekte“, rekao je Milutinović.
Rasprava o izvršenju budžeta završena je rečima naćelnika budžeta Tabaševića koji je desetinu puta ponovio da prihodi od poreza na zarade rastu , a da ono što se moglo čuti u raspravi jeste manipulacija i da su odbornici koji su to govorili manipulanti. Tek ova izjava izazvala je odborničku reakciju…

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.