„Daj pedalu raku“

imageU subotu će u parku Pećina biti održana akcija pod nazivom „Daj pedalu raku“ u vremenskom intervalu od 11 do 13h. Akcijom je predvidjena vožnja biciklama, podizanje zastave koja će narednih mesec dana biti podignuta kao znak podsećanja na važnost prevencije kada je u pitanju karcinom dojke.

„Daj pedalu raku“ je projekat koji četvrtu godinu za redom Ženski centar Milica realizuje pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. Ove godine i u Valjevu.
„Ove godine grad Valjevo uzima aktivno učešće u manifestaciji „Daj pedalu raku“ koja se u organizaciji Ženskog centra „Milica“ iz Vrnjačke banje održava u subotu 29. septembra tekuće godine. Prethodnih godina ova manifestacija je uspešno sprovedena u 7 gradova u Srbiji, a posvećena je mesecu oktobru, mesecu borbe protiv raka dojke. Manifestacija ima za cilj podizanje svesti cele društvene zajednice, posebno žena, o značaju preventivnih i redovnih pregleda dojki, ranom otkrivanju, dijagnostikovanju i lečenju raka dojki,“ rekao je dr Zoran Živković, pozivajući sve gradjane da u subotu u parku Pećina uzmu svoje učešće u akciji i da vožnjom biciklama daju svoj doprinos.
Programom ove akcije j predvidjeno da se što veći broj gradjana ukluči tako što će doći svojim biciklama . Taćno u podne u svim gradovima učesnicima biće podignuta zastava , a čijim bi podizanjem bio dat signal za start biciklističke vožnje .
Ove godine organizatori imaju za cilj da učešće u manifestaciji uzme što veći broj gradova i opština u Srbiji kako bi otpočeli Međunarodni Mesec borbe protiv raka dojke animirajući što veći broj žena kako bismo uticali na promenu svesti o važnosti preventivnih pregleda i zdravih stilova života.
„Namera nam je da ovom akcijom ukažemo ženama na značaj preventivnih pregleda i javljanja na vreme lekaru. Naša služba onkologije u Valjevu kao i Druđtvo za borbu protiv raka će uzeti učešće u ovoj akciji tako što ćemo biti na Pećini i pacijentkinjama pružiti sve potrebne informacije. Mislim da će ovo imati veliki značaj i za naše buduće aktivnosti , a namera je da i nizom predavanja u školama započnemo podizanje svesti i ukazivanjem na problem jer se samo tako može problem rešiti“, rekla je dr Aleksandra Milutinović, najavljujući ovu akciju.
Prema zvaničnim podacima Evropskog registra za rak naša zemlja se nalazi na drugom mestu po broju smrtnih slučajeva od ove vrste karcinoma. Godišnje od raka dojke, koji je izlečiv preko 90% ako se otkrije na vreme, umre toliko žena da možete napuniti 32 autobusa.
Stoga, Ženski centar Milica relizuje Projekat DAJ PEDALU RAKU 2018. sa ciljem podizanja svesti cele društvene zajednice, a posebno žena o značaju preventivnih i redovnih pregleda dojki, ranog dijagnostifikovanja i lečenja bolesti, kao i promovisanju zdravih stilova života naročito sporta, stavljajući akcenat na biciklizam kako u prevenciji tako i u rehabilitaciji posle operacije raka dojke.
Pored sportskih klubova iz Valjeva, lekara Opšte bolnice, Zavodom za javno zdravlje u akciji će učestvovati i polivalentna služba patronaže Doma zdravlja.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.