Nek vas pregleda ministar

imagePacijentkinju Maricu Poznanović onkolog Goran Jefitić posle četiri meseca čekanja odbio je da pregleda. Marica i njena ćerka Verica podele su prijavu Zaštitiniku pacijenata. Zanimljivo je da se sve ovo dešava dok onkolozi promovišu prevenciju. Dr odbio da pregleda pacijentiknju upućujući je na ministra zadravlja.

Verica Urošević ćerka pacijentikinje Marice Poznanović za Vamediu priča svje ružno iskustvoi krajnje neprofesionalno postupanje valjevskog onkologa Gorana Jeftića. „ Morate da shvatite da ja zaista ne želim nikakvu naknadu ne želim izvinjenje , ništa od toga , ja samo želim da skrenem pažnju javnosti na naš slučaj koji zaista nije u redu . Nije ljudski šta smo moja majka i ja preživelle za ove dve godine“, počinje svoju priču ćerka Marice Poznanović koja je pre dve godine primetila promene na dojci.
„ Pre skoro dve godine dobile smo uput za mamografiju za mamu i kod dr Gorana Jeftića je bio zakazan pregled. Tako je bilo po nekom njihovom redu. Nakon snimanja mi četiri meseca ne uspevamo da zakažemo kontrolu i pregled gde bi neki lekar pročitao sniak. Četiri meseca. Govore nam dodjite sutra, dodjite za tri za pet dana, a u Domu zdravlja da ne govorimo. I posle ne znam ni ja kog puta sestra mi na okologiji kaže znate nema termina, pa kada ćete imati pa ne znam šta da vam kažem, verujte to je beznadje sa čime smo se susrele“, priča za Vamediz Verica.
Verica priča da je od sestre tražila dan joj napismeno izda da ne može da zakaže preged i čitanje rezulatata na šta joj je sestra odgovorila da to nije do nje. Tako se ćerka pacijentkinje stare 70 godina našla kod načelnice Aleksandre Milutinović. „ Kada sam rekla da imam problem i da mi samo treba termin ništa drugo mi ne treba ona je zaista vrlo ljubazno nas saslušala i rekla nam da dodjemo sutradan kod nje. Bile smo i ispostavi se da za šest meseci moramo ponovo svu proceduru, snimanje potom zakazivanje pregleda da se izvrši kontrola i pregled. Sve smo ispoštovale i ponovo četiri meseca čekale na to zakazivanje. Četiri meseca , shvatite. I konačno je došao dan kada nam je zakazano kod dr Gorana Jeftića. Nismo se ovakvom ishodu nadale odmah da vam kažem“, priča Verica koja je vidno potresena celim slučajem.
Kako kaže njena majka ima sedamdeset godina , primećene su promene na dojci i ona se odmah javila lekaru u Dom zdravlja koji ju je uputio na dalje procedure. Tu je nastao problem oko zakazivanja , ali posle novih četiri meseca čekanja Verica i njena majka konačno dolaze do lekara Gorana Jeftića. „ Rekao nam je najpre da zaključamo ulazna vrata što sam i uradila , potom da zatvorim vrata izmedju njega i medicinske sestre . I to sam uradila . Udredno smo došle na zakazan termin koji smo čekale četiri meseca. Pitao nas je šta smo hteli. Rekli smo da smo posle četiri meseca konačno uspeli da zakažemo i da nam treba kontrola i pregled da neko pročita taj rezultat. On nam je rekao: „Žalite se ministru kog ste izabrali“. Rekla sam mu da ako misli da sam ja izabrala na žalost ne pitam se ja ništa. Rekla sam mu da živimo u istoj državi i vi ja i ne znam zašto misli da sam ja birala ministra. „Neka Vam on objasni i neka vam on zakaže „, rekao nam je . Sve sam to oćutala samo da završimo zašto smo došle, ali tu nije bio kraj“,, priča Verica .
Ona navodi da je njena majka bila na ivici suza kada ju je lekar upitao šta ona uopšte hoće ? „ Samo smo htele pregled. Ali doktor je rekao neću. Neću da je pregledam. Rekao nam je da idemo kod doktora kod kog smo išle prošli put. Ja sam mu rekla da smo prošli put imele zakazano kod njega. Ni tad me niste primili pa sam bila kod načelnice koja me primila. Ponovo ista situacija i on ponovo kaže: „Ne ja neću da je pregledam“. Pitala sam ga da nam napiše da smo se uredno javile u zakazanom terminu a da je on odbio da izvrši pregled , ali on to nije hteo. Nismo imale izbora nego da napustimo ordinaciju“, priča očajna Verica .
Pacijentkinja stara sedamdeset godina koja je tražila pomoć lekara ponovo je bila uskraćena za pregled a, njena ćerka Verica ponovo je zatražila od medicinske sestre da joj napiše uverenje da su bile , ali da je lekar odbio pregled. „Rekla nam je da ona nema tu mogućnost verujem i da nema. Ali nećemo na ovom stati jer ja sam u dve godine uspela jedva da zakažem jedan pregled i doktor je odbio da je pregleda. To zaista nije u redu. Podnela sam žalbu zaštitiniku pacijenata i ovakvom ponašanju se mora stati na kraj. Meni ne treba novac , ne treba mi ništa ni izvinjenje, samo da više niko ne doživi ovo što smo ja i moja majka koje smo želele da poštujemo njihove procedure. Pa molim vas kakve veze nas dve imamo sa ministrom zdravlja? Šta smo mi tome krive?“ , pita Verica rešena da ceo slučaj preda dalje nadležnim organima.
Ona kaže da je licemerno da se sada sprovode akcije o preventivi kada postoje lekari koji ne žele da pregledaju pacijenta . „Hvala toj doktorici Aleksandri koja nas je prvi put primila , ali ovo ? Ovome se nismo nadali verujte moja majka je bila na ivici suza kada sam je izvela. Šta je ona kriva kome“, pita Verica.
Verica Urošević ćerka pacjentikinje Marice Poznanović za kraj razgovora za Vamediu navodi da se neće sve završiti na ovom razgovoru za medije već da će tražiti dalju zaštitu svojih prava i prva svoje majke , ako treba i na sudu. „Niko ne bi trebalo da preživi ovako nešto i zbog svih tih žena borićemo se dalje“, kaže Verica.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.