Slovo T- nešto ste Transparentno Teli?

imageKoliko je sve javno u poslednje dve godine u Valjevu , pitanje je na koje se mogu dati ozbiljno zabrinjavajući odgovori. Evropa kojoj težimo ima neka svoja pravila. Država želi da ta pravila budu prmenjiva I u Srbiji. Na sajtu grada ne nalaze se dokumenta koja svedoče o transparentnosti.

Da bi rad neke institucije bio javan , ta institucija mora biti u potpunosti otvorena ne samo za novinare već I za sveukupnu gradjansku javnost. Gradjanima se moraju predočavati koraci koji se čine , odluke koje se donose I istovremeno podaci o realizaciji. Javnost se ostvaruje na nekoliko načina I u tom pogledu ne postoje privilegovana javnost I ona bez prava da zna. U Valjevu sve to baš I nije tako .
Ako pokušamo da odgovorimo na indikatore transparentnosti rada Skupštine na primer evo kakvi su rezultati:
1. Da li su odluke koje usvaja skupština objavljene i dostupne na sajtu? Ne
2. Da li su odluke koje je usvajala skupština u protekla 24 meseca dostupne na sajtu? Ne
3. Da li su na sajtu objavljeni predlozi akata pre razmatranja na sednici skupštine? Ne
4. Da li su na sajtu objavljeni rezultati glasanja na poslednjoj sednici skupštine? Ne
5. Da li su na sajtu objavljeni rezultati glasanja sa sednica skupštine u proteklih 24 meseca? Ne
6. Da li su na sajtu objavljeni amandmani podneti na predloge akata koji su razmatrani na poslednjoj sednici? Ne
7. Da li je na sajtu objavljen dnevni red naredne sednice skupštine? Ne
8. Da li je poslovnikom predviđeno vreme za javna pitanja odbornika gradonačelniku/predsedniku opštine i/ili gradskom veću? Da
9. Da li je na sajtu objavljen spisak odbornika? Da
10. Da li na sajtu postoje podaci o kontaktu građana sa odbornicima? Ne
11. Da li skupština omogućava prisustvo građana sednicama? Ne
12. Da li se sednice prenose direktno putem medija ili se objavljuju zapisnici (transkripti) ili emituju snimci sa sednica? Da
13. Da li je službeni list dostupan na sajtu? Da
Da li je sada jasnije šta je to što je obaveza skupštinskih organa? Na poslednjoj sednici Skupštine konstatovana je ostavka Bilajne Kovačević koja je radila poslove zamenika sekretara Skupštine. Njeno novo zaposlenje je na mestu šefa skupštinskih poslova. Da li sada kada pomenuto odeljenje ima šefa možemo očekivati da će se na sajtu naći ovakve informacije?
Postoje preporuke odnosno Smernice za izradu veb prezentacija organa državne uprave, organa teritorijalne autonomije i jedinica lokalne samouprave) sistematizovanje najvažnijih informacija na sajtu (o budžetu, odluke SO, predsednika, veća, informacije o javnim preduzećima o javnim raspravama, konkursima, javnim nabavkama i sl.). Nema prepreke da se ista informacija pojavi na dva mesta na sajtu (npr. u „Aktuelnostima“ i na stranici „Aktivnosti SO“). Ne postoji nijedna prepreka da informacije objavljene u službenim glasilima budu objavljene i na samom sajtu.
Ali, očito sada važe neka druga pravila. Za početak možda bismo mogli da naučimo nešto o transparentnosti :
Transparentnost (od latinskog transparens – „prozirnost“, trans „kroz“ i parere„pokazati se“) označava propustljivost, vidljivost, dostupnost javnosti.
Evo kako je transparentnost još objašnjena:
Transparentno javno mnjenje je takvo mnjenje u kome je vidljiva dostupnost informacija ljudima. To obično znači ne samo da organi javne vlasti dobro i brzo odgovaraju na zahteve za informacijom, nego i da veliki broj informacija objavljuju bez čekanja na zahteve, proaktivno, kao npr. objavljivanjem službenih listova, brošura ili izveštaja koji su dostupni na internetu.
Transparentnost doprinosi efikasnosti organa, ali i države u celini. Odgovarajući na zahteve za informacijama, javne institucije se podstiču da organizuju svoje informacije, bolju informisanost i upravljanje i efikasnije donošenje odluka unutar svake institucije.
Transparentnost doprinosi društvenoj odgovornosti. Javnost ima pravo da smatra vladu i javne službenike odgovornim za postupke koje čine i odluke koje donose. Da bi mogli da ih drže pod budnim okom, potrebne su informacije
Možemo li sada da zaključimo da transparentnost nije šturi izveštaj sa sednice Veća? Da transparentnost nije samo jedna kamera koja je posebno izabrana I plaćena naknadno? Da li je transparentnost samo ono što jedno lice na funkciji izjavi kupljenoj kameri?
Ili moramo opet sve iz početka?
Slovo T- nešto si Transparentno Tela?

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.