Lokalni front: Katastrofalno izvršenje budžeta uz nebrigu o gradjanima

imageLokalni front javnosti je konferencijom za novinare skrenuo pažnju na neslavne domete koje pokazuje izvršenje budžeta. Ostvarenje budžeta je katastrofalno , smatraju u Lokalnom frontu koji se posebno osvrnuo na zaštitu životne sredine iznoseći upozoravajuće podatke o zagadjenosti vazduha.

Lokalni front Va je, kako kažu, silom prilika, morao da se pozabavi tzv. Izveštajem o izvršenju budžeta za prvu polovinu ove godine, usvojenom na 62. sednici Gradskog veća. Po standardnoj praksi, javnosti je bio uskraćen pristup na ovu sednicu, a saopštenje objavljeno na stranici grada sadržalo je mnogo toga… Sem jedne sitnice – izveštaja o izvršenju budžeta grada za šest meseci 2018!
„Zašto je to tako objasnio nam je veoma slikovito gradonačelnik Gvozdenović u svojoj besramnoj tiradi na Studiju B rekavši: „Mislim, kakvo izveštavanje sa sednica Gradskog veća? Svi dobiju dnevni red i dobiju saopštenja! Pa mi ne možemo da radimo od njih, od njihovih štikli…“Veoma „sadržajno“ saopštenje objašnjava prave razloge za skrivanje od javnosti: katastrofalni rezultati ostvarenja budžeta grada kod gradonačelnika koji je pre samo nekoliko dana od svoje partije pohvaljen da „odlično obavlja svoj posao!“Činjenice i cifre u stvarnom, dobro skrivenom izveštaju, otkrivaju da je mali lokalni car ipak go. Najpre, marketinške bajke o „smanjenju nezaposlenosti“ koje će, tobože, dovesti do povećanja prihoda od poreza na zarade pale su na prvom ozbiljnom ispitu: prihodi od poreza na zarade manji su nego prošle godine u isto vreme,“rekao je Željko Trifunović aktivista Lokalnog fronta.
Po njhovom mišljenju, nesigurnost budžeta lepo se vidi u neposlušnim prihodima od poreza na imovinu i prenosa apsolutnih prava koji nikako da ispune želje svojih kreatora i dostignu iznose kakvi su bili očekivani. „Posebno smo izdvojili inače neveliki prihod od komunalne takse za korišćenje reklamnih panoa i sl. Veliki deo mogućih prihoda ovde verovatno nije naplaćen ni prijateljima i saradnicima koji su 15. februara postavili novi displej na zgradi „Centrala“, a da za taj poduhvat nisu imali ni jednu jedinu dozvolu.Lokalni front Va, kako nam se čini, jedini je koji ozbiljno razmišlja o zaštiti životne sredine, posebno o kvalitetu vazduha. Budžet grada nema nikakve prihode od naknada za emisije sumpor-dioksida, azot-dioksida, praškastih materija i odloženog otpada. Ima li uopšte ovih materija u našoj životnoj sredini? Još početkom godine, kako smo obavestili, Odeljenje za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova upozorilo je gradsku upravu da u Proceni ugroženosti nema parametara o opasnim materijama koje se proizvode, skladište, transportuju i prodaju u velikim valjevskim preduzećima“, kaže Trifunović.
Izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine za 2017. godinu pokazuje prisustvo sumpor-dioksida i azot-dioksida u vazduhu koji udišemo. Pokazuje i visoke vrednosti benzo(a) pirena u toku cele godine. Metaboliti benzo(a)pirena su mutageni i visoko kancerogeni, nvaodi Lokalni front iznevši podatke po kojima je Valjevo prvo u Srbiji: sa 809 mikrograma čestica PM10 po kubnom metru vazduha postigli smo dvostruko bolji rezultata od drugog Užica sa 409 mikrograma. Valjevo ima i najveću srednju godišnju vrednost čestica PM10 u vazduhu,a tokom 2017. imali smo 113 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti.
„Predlog koji sam uputio Skupštini grada početkom marta ove godine, da Skupština inicira javnu raspravu o izvršavanju obaveza gradskih službi propisanih Zakonom o zaštiti životne sredine, predviđenih Planom kvaliteta vazduha za period 2015-2021. i Planom zaštite životne sredine grada Valjeva za period 2016-2025. podržao je još samo jedan jedini odbornik.A od građana je za šest meseci naplaćeno 16 miliona dinara posebne naknade za zaštitu životne sredine.Ništa bolje nije prošao ni prihod od naknade za korišćenje građevinskog zemljišta: ove godine planirano je 20 miliona manje nego što je ostvareno prošle, ali je i od te smanjene cifre ostvareno svega 16 miliona.
Ali se jedna stavka budžetskih prihoda ostvaruje izvanredno: za prošlu godinu bio je planiran neobično precizan iznos od 76 391 156,00 dinara prihoda od boravka dece u predškolskim ustanovama, na kraju ostvareno oko 63,5 miliona. Ove godine očekuje se da roditelji izdvoje ukupno 84,5 miliona, za šest meseci naplaćeno je već preko 40 miliona“, rekao je na konferenciji za novinare nezavisni odbornik Ljubomir Radović.
Lokalni front podseća da se potom zaključak nameće sam od sebe.“ Dovoljno je uporediti obećanja izrečena na sednici od 28. decembra sa stvarnim rezultatima „rada“ u 2018. godini.Slobodan Gvozdenović mora da ode sa mesta gradonačelnika. Zato što ga nije dostojan.I zato što nije sposoban da obavlja poslove gradonačelnika“, zaključio je Radović.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.