Više nego uspela izložba ovaca u Pričeviću

imageMarko Perić iz Gunjaka apsolutni je šampion izložbe održane u Pričeviću. Procene organizatora su da se na Festivalu jagnjećeg pečenja pojelo oko 300 jaganjaca.

Već tradicionalna izložba ovčarstva okupila je veliki boj postilaca , ali i učesnika . 35 poljoprivrednih proizvodjača učestovalo je sa svojim stadima na ovčarskoj izložbi održanoj u Pričeviću. „Morali smo da napravimo selekciju pre same izložbe jer se jako mnogo domaćinstava iizlagača prijavilo. Stručna komisija je izabrala 35 stada koja će se takmičiti što govori o izuzetno visokom kvalitetu koji je zastupljen u našem kraju“, rekao je Bojan Bošković direktor preduzeća Agrorazvoj koje je zajedno sa Poljoprivrednom stručom službom i MZ Pričević i bilo organizator manifestacije.
Prostor kod škole u Pričeviću bio je ispunjen od ranih jutarnjih sati , a organizatori su posebno označili i odvojili izložbeni prostor. Za brojne učesnike šampione u svojim kategorijama pripremljene su i brojne nagrade . Ipak titulu apsolutnog šampiona poneo je Marko Perić iz Gunjaka čije su ovce po mišljenju stručnog žirija bile najbolje. Perić je inače vlasnik stada od 100 ovaca.

image Pažnju posetilaca prilično je privuklo čak 55 učesnika u Festivalu jagnjećeg pečenja pa se može reći da je na ovom festivalu samo u takmičarskom delu nakon pečenja servirano oko pola tone jagnjećeg mesa. Pobednik u ovom takmičenju bio je Zoran Bošković.
Iako je sama izložba održana na prostoru škole nije daleko od istine da je put prema Stavama bio zakrčen što tezgama, što automobilima . Svaki slobodan prostor bio je iskorišćen za šatre , prodavce roštilja . Procena je organizatora da je u Pričeviću pojedeno oko 300 jaganjaca.

image „Zadovoljni smo i odzivom učesnika , ali i ovako velikim brojem posetilaca to praktično znači da je izložba i ovaj festival iz godine u godinu sve bolji . Imali smo zaista vrhunske ovce sjeničke rase na ovoj izložbi čime smo potvrdili da smo praktično prvi u Srbiji kada je ova rasa u pitanju. Agrorazvoj je i prošle i ove godine radio na subvencijama za umatičena grla i interesovanje poljoprivrednika zaista raste“, kaže Bojan Bošković.

image Posetioci su se kretali od jednog do drugog paviljona ispred kojih su se okretali jaganjci na ražnju dok je žamor ljudi nadjačavala muzika sa raznih strana iz brojnih šatri u kojima se takodje služilo jagnjeće pečenje , ali i nezaobilazno Valjevsko pivo. Organizatori nagašavaju da je broj posetilaca ove godine evidentno veći , a još boljem i veećem festivalu nadaju se naredne godine.
S.V.

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.