Dugovi Poleta “uzleteli” na 14 miliona

imageVamedia nezvanično saznaje, da je dug preduzeća Polet narastao na blizu 14 miliona dinara.

Jedna od većih enigmi grada Valjeva jeste poslovanje JKP Polet gde izvesno ni oni koji u njemu rade nisu sigurni kakvo je poslovanje, odnosno koliki su dugovi ovog preduzeća. Na sednici Skupštine 12.februara.2018. godine odbornici su usvojili program poslovanja ovog preduzeća za 2018. godinu konstatujući da je u 2017. godini JKP Polet iskazao gubitak od 3,5 miliona dinara. Koliki je gubitak iz 2016. godine niko nije znao , ali je pretpostavka bila da se radi o čak devet miliona dinara. Opozicija je sabirala pomenute cifre za govornicom ukazujući da se radi o 12,5 miliona dinara ukupnog duga pa I postavljala pitanja vezana za način daljeg rada , ako se ne zna koliki su stvarni dugovi.
Da bi se izvela prava računica Polet je, po saznanju Vamedie, angažovao revizora. Na narednoj sednici Skupštine izveštaji Poleta trebalo bi da se nadju pred odbornicima pa I računica koja treba da pokaže koliko je ovo preduzeće bilo uspešno u prethodnim godinama.
Nakon što se već preko prvih većih dugova gotovo olako prešlo, I u Skupštini se mogao steći utisak da aktuelna vlast ije previse zainteresovana za ovo preduzeće I tridesetak zaposlenih u njemu. Da je tako potvrdjuje činjenica da u prethodnom period nije vidjen nijedan ozbiljniji plan za ovo javno preduzeće kako bi mu se pomoglo sa problemima koje ima.
Nije bilo ni ozbiljnog promišljanja aktuelne vlasti na temu sve većih dugova , bar se takva razmišljanja nisu čula. Na poslednjoj sednici Skupštine kada se govorilo o JKP Polet aktuelna vlast se oglasila jedino po pitanju aktuelnog vd direktora Slobodana Andrića, odnosno o njemu je pohvalu održao predsednik Skupštine Milorad Ilić. Niko, ali baš niko iz vladajuće koalicije nije bio zainteresovan da stane u odbranu rada svog javnog preduzeća koje polako ali sigurno klizi u sunovrat.
U javnosti se svojevremeno spekulisalo na temu ponudjene ostavke vd direktora , ali je potom zvanična informacija kao I obično izostala. Sada je raspisan konkurs za izbor direktora u Poletu, a parvo je pitanje ko bi mogao biti zainteresovan I da se prihvati ove dužnosti s obzirom da je dug enormno visok za preduzeće ovog profila I poznajući njegove prihode.
Za sada nema ni poziva na odgovornost onih koji su doprineli da stanje u javnom preduzeću bude ovako loše . Politička rešenja su još jednom pokazala da ne mogu biti bonitet veći od struke, ali se na žalost njima stalno pribegava.
Po rečima zaposlenih aktuelni director pokušava na sve moguće načine da poslovanje Poleta vrati u normalne tokove I sanira dug , ali su očito ranija rešenja I odluke uzele svoj danak.
Ništa se nije dogodilo ni po pitanju spajanja Poleta I JKP Vidrak pa je više nego izvesno da je Polet poslužio kao izgovor za neka druga kadrovska rešenja u ovom slučaju nepostavljanje Sladjane Marković na mesto direktora Vidraka.
O pitanju duga treba znati da on može ostati nepokriven, po zakonu, a poznata floskula o pokriću iz dobiti prethodnih godina više nije moguća jer te prethodne godine već su one pre osnivanja preduzeća, dakle ne postoje.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.