SBB fondacija u akciji čišćenja u Valjevu

imageDruštveno odgovorna kampanja „Ne prljaj. Nemaš izgovor!“ tradicionalno se nastavlja i ove godine, četvrtu sezonu zaredom. Eko tim SBB akciju čišćenja sproveo u Valjevu.

Eko tim SBB fondacije uz podršku građana i lokalnih zajednica, u prethodnom periodu očistio je brojne lokacije u nekoliko desetina gradova, što je površina veličine oko 70 fudbalskih terena. Sredinom maja, tim je krenuo na novo putovanje sa istim ciljem – ukazati građanima na odgovorno ponašanje prema životnoj sredini.

Nakon Pančeva, Kragujevca, Sombora, Leskovca, Novog Sada, Užica, Vrnjačke Banje, Šapca, Eko tim SBB fondacije stigao je u Valjevo gde je uz podršku članova Udruženja mladih istraživača „Vladimir Mandić – Manda“ čistio Kej kraj Kolubare, staru čaršiju Tešnjar i trg Živojina Mišića tokom manifestacije Tešnjarske večeri.

„Izuzetno mi je drago što je Eko tim SBB Fondacije i ove godine ponovo posetio Valjevo u sklopu kampanje „Ne prljaj. Nemaš izgovor!“ Na ovaj način, zajedničkim zalaganjem, možemo da doprinesemo uklanjanju smeća, posebno u gradovima u kojima se organizuju značajne manifestacije sa dugom tradicijom, kao što su Tešnjarske večeri. Danas i sutra ćemo čistiti prostor pored bine na keju, trg Živojina Mišića, kao i delove stare čaršije Tešnjar. Ovim aktivnostima, nastavljamo da podsećamo građane da od svih nas zavisi koliko će sredina u kojoj živimo biti čista. Zahvalio bih se Gradu, kao i članovima Udruženja mladih istraživača „Vladimir Mandić – Manda“ na nesebičnoj podršci u realizaciji ovog čišćenja. Putovanje Eko tima se nastavlja, a već sutra biće u Nišu.“ – izjavila je Ivana Đurđević, šop menadžer PJ SBB Valjevo.

Biljana Andrić, komunalni inspektor Gradske uprave ovim povodom je izjavila: „Gradska uprava grada Valjeva uvek rado podržava ovakve akcije jer nam je uređenje grada važno. Ovo nije prva akcija, čistili smo i Petničko jezero, Petničku pećinu, Rađevačke šume. Cilj nam je da se što više ljudi priključi ovakvim akcijama i da bude što manje fotografija na društvenim mrežama koje pokazuju negativnu sliku, a samim tim i neosvešćenost građana. Videli ste i sami, posle svakog koncerta uvek ostane smeća na platou. Kante postoje i nije teško biti odgovoran i baciti papir u kantu, jer na kraju, naša je obaveza da čuvamo ovako lep grad. Kada se radi o održavanju čistoće u Valjevu, slika grada je generalno dobra zahvaljujući Javnom komunalnom preduzeću „Vidrak“ koje zaista svoj posao radi kako treba. Njihovi radnici su već u ranim jutarnjim časovima na ulicama, čiste, prazne kontejnere i ulične posude, ali svest građana nije na zavidnom nivou. I zato moram da apleujem na sve sugrađane da nadalje vode računa i čuvaju okolinu.“

„Udruženja mladih istraživača „Vladimir Mandić – Manda“ i ove godine podržava ekološku akciju SBB fondacije. Mi smo kao istraživači i članovi ovog udruženja ekološki osvešćeni i nama je važno da i naši sugrađani budu podjednako osvešćeni i nadalje podržavaju ovakve akcije. Mi se uvek priključjemo sličnim akcijama, a razog je prvenstveno jer brinemo o svojoj planeti i želimo da živimo u čistoj i zdravoj sredini.“ – izjavila je Vera Popović, predstavnica Udruženja mladih istraživača „Vladimir Mandić – Manda“

Tokom dosadašnjih akcija na brojnim lokacijama u nekoliko desetina gradova, očišćena je površina veličine oko 70 fudbalskih terena. U okviru kampanje je, takođe, postavljeno i 21 igralište u 19 gradova Srbije, podeljeno je 40.000 biorazgradivih torbi, a oko 17.500 dece odgledalo je i edukativnu predstavu „Ko to tamo prlja?“, uz podelu istoimenih slikovnica. „Ne prljaj. Nemaš izgovor!“ podržalo je do sada i 30 javnih ličnosti motivacionim video porukama koje pozivaju na odgovornost.

Zbog izuzetnih razultata i doprinosa boljem i zdravijem životu građana, značaj kampanje naširoko je prepoznat u javnosti, što je bio dodatni motiv da i ove godine nastavimo uz poruku da jedino dugoročnim aktivnostima i zajedničkim angažovanjem možemo da dođemo do krajnjeg cilja, a to je čistija i zdravija Srbija.
SBB fondacija

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.