Sve kapitalno?

      Нема коментара на Sve kapitalno?

imageBez kapitalnih investicija , ali sa kapitalnim trošenjem , ocena je prvih šest meseci rada aktuelne vlasti . Investicije na samo 4,5% ulaganja, a Skupština I gradonačelnik na 77% .

Država Srbija je odlučila da se kapitalne investicije definišu I da se njihovi rokovi realizacije takodje odrede pa je stim u vezi I grad Valjevo morao odrediti svoje kapitalne projekte.
Na spisku se nalazi 12 projekata ukupne vrednosti 965,2 miliona dinara. Ono što se moglo čuti na kraju prošle godine jeste da su neke investicije zapravo višegodišnje odnosno da se njihova puna realizacija očekuje, a verovatno I poklapa sa krajem mandata ovog skupštinskog saziva 2020. godine. Ipak da bi se nešto za dve godine realizovalo neophodno je da bude u ovoj bar započeto. I jeste . Od planiranih 965 miliona realizovano je “čak” 43 miliona. S obzirom da ova vlast voli brojeve jer pred njima I “Bogovi ćute” ovu cifru pa I procenat mogli bismo da uporedimo sa 21,79 miliona na poziciji gradonačelnika od mogućih 28,5 miliona Brojevi neumoljivo pokazuju da je izvršenje više nego fascinantno te I da je premašilo očekivanja targetirajući cifru na čak 77% izvršenja.
S obzirom da se radi o računici prvih šest meseci ove godine , pitanje je koliko će zapravo izvršenje biti na kraju godine. Kapitalne investicije mogle bi narasti na čak 10% ulaganja , a kapitalno trošenje ?
Na spisku kapitalnih investicija su sledeće investicije:
–Saobraćajnica kroz privrednu zonu 2,5 km 156,5 miliona dinara
-Uredjenje industrijske zone Stefil 70 miliona dinara.
-Opremanje nove parcele u industrijskoj zoni 50 miliona dinara.
-Kružni tok obilaznice 25 miliona dinara .
-Priključenje saobraćajnice kroz privrednu zonu na M4 82 miliona dinara.
-Ulica od Ulice Mirka Obradovića do Obilaznice 183,5 miliona dinara.
-Ulica od Mirka Obradovića do obilaznice kružni tok 10 miliona dinara
-Ulica od Norveških interniraca do privredne zone 108 miliona dinara .
-Program smanjenja gubitaka u gradskoj mreži 60,3 miliona.
-Postrojenje za preradu otpadnih voda na Divčibarama 128 miliona dinara.
-Rekonstrukcija Centra za kulturu i Abraševića 111,5 miliona dinara.
-Izrada projektno tehničke dokumentacije za navodnjavanje sela 20 miliona dinara

Izveštaj o izvršenju budžeta za prvih šest meseci ove godine kasni dva meseca, a naredni presek trebalo bi da bude napravljen na kraju septembra. Zanimljivo je da čak I u izveštaju koji je dostavio Kabinet gradonačelnika se na prvom mestu citira zakon koji kaže da je izvršenje za šest trebalo da bude po zakonu pred odbronicima do 15 jula, a potom u nastavku pod datumom u sptembru se navode podaci iz izvršenja za prvih šest meseci tekuće godine.
Možemo li onda da zaključimo da se zakon transparentno zna? Ali isto tako da se transparentno nepoštuje.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.