Počeo štrajk i u valjevskim školama

imageValjevski prosvetari su započeli štrajk, pa se nastava odvija po 30 minuta u školama. U štrajku su sva četiri sindikata, ali ne I svi nastavnici.

 

U Srbiji je 1000 škola stupilo u štrajk tražeći da svi nastavnici sa sedmim stepenom budu prebačeni u devetu platnu grupu. Odlukom ministra prosvete Mladena Šarčevića u devetu platnu grupu prebačeni su nastvanici koji imaju razredno starešinstvo I nastavnici koji rade u otežanim uslovima.
Sindikati su do sada razgovrali sa ministarstvom u dva navrata, a kako se može čuti novi razgovori se očekuju I ove nedelje.U štrajku su Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sidikat radnika u prosveti Srbije, Granski sindikat „Nezavisnost“ i Sindikat obrazovanja Srbije.
Kada su valjevske škole u pitanju štrajk se sa 100% uključenih nastavnika odvija u Četvrtoj školi, dok je u ostalim školama u štrajku ispod 90% nastavnika, stim da za sada nema podataka koliko je nastavnika u štrajku u Prvoj, Petoj I Šestoj školi.
Poljoprivredna škola ne štrajkuje , jedan deo nastavnika je u štrajku u Tehničkoj dok ostale srednje škole nisu dostavile podatak o broju nastavnika u štrajku.
Školsko zvono se oglašava na 45 minuta , s tim da nastavnici koji su u štrajku nastavu drže u trajanju od 30 minuta, a preostalih 15 su dužni da provedu sa učenicima.
Štrajk prosvetnih radnika ponovo I po ko zna koji put se poklopio sa početkom školske godine , a prosvetari ovoga puta tvrde da je razlog tome što se čekao predllog ministarstva o platnim grupama čije se donošenje pak poklopilo sa početkom školske godine.
U Srbiji je tako stasala još jedna generacija djaka prvaka koji su na početku svog školovanja naučili šta je štrajk. Ova pojava ne bi bila alarmantna da se dogadja prvi ili drugi put, ali sada već govorimo o deceniji pa I o djacima koji su završili osnovnu školu čija je svaka školska godina počinjala štrajkom.
Niko se u Srbiji trenutno ne bavi pravima dece po ovom pitanju s obzirom da su njihova prava bar kada je Ustav Srbije u pitanju ugrožena. Pravo da se školuju po važećim zakonima neotudjivo je parvo svakog deteta. Ako časovi traju 30 minuta  I prosvetari u tome ne vide problem da li to onda znači da časovi  ne treba da traju 45 minuta, ako se već sve završava za pola sata? U brojnim informacijama koje se mogu čuti vezane za štrajk ostaje pitanje da li to znači da deca neće imati testove I pismene vežbe?
Zanimljivo je generalno da se u informacijama koje daju predstavnici sindikata nigde niko I ne pominje decu, učenike. Ako je tako, onda verovatno deca I nisu bitna.      

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.