Čvarkijada 6. i 7. oktobra

imageČvarkijada će u Valjevu ove godine trajati dva dana 6. i 7. oktobra. Takmičenje će biti organizovano i u pravljenju Valjevskih šoder čvaraka, ali i tradicionalnih duvan čvaraka. Pored nastupa folklora biće održan i koncert Dragana Kojića Kebe.

Festival duvan čvaraka od ove godine je uvršten u red stalnih gradskih manifestacija. Novina je i da će popularna Čvarkijada ove godine trajati dva dana. „Od ove godine je ovo stalna manifestacija i grad je prepoznao njen značaj pa će ove godine biti održano dvodnevno takmičenje u pravljenju čvaraka i to u subotu 6. oktobra takmičenje će biti u pravljenju šoder čvaraka, a u nedelju u pravljenju duvan čvaraka. Gradu je ova manifestacija značajna i u turističkom i u privrednom smislu i zato je odlučeno da traje dva dana kako bi se gosti što duže zadržali u Valjevu“, rekla je najavljujući manifestaciju Ana Marković direktorka TO Valjevo.
Kako se moglo čuti, 6. oktobra nakon svečanog otvaranja sve prisutne očekuje bogat kulturnoumetnički program uz trubače i folklor, ali i dodela priznanja najboljim majstorima. „U 17h počeće jedan veliki koncert folklora veterana u organizaciji CZNTK. Narednog dana nas takodje očekuje bogat kulturno umetnički program i koncert Dragana Kojića Kebe“, kaže Markovićeva.
Ove godine svi učesnici moraju sami obezbediti masnoću za spravljanje čvaraka. A organizatori navode da se do sada prijavilo oko 70 takmičarskih ekipa za oba dana dok je prodajne tezge rezervisalo 150 izlagača.

image Slaven Batočanin idejni tvorac samog festivala je rekao da ove godien nema potrebe da grad obezbedjuje masnoću jer je manifestacija većć toliko popularna o čemu svedoči i prijavljeni broj takmičara. Na pitanje Vamedie da li se pregovralo sa takmičarima i prodavcima o limitiranoj prodajnoj ceni Batočanin kaže da je to jako teško. „Mi očekujemo stvarno veliki broj učesnika . Dogovaranje takve cene je jako teško oni će sami formirati cenu. Teško je to i iskontrolisati. Sve inspekcije će biti prisutne i tu su komunalna, sanitarna i veterinarska inspekcija , sve će biti pregledano. Ranije je tu bilo i nekih da kažem „divljaka“, e sada je došlo vreme da uozbiljimo ovaj festival i po tom pitanju. Mi smo oformili taj Valjevski šoder čvarak i mislim da ćemo napraviti novi brend sa tim ili smo ga možda već i napravili jer mnogi su pitali kako se to pravi i izrazili nameru da zbog njih dodju na Čvarkijadu“, rekao je Batočanin.
Kako se moglo čuti cene će se najverovatnije kretati oko 900 dinara za šoder čvarak i 1200 dinara za duvan čvarke. Za najuspešnije su predvidjene nagrade i prvog i drugog dana i to za prvo mesto 35 000 dinara, za drugo mesto 25 000 dinara i za treće 15 000 dinara.
Za ovu manifestaciju grad je izdvojio 2,4 miliona dinara dok koncert Dragana Kojića Kebe košta 480 000 dinara.
S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.