Sa početkom hladnih dana počinje i aerozagadjenje

imageToplana još uvek nije konkretizovala Ugovor o izradi projekta prelaska na biomasu kao energenta. U Toplani kažu da je sve bilo zaustavljeno zbog prelaska na komprimovani prirodni gas. Ipak već prvi hladniji dani u Valjevu su doneli povećanje aerozagadjenja. Shodno dosadašnjim izjavama biće da nije samo gas zaustavio sečku.

„U ovoj godini smo ugovorili da uradimo projekat za postrojenje na sečku i sklopili smo ugovor u aprilu mesecu ove godine . Izrada tog ugovora je delimično da tako kažemo stopirana zbog projekta koji smo radili vezanog za komprimovani gas. Ja se nadam da ćemo u neko skorije vreme nastaviti izradu projektne dokumentacije za sečku koja je planirana još u prošloj godini I za koju smo u aprilu ove godine u aprilu potpisali ugovor”, kaže director Toplane Zoran Stepanović.
Uvodjenje sečke kao energenta umnogome bi smanjilo aerozagadjenje u Valjevu, ali I cenu grejanja za korisnike. Trenutna situacija je takva da je mazut u odnosu na prošlu grejnu sezonu poskupeo 42% što je pred Toplanu stavilo ozbiljan zadatak da ili poveća cenu grejanja ili nadje način za uštedu. Trenutno rešenje nadjeno je u uvodjenju komprimovanog gasa za kotao od 30 megavata. Ipak Valjevu je potrebno trajno I konkretno rešenje .
Nakon što je gradoačelnik Valjeva izjavio na Studiu B da je uvodjenje sečke “medicinski upadljiva ideja” te I da grad nije zainteresovan za prelazak na biomasu, Vamedia je istu izjavu I objavila. Na ovu informaciju je reagovao KFW , kreditna linija koja je dogovorena morala je biti ili potvrdjena ili se od nje odustaje. Ipak, ma koliko gradonačelnik podržavao aerozagadjenje I zalagao se za nerešavanje ovog problema svih gradjana Valjeva jer bi uvodjenje sečke za 50% smanjilo troškove Toplane čime bi se omogućilo uvodjenje novih korisnika u sistem daljinskog grejanja, odluku o tome mora doneti Skupština jer je Skupština I donela odluku o biomasi kao energentu.
Već prvi hladniji dani u Valjevu najpre su doneli užasan smrad uglja, ali efekat takve vrste energenta nije samo u njegovom mirisu već je daleko pogubniji u smislu štetnih čestica u vazduhu koje truju organizam svih gradjana bez razlike na uzrast I starosnu dob.

image Sve I da nekom pojedincu, u ovom slučaju sobzirom da se izjasnio konkretno gradonačelnik,ne smeta zagadjenje ono će tek postati problem kada se aktiviraju kotlarnice u potpunosti. A pred nama je duga grejna sezona I meseci nezdravog I lošeg vazduha u Valjevu.
Crna statistika pokazuje da je godišnji prosek :84 maligniteta pluća, a 182 gradjanina obolela od opstruktivnih bolesti pluća. Ne treba zaboraviti da oboleli od maligniteta pluća žive 3 do 6 meseci!
Konačnu odluku o ovom problemu može doneti samo Skupština grada, a kako za sada nema izjašnjenja da se odustaje od ovog projekta izgleda da odbornicima ipak smeta čadj i dim, a oni bi uostalom morali da odgovore na pitanja svojih sugradjana zašto ne rešavamo gorući problem u gradu?
S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.