Valjevo kao u doba Dušana Mihailovića? I deo

imageSlobodan Gvozdenović je 63. gradonačelnik grada Valjeva. Mnogi se kunu da je najuspešniji medju njima bio Dušan Miihailović . Sadašnjii gradonačelnik često se poziva na Mihailovića, ali dometi na žalost nisu ni približni.

Čak 62 osobe bile su predsednici opština našeg sada grada. Postoji podatak da su medju njima Marko Babić i Žarko Tadić bili pripadnici Jugoslovenske radikalne zajednice. Za ostale nema podataka sve do uvodjenja višestranačja u Srbiji pa je Slobodan Djukić 1989-1992 bio član Nove demokratije, Milorad Ilić 1992-2000 Socijalističke partije Srbije, Tomislav Milanović 2000-20004 Demokratske stranke Srbije, dr Jovan Tomić 2004-2008 Nove Srbije, Zoran Jakovljević 2008-20012 Demokratske stranke, Stanko Terzić 2012-2016 Socijalističke partije Srbije i aktuelni gradonačelnik Slobodan Gvozdenović sa početkom mandata u 2016. godini.
Sva navedena lica izuzev najpre Slobodana Djukića koji je prvo bio sekretar SIZ-a za puteve koji je na neposrednim izborima pobedio Aleksu Jokića tadašnjeg sekretara Sekretarijata za narodnu odbranu, Djukić je kasnije postao kandidat Nove demokratije, i potom Jovana Tomića birala je i postavila neka partija kao svog kandidata . Tomić je izabran na neposrednim izborima kada je u drugom krugu pobedio sa 80% glasova Nebojšu Andrića (DS)

image Pomenuti Dušan Mihailović bio je predsednik opštine u periodu od 1986-1989 godine. Njegov rad nalikovao je njegovim aktivnostima , svestranim interesovanjima pa je Valjevo u to vreme upravo bilo rasadnik dobrih ideja. Mihailović je pre samog predsednikovanja opštinom u dva navrata bio predsednik Izvršenog odbora , preteče današnjeg Gradskog veća . U njegovo vreme izgradjen je SRC Petnica, dogradjen hirurški blok bolnice, osnovana Istraživačka stanica Petnica.  Svoj današnji izgled Trgovi Živojina Mišića i Desanke Maksimović nastali su upravo u to vreme. U to vreme u gradski budžet slivala su se sredstva nazvana Zajednički dohodak , odnosno to je bila obaveza svih preduzeća u gradu da izdvajaju sredstva za izgradnju objekata u Valjevu. Oni koji su u to vreme živeli i radili sa Mihailovićem kažu da je bio otvoren za svaki oblik saradnje, podržavao je mlade i njihove aktivnosti u velikoj meri , posebno Društvo istraživača čiji je bio i osnivač. U Valjevu se tada radilo i gradilo. Jedan od njegovih saradnika za Vamediu kaže da je u to vreme Mihailović čim bi načuo da država hoće nešto da finansira odmah istu stvar pokretao u Valjevu kako bi pristigao novac za realizaciju. U gradskoj kasi je bilo novca, a Mihailović je imao ideje kako i gde taj novac utrošiti , a na dobrobit gradjana.O Valjevu kako ga je on video Mihailović je napisao knjigu „Valjevo jedna epizoda“. 

image Svaki od narednih gradonačelnika odnosno predsednika Opštine bio je na svoj način uključen ili potpuno lično demotivisan.
 Najduže medju njima gradom je rukovodio Milorad Ilić SPS zahvaljujući uspehu SPS-a na republičkom nivou. Slobodno se može reći da su brojni projekti koji su u to vrme započeti i danas sne završeni; Hala sportova, pruga Valjevo Loznica, Šesta škola.

image Tomislav Milanović za svoje mesto bio je prilično nezainteresovan pa je u to vreme odluke i investicije prepuštao Izvršnom odboru kojim je u to vreme predsedavao Žarko Kovač.

image  Dr Jovan Tomić ostaće upamćen kao Dobar čovek koji se ipak kao takav teško nosio sa svojim protivnicima.

image   Zoran Jakovljević bio je oličenje demokratskog sistema vrednosti sa naglašenim interesovanjem za saradnju sa EU i posebnim naglaskom na realizaciju projekata socijalne strukture Dnevni boravak, Sigurna kuća, ekologije-crpne stanice, prerada otpadnih voda , reciklažni centar, transfer stanica i drugi.

image Stanko Terzić izvesno je bio čovek matematike i budžeta, štedljiv i istrajan u sabiranju i oduzimanju. Za vreme njegovog mandata sam nije donosio odluke o izgradnji grada već je taj posao infrastrukturnog razvoja bio prepušten tadašnjoj Direkciji za izgradnju kojom je rukovodio Dragan Jeremić.
Nastaviće se…

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.