Uređenje groba Ljube Popovića na drugu godišnjicu njegove smrti

imageNa drugu godišnjicu smrti 12. avgusta, grob akademika Ljube Popovića konačno će dobiti nadgrobnu ploču.

Jedan od najvećih jugoslovenskih slikara počiva u naselju Brđani, nedaleko od kuće u kojoj je proveo detinjstvo, na vidikovcu u neposrednoj blizini nove osnovne škole “Milovan Glišić”. Pune dve godine, od kako je umro, gradska vlast tražila je rešenje da se usamljeni Ljubin grob uredi i ceo prostor, koji je često bio zasrastao u travu i šiblje, upristoji.
Konačno, pojavio se Nebojša Lola Anić, iskusni pejzažni arhitekta i dobar poznavalac dela slavnog slikara, koji je Gradu donirao idejno rešenje uređenja celog prostora.
– Prostor, za koji postoji maketa, prikazuje izgled Ljubinog hrama, koji će biti asocijacija na slikarevu misao i delo. To su njegova ishodišta kao što su stepenište, stub, portal, luk i vrata, koja će, kao i ono što je moglo da se skine sa njegovih platna, ovde biti primenjena – objašnjava Anić, dodajući da je dve godine čekanja da se nešto uradi u Ljubinu čast “mnogo za obraz”.
Naime, četiri dana nakon što je preminuo, 16. avgusta 2016. godine, Ljuba Popović je sahranjen u njegovom Valjevu, a pošto njegova želja da počiva u porti stare valjevske crkve nije mogla da bude ispunjena jer, kako su objašnjavali u eparhiji valjevskoj SPC, “ tu niko nikada nije sahranjen“, za grobno mesto izabran je vidikovac u Brđanima.
U oproštajnom govoru nad odrom prijatelja, nekadašnji gradonačelnik Valjeva Dušan Mihajlović, pomenuo je da je Ljuba Popović „prvi u budućoj aleji valjevskih velikana”. Od Aleje se, međutim, odustalo zbog peticije dela meštana Brđana koji su smatrali da je neprimereno da u blizini škole bude groblje.
– Vodili smo računa o samim interesima građana Mesne zajednice Brđani. S druge strane, radi se o jednom našem velikom slikaru svetskog renomea koji zaslužuje da se dobije jedan ozbiljno uređen prostor – kaže Nikola Radojčić, pomoćnik gradonačelnika Valjeva.
Za početak, na drugu godišnjicu akademikove smrti 12. avgusta na njegovom grobu biće postavljena ploča, a onda će po zamisli i projektu Nebojše Lole Anića početi uređenje celog prostora.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.