Čistili bez dozvole i izazvali ekološku katastrofu

imagePlaninarsko društvo je alarmiralo valjevsku javnost u trenutku kada je na prilazu Berkovoj brani zateklo devastiran I uništen prostor. Srušena poslednja valjarica, polomljeno drveće, a sve je uradjeno bez ijedne dozvole I saglasnosti.

Na čišćenje Berkove brane dugo se čekalo , I već tada u javnosti se spekulisalo o tome da I jaz pored treba da bude očišćen. Kako je tada Vamediji rečeno u odeljenju za infrastrukturu čišćenje jaza oni nisu predvideli. Tog posla su se po svemu sudeći latili korisnik Tadića mlina Tiosav Ninović  koji vodom iz jaza snabdeva ribnjak I Ekološko društvo Gradac.
Ipak situacija na terenu pokazuje da je zbog tog čišćenja jaza uništena kompletna neposredna okolina . “Mi smo korisnici ovog jednog dela I namera je I naša bila da se ovaj prostor sredi , ali ovo što smo zatekli je da se ne poveruje. Postoje načini da se ovo očisti. Neke stvari su trajno uptopašćene . Ja ne znam ni kako sad ovo sanirati”, rekao je novinarima Aleksandar Vujić iz Planinarskog društva.

image Ogromni nanosi mulja, polomljena stabla I valjarica očito nisu bili sporni za izvodjača radova sve dok se na licu mesta nisu pojavili mediji I inspekcije. Radna mašina je napustila prostor , a sve postojeće inspekcije su izašle na teren konstatujući da ne postoji nijedna dozvola za ovaj posao koji je naneo veliku štetu  . Po rečima sagovornika Vamedije mašinu je naručio grad , a da su radove inicirali Ekološko društvo I Tiosav Ninović.

image Sada kada je ozbiljna šteta naneta ostaje daa se vidi šta su u mogućnosti da urade nadležne inspekcije koje će očito morati da preduzmu odredjene korake kako bi utvrdili odgovornost za ovo delo za koje mnogi tvrde ne samo da je protivzakonito već I nečovečno.

S.V.

foto : Aleksandar Vujić facebook /Siniša Jovanović objava : 20.septembar 23h

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.