Posećena 13-ta Čvarkijada

imageValjevska Čvarkijada ove godine okupila je značajan broj posetilaca i učesnika. Medju gostima koji su prošetali kejom Kolubare bio je i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ovogodišnja Čvarkijada u Valjevu se održava dva dana, a već prvog dana zabeležena je velika poseta i dobar odziv izlagača , ali i takmičara.Od ranih jutarnjih sati na keju Kolubare bilo je potpaljeno oko 80 oranija, a svoje proizvode na tezge iznelo je oko 200 izlagača. Za razliku od prethodnih godina ovogodišnja Čvarkijada je praktično podeljena u dvodnevno takmičenje pri čemu su se prvog dana pripremali tzv Valjevski šoder čvarci, a danas drugog dana tradicionalni duvan čvarci .

image

image Ove godine medju brojnim gostima u Valjevu je boravio i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović koji je pozdravljajući okupljene gradjane i učesnike Čvarkijade rekao da je dolazak prvenstveno iskoristio za razgovor sa ovdašnjim poljoprivrednicima . „Razgovarali smo o problemima koje njih muče i nadam se da ćemo za neke od njih naći rešenje i imam jedan konkretan predlog za sve one koji prave duvan čvarke. Ove godine ministarstvo poljoprivrede je izašlo sa posebenim režimom proizvodnje na kućnom pragu za sve one koji proizvode robu životinjskog porekla, meso, mleko da mogu tu da ga i prodaju. Mislim da će duvan čvarci postati jedan ozbiljan brend što već u neku ruku i jesu postali“, rekao je Nedimović.

image On je podsetio da je 13-ti ministar poljoprivrede od 2000-te godine i da je ujedno ovo i 13-ti festival duvan čvaraka. „A ovo je opet jedna manfestacija koja je postala brend kao što je roštiljijada u Leksovcu, festival trube u Guči. Zato hvala svima onima koji su danas ovde“, rekao je ministar otvarajući drugi dan Čvarkijade.

image U toku jučerašnjeg dana šoder čvarci prodavali su se po ceni od 800 do 900 dinara , dok je cena duvan čvaraka od 1000 do 1200 dinara. Ipak pored samih čvaraka na ovogodišnjem festivalu po uzoru na prethodne godine moguće je kupiti sve vrste preradjevina od mesa , a na brojnim tezgama prodavalo se i jagnjeće i praseće pečenje. Počev od zimnice preko rukotvorina na ovogodišnjoj Čvarkijadi moguće je pazariti zemljane posude, proizvode od mleka , cveće, proizvode od drveta , vune.

image Svoje paviljone i oranije pored mesara na keju Kolubare imali su brojni ugostitelji , ali i javna preduzeća Vodovod i Vidrak, Poljoprivredna škola koja tradicionalno učestvuje u takmičarskom delu , a bilo je moguće videti i štandove proizvodjača iz Kraljeva, Kragujevca.
U okviru kulturno umetničkog programa posetioci su i prvog kao i drugog dana mogli da prate nastupe kulturnoumetničkih društava, pevača izvornih pesama, hora . Valjevce danas na platou ispred Centra za kulturu očekuje i koncert Dragana Kojića Kebe.

image foto: S.Ćirić,P. Vujanac, D.Krunić, S.V.

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.