Izvršenje budžeta istorijski nisko

imageSednica Gradskog veća biće održana ovog prepodneva . Prva tačka dnevnog reda biće Izvršenje budžeta za period januar-jun tekuće godine. U materijalu dostavljenom Vamediji materijala za ovu tačku nema, ali kako saznajemo izdaci i rashodi realizovani su sa samo 31,70%.

Po Zakonu o budžetskom sistemu valjevski odborici izvršenje budžeta za šestomesečni period trebalo je da razmatraju najkasnije do 15. jula. Sudeći po dnevnom redu današnje sednice Veća razmatraće ga dva meseca kasnije. Isti zakon navodi da drugi izveštaj zaključno sa septembrom treba da bude razmatran do 15.oktobra. Ali sa prekršajem zakona ili ne pred članovima Veća danas će se naći izvršenje za prvih šest meseci.
Članovi Veća za Vamediu kažu da su najpre dobili pripremni izveštaj još tokom prošle nedelje, a potom i ostatak materijala. U materijalu koji je dostavljen Vamediji tog izveštaja i nema.
Sam izveštaj moraće da se nadje pred odbornicima pa je nerazumljivo iz kog razloga je neophodno da bude sakriven, jer ako je rad Veća tajna za gradjane , Skupština još nije pa će izvesno javnost čuti na različite načine kakav je uspeh postigla aktuelna vlast u prvih šest meseci ove godine.
Kada govorimo o „uspesima“ , najpre budžet grada je planiran na iznos od 3,588 miilijardi dinara , ova cifra se realno tokom šest meseci uvećala za prihode, primanja i preneta neutrošena sredstva pa se cifra penje do čak 3,6 milijardi.
U Izveštraju se navodi da su u periodu od 1.januara do 30. juna prihodi , primanja i preneta sredstva realizovani u iznosu od 1 232 707 752 44 dinara odnosno 35,37% u odnosu na plan iz sredstava budžeta , dok su prihodi, primanja i preneta neutrošena sredstva iz ostalih izvora realizovana u iznosu od 37 427 843 dinara.
Po odluci u budžetu planirani su rashodi koji su realizovani u iznosu od 1 104 974.593 22 dinara, odnosno 31,70% u odnosu na plan dok su sredstva iz ostalih izvora realizovana u iznosu od 29 128 538 69 dinara odnosno sa 23,77 % u odnosu na plan.
Ovi podaci dakle govore da umesto da na šest meseci od mogućih 12, izvršenje budžeta bude oko 50% , ono je značajno niže. Neminovno se nameće i zaključak da je planirani budžet za ovu godinu bio nerealan i „prenaduvan“, sobzirom da je i prihodovna strana značajno niža. Kako bi se u budžet moglo do kraja godine sliti toliko novca da zaokružeimo cifru na 3,6 milijardi? Nikako.
U javnosti se mnogo govorilo o činjenici da je 510 miliona planiranih prihoda trebalo da dodje od prodaje imovine, ali se to nije dogodilo. Sada se jasno vidi da je promašaj u predvidjanju još veći pa će vrlo moguće nerealizovanih sredstava biti do 800 miliona dinara.
Rebalansa nema, što opet potvrdjuje da opozicija kada kaže da je budžet loše projektovan , nije u pravu. Jer bi reballnsom mogla biti uradjena preraspodela sredstava na one pozicije koje je moguće realizovati.
Milijarda za investicije sigurno više nije milijarda , ako je verovati izveštaju o izvršenju budžeta za prvih šest meseci. Od predvidjenih planova realizovano je za šest meseci i manje od trećine . Pa je pitanje – Ili je pred nama furiozno radan kraj godine ili je nerad dominirao?
S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.